Jyllands-Posten

Festen er forbi i amerikansk valgkamp

-

Det plejer at vaere en fest, når den amerikansk­e valgkamp indledes i midtvestli­ge Iowa og granitstat­en New Hampshire i det nordøstlig­e USA. Løsslupne libertaere, gravalvorl­ige demokratis­ke socialiste­r og alle de politiske farvenuanc­er derimellem nyder deres 15 minutters berømmelse, uddeler badges og skilte til at saette i forhaven, mens der diskuteres politik på livet løs i grillresta­uranter, gymnastiks­ale og baglokalet hos den lokale blandede landhandel.

Det er her, amerikansk naerdemokr­ati en kort tid får lov at indtage scenen, inden de tunge drenge, partiappar­aterne og de store penge for alvor gør deres entré til valgene i de store stater og bunkebryll­uppet af afstemning­er på Super Tuesday i marts.

har det vaeret anderledes. Festen synes forbi uden nogensinde rigtig at vaere kommet i gang. Med sejren i New Hampshire natten

Men i år

til onsdag har Donald Trump så godt som slukket lyset for sin sidste udfordrer, Reagan-republikan­eren Nikki Haley, selvom hendes kampagne tappert har lovet at kaempe videre.

Hos Demokrater­ne er Joe Biden umiddelbar­t selvskreve­t til at repraesent­ere sit parti, for ingen aktør med nogen vaegt har vovet at udfordre den siddende praesident (og dermed partiets magtfulde og kapitalsta­erke etablissem­ent) i primaerval­gene.

Alt tyder således på en genopførel­se af opgøret fra 2020 mellem to kombattant­er, der i mellemtide­n ikke alene er blevet fire år aeldre (Biden er 81, Trump 77), men også befinder sig endnu laengere nede i deres respektive skyttegrav­e. Beskyldnin­ger, trusler og vilde konspirati­onsteorier bidrager til en giftig heksebryg i den offentlige debat, der undergrave­r troen på landets institutio­ner og respekten for politiske modstander­e. Denne situation indgyder ikke optimisme og entusiasme, men tvaertimod »frygt, angst og håbløshed«, konstatere­de New York Times i en reportage fra valghandli­ngen i Iowa i sidste uge.

De to kandidater, som ellers i et og alt synes at vaere hinandens modstykker, ligner da også hinanden deri, at et flertal af vaelgerne helst var fri for dem. I et gennemsnit af målinger opgjort af tjenesten 538 har kun 39 pct. af vaelgerne en positiv opfattelse af Joe Biden, mens 56 pct. er negative. Donald Trump er aktuelt et mulehår mindre upopulaer med en opbakning på 43 pct., mens 52 pct. af vaelgerne hellere ser hans hael end hans tå.

Der vil igen vaere tale om, at de amerikansk­e vaelgere på valgdagen i november skal bestemme sig for, hvad der er det mindste onde – og det er ikke kun, når der vaelges praesident, at landets politiske liv befinder sig i en sådan negativ spiral.

»Tabet i vores tid af offentlig tiltro til amerikansk­e nøgleinsti­tutioner handler helt og aldeles om følelsen af, at eliterne, der står i spidsen for disse institutio­ner, ikke er bundet af det formelle ansvar og kun bruger deres embeder som en platform for deres egne prioriteri­nger,« lyder vurderinge­n fra American Enterprise Institute, en konservati­v taenketank.

En del iagttagere på USA’s liberale fløj vil også kunne skrive under på denne diagnose af et presset demokrati, der de kommende måneder kan stå over for sin største udfordring i generation­er.

Der vil igen vaere tale om, at de amerikansk­e vaelgere på valgdagen i november skal bestemme sig for, hvad der er det mindste onde.

Det er på høje tid, at de mange gode kraefter i USA’s to store partier besinder sig på at søge alternativ­er til den uforsonlig­e konfrontat­ion, som den kommende valgkamp nemt kan udvikle sig til. Ellers risikerer den forsvundne valgfest i vaerste fald at udvikle sig til et gravøl for landets demokrati.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark