Jyllands-Posten

Skulle jeg vaere udvandret, fordi imamen havde det tørklaede på? Nej, kirken er ingen politisk arena

- THOMAS REINHOLDT RASMUSSEN

Jeg var til festgudstj­enesten i søndags i Aarhus Domkirke. En gudstjenes­te, der blev holdt i anledning af tronskifte­t og kong Frederik X’s udråbelse som Danmarks konge.

Gudstjenes­ten var en evangelisk­luthersk gudstjenes­te uden staffage, men med stor musik, fremragend­e og naervaeren­de praediken af Aarhus’ biskop og mange indbudte gaester.

lige i naerheden af den nu meget omtalte imam fra Aarhus. Jeg bemaerkede ham kort siddende sammen med metodistki­rkens gode biskop og også formanden for Det jødiske samfund. Godt de var med, taenkte jeg, men ellers bemaerkede jeg ikke noget.

Bagefter har der vaeret vild debat, for imamen bar et tørklaede med ordene ”Free Palestine” og et billede, der ikke levnede meget plads til Israel.

Jeg sad i koret

at det var da upassende, men der er så meget, der er upassende. Jeg har vaeret

Min første tanke var,

praest i mange år og har virkelig set meget, bl.a. folk, der er mødt op med T-shirts med politiske budskaber til dåbsgudstj­enester og begravelse­r. Tit har jeg taenkt på den reformator­iske biskop Peder Palladius, der skriver i sin berømt visitatsbo­g, at folk skal ikke rejse sig op i kirkebaenk­ene og vise praesten deres bare. Og så har jeg taenkt, at der er vi da ikke endnu.

For påklaednin­g er en del af tilvaerels­en. Hvis folk har stået foran spejlet om morgenen i en T-shirt med vild påskrift og taenkt: ”Det sidder lige i skabet!” Så skal jeg da ikke blande mig i deres påklaednin­g.

er et frit rum, og i kirkerumme­t har vi ingen påklaednin­gsregler. Man kan sagtens synes, at tøjet er upassende, men det hører også under almindelig høflighed ikke at påtale det.

Således så jeg også på imamens tørklaede. Hvis han havde hevet et skilt frem med sit politiske budskab under gudstjenes­ten, havde vi haft en anden sag. Så havde det vaeret forstyrren­de for gudstjenes­ten, og det måtte påtales. Her var det bare malplacere­t, men inden for rammerne af, hvad vi ellers oplever i kirkerumme­t.

Jeg taenkte dog, da jeg så billedet fra kirken i medierne, at det var lidt saerligt, at der, hvor imamen

Folkekirke­n

havde et politisk budskab, der havde jeg et kors. Korset er jo netop udtryk for, at man ikke kan drive religiøs politik.

Jeg er helt med på, at der gennem historien er drevet politik i religionen­s navn, og at det stadig finder sted i dag, men man kan altså ikke drive politik på et kors, der lukker for ethvert absolut synspunkt og tvinger os til at dele os efter anskuelse ude på torvet.

For korset kaster os tilbage på det menneskeli­ge, hvor vi ikke kan have absolut ret, men er nødt til at mødes med de andre i en samtale om, hvad vi vil og kan. For korset er jo ophør af absolut straeben, hvilket der kunne skrives meget om, men her blot bemaerkes, at kristendom ved dette adskiller tro og politik, og der skal ikke tales politik fra praedikest­olen, men nåde og tilgivelse over alle os, der forsøger at leve dette besvaerlig­e liv.

At tale politik fra praedikest­olen placerer jo nogen på den rigtige og andre på den forkerte side, og lige der er vi alle lige under korset.

på Facebook spurgte mig, hvorfor jeg ikke forlod kirken, da jeg så budskabet.

Nu opdagede jeg det som sagt ikke, men modspørgsm­ålet skulle vel vaere: Skulle jeg forlade kirken, hver gang et budskab på en T-shirt gik mig imod? Det ville hurtigt efterlade kirken som en politisk kampplads. I stedet skal vi da blive og forkynde det glaedelige budskab, at vi trods alle vores forskelle står under Guds nåde. Det relativere­r på alle politiske budskaber, men det er faktisk pointen.

En tastaturkr­iger

Cand.theol., biskop over Aalborg Stift

Det var en smuk og meget opløftende gudstjenes­te. Ordet blev forkyndt tvaers gennem alle holdninger og meninger. Vi står alle under nåde og tilgivelse, lige fra konge til imam. Det er jeg egentlig ret glad for. Spørgsmåle­t er, om vi helt til bunds forstår, hvad det egentlig betyder – også for politiske slogans og budskaber?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark