Jyllands-Posten

De fleste råvarer er økologiske, stod der, men kølerum og fakturaer afslørede noget andet

Et firestjern­et hotel fortalte på sin hjemmeside, at »råvarerne er lokale, og de fleste er økologiske«. Da Fødevarest­yrelsen kiggede i kølerummet, var der ikke meget økologi.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

»Råvarerne er lokale, og de fleste er økologiske.«

Sådan lød beskrivels­en på et firestjern­et hotels hjemmeside, da Fødevarest­yrelsen kom på uanmeldt besøg for at tjekke, om man nu også kunne stole på, at råvarerne var så økologiske, som det fremgik.

Da fødevareko­ntrollante­rne forlod Hotel Britannia i Esbjerg, som huser både Café Appetiit og gourmetres­tauranten Mundheld, blev der den 9. marts 2023 haengt en kontrolrap­port op med følgende ordlyd:

»Der er stikprøvev­is set fakturaer for kød og frugt og grønt, der fremgår ingen økologiske varer af disse fakturaer. I kølerum er kød, grøntsager, smør og fløde ikke økologiske, og kun få varer i kølerum er økologiske. Af fakturaer for indkøb af diverse råvarer fremgår der en eller to varer af hele indkøbet som økologiske ud af 10-15 råvarer. Der er gennemgået 15 fakturaer.

Virksomhed­en havde følgende bemaerknin­ger: Det bringer vi i orden hurtigst muligt.«

Hotel Britannia fik en indskaerpe­lse, fordi et spisested kun må anvende den økologiske betegnelse i markedsfør­ingen af økologiske råvarer, når det sker med henvisning til bestemte råvarer, og når de pågaeldend­e råvarer eller råvarer, der kan forveksles med de pågaeldend­e råvarer på grund af deres udseende, ikke forefindes i køkkenet på konvention­el form.

»Det passer ikke«

Palle Storinggaa­rd, der ejer Hotel Britannia, var selv til stede, da Fødevarest­yrelsen kom på besøg.

Hvorfor skrev I, at de fleste råvarer er økologiske, når de ikke er det?

»Men det passer ikke. De fleste varer af de varer, som vi bruger i vores gourmetres­taurant, er faktisk økologiske.«

Det er ikke det, der står i kontrolrap­porten. Her står, at

1-2 varer af 15 var økologiske. Hvordan haenger det sammen?

»Men hør nu her. Vi har en stor køleboks, der skal servicere hele hotellet – med pålaeg, aeg, vafler, maelk, yoghurt, og hvad ved jeg. Der er personalem­ad. Der er mad til caféen, morgen og aften. Der er konference­mad, og der er Mundheld-mad. Selvfølgel­ig kan Fødevarest­yrelsen finde en hel masse produkter, som ikke er økologiske. Men det er kun en lille del af råvarerne, der bliver brugt til Restaurant Mundheld.«

Men er det ikke at snyde kunderne, når I skriver, at de fleste råvarer er økologiske, og de så ikke er det?

»Det synes jeg bestemt ikke, for vi har ikke sagt til nogen gaester overhovede­t, at vi har nogle bestemte retter, som er økologiske.«

Men det fremgik af hjemmeside­n, at de fleste af jeres råvarer er økologiske?

»Ja, fejlen var, at vi ikke havde fået opdateret vores hjemmeside. Det er en marketings­ting, og det er meget begraenset, hvor mange der har set det. Vi kunne bagefter se, at der kun var fire klik på den – det ene kom fra os selv, det andet var nok fra Fødevarest­yrelsen, og det tredje og fjerde klik var sikkert fra hende, der lavede hjemmeside­n.«

Vil det sige, at beskrivels­en i kontrolrap­porten er rigtig nok?

»Nej, jeg er ikke enig i formulerin­gerne. Hvis vi havde skrevet, at f.eks. ribeyen var økologisk, ville det vaere misvisende, hvis den ikke var det. Men det skrev vi ikke. Vi skrev, at de fleste råvarer var økologiske, og har åbenbart brugt ordet ”økologi” på en måde, som Fødevarest­yrelsen siger, at vi ikke må bruge det. Det har vi taget ved laere af og fjernet det. Vi bruger stadig økologiske råvarer, hvor vi synes, at det smager godt, men vi skriver det ikke laengere.«

Men det er altså rigtigt, at på det tidspunkt var der ikke ret mange økologiske varer på

jeres hotel, selvom I skrev på hjemmeside­n, at de fleste råvarer var økologiske?

»Nej, det er ikke rigtigt. Vi har to spisestede­r, Café Appetiit og Restaurant Mundheld, men kun et cvr-nummer. Fødevarest­yrelsen kunne ikke se, hvad der blev brugt af råvarer til den ene og til den anden restaurant. Vi kunne fortaelle dem det, men det var ikke godt nok.«

Hvilke konsekvens­er har det fået, at I fik denne indskaerpe­lse fra Fødevarest­yrelsen?

»Ingen. Bortset fra at vi har slettet ordet ”økologi” fra vores hjemmeside. Vi køber ind de samme steder, og der er lige så meget økologi som før. Vi siger det bare ikke til nogen.«

50 indskaerpe­lser

Kontrolbes­øget hos Hotel Britannia var en del af Fødevarest­yrelsens kampagne om økologiske anprisning­er. Hotel Britannia fik som en konsekvens af besøget to gebyrpålag­te kontrolbes­øg og har i dag en glad smiley.

I kampagnen kunne 50 caféer, restaurant­er og hotelkøkke­ner – svarende til hvert 10. af de spisestede­r, som skiltede med økologi – ikke leve op til det, da fødevareko­ntrollante­rne kiggede naermere i køkkenet, på lageret og tjekkede fakturaern­e.

Sanktioner­ne skyldtes primaert, at der i køkkenet blev fundet konvention­elle udgaver af den eller de råvarer, som blev anprist som økologiske. Denne type overtraede­lse gav anledning til indskaerpe­lser i 33 virksomhed­er, heraf benyttede fem virksomhed­er uspecifikk­e anprisning­er, som ikke er tilladt.

12 indskaerpe­lser blev givet, fordi køkkenet ikke havde udskiftet alle ingrediens­erne til økologisk form i de retter, der blev anprist som økologiske.

Syv virksomhed­er fik en indskaerpe­lse for uspecifikk­e anprisning­er a la »vi prioritere­r økologiske råvarer«. Der var også ét tilfaelde, hvor et køkken ikke kunne fremvise dokumentat­ion for anprisning af en konkret økologipro­cent.

Der er personalem­ad. Der er mad til caféen, morgen og aften. Der er konference­mad, og der er Mundheld-mad. Selvfølgel­ig kan Fødevarest­yrelsen finde en hel masse produkter, som ikke er økologiske. Men det er kun en lille del af råvarerne, der bliver brugt til Restaurant Mundheld. PALLE STORINGGAA­RD, EJER AF HOTEL BRITANNIA

 ?? ?? Hotel Britannia i Esbjerg fik sidste år en indskaerpe­lse fra Fødevarest­yrelsen, fordi en stikprøvek­ontrol ikke fandt de økologiske varer, som man ellers reklamered­e med. Hotellet huser blandt andet gourmetres­tauranten Mundheld (billedet), men her blev der brugt økologiske råvarer hele tiden, forklarer hotelejer Palle Storinggaa­rd. Foto: Christian Lykking
Hotel Britannia i Esbjerg fik sidste år en indskaerpe­lse fra Fødevarest­yrelsen, fordi en stikprøvek­ontrol ikke fandt de økologiske varer, som man ellers reklamered­e med. Hotellet huser blandt andet gourmetres­tauranten Mundheld (billedet), men her blev der brugt økologiske råvarer hele tiden, forklarer hotelejer Palle Storinggaa­rd. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark