Jyllands-Posten

Urimeligt at tørre ansvaret af på en aktionaer

- Knud Østergaard statsaut. revisor, Aalborg

Manden, der er udråbt som den store syndebuk i miljøskand­alen i Ølst, Torben Østergaard-Nielsen, er ifølge oplysninge­r, der kan findes i Erhvervsst­yrelsens cvr-register, først 15/7 2021 blevet reel ejer i selskabet med en ejerandel på 12,4 pct. 13/9 2022 steg ejerandele­n til 17,7 pct., og først 23/5 sidste år steg hans og hans døtres ejerandel til 75,5 pct., altså laenge efter at de forhold, der er skyld i miljøkatas­trofen, blev grundlagt efter godkendels­e af miljømyndi­ghederne.

For mig virker det naermest, som om lokalpolit­ikere godt støttet af populistis­ke landspolit­ikere og mikrofonho­ldende journalist­er forsøger at tørre regningen af på en aktionaer, der ikke har egen skyld i katastrofe­n, blot fordi han er formuende.

Gad vide, om det samme krav ville vaere blevet rejst, hvis der blandt aktionaere­rne havde vaeret en pensionska­sse?

Hvis der ansvarsmae­ssigt måtte vaere nogen at komme efter, må det vaere hos den daglige ledelse eller bestyrelse­n, hvis de vel at maerke har gjort noget galt, f.eks. at den mod bedre viden vidste, at myndighede­rnes godkendels­er hvilede på et forkert grundlag, eller hvis den bevist overtrådte betingelse­rne i miljøgodke­ndelserne.

I det senest offentligg­jorte årsregnska­b april 2023 for moderselsk­abet, Freya, fremgår det i øvrigt, at man så sent som i 2022 havde fået myndighede­rnes godkendels­e til at udvide produktion­sfacilitet­erne i Ølst ganske betydeligt.

Forurenern­e betaler, bliver der igen og igen sagt. Men det er ikke Nordic Waste, der forurener jorden. De renser den jord, som alle vi andre her i samfundet har forurenet, og ikke mindst den jord, der som følge af visse politikere­s panikagtig­e handling er blevet forurenet af nedgravede mink.

Det er ikke det samme som, at miljøkatas­trofen ikke er en katastrofe for de borgere, der bliver berørt, men det må vaere en faelles opgave at løse det problem og ikke en enkelt persons, blot fordi han måske har midlerne til at betale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark