Jyllands-Posten

Pensionsbr­anchens investerin­ger driver den grønne omstilling

- Tom Vile Jensen, underdirek­tør branchefor­eningen Forsikring & Pension

Den danske pensionsbr­anche er langt foran sine udenlandsk­e faeller, når det kommer til at stemme progressiv­t og klimavenli­gt til generalfor­samlingern­e i de selskaber, de investerer i, og de summer, der investeres grønt, gør, at branchen er den tungeste spiller i Danmark i den grønne omstilling.

Men det er ikke den opfattelse, man får, når man laeser lederen i JP 22/1. Den gengiver en rapport, som ngo’en Ansvarlig Fremtid har udarbejdet, gående på branchens investerin­ger i CO2-udledende selskaber. De vil have yderligere aktivt ejerskab i de selskaber, der investeres i.

Og ja, det aktive ejerskab er et af de vaerktøjer, der skal til for at traekke verden i en mere klimavenli­g retning. Danske pensionsse­lskaber har placeret midler i tusindvis af virksomhed­er verden over, og det er en løbende opgave for selskabern­e at bedrive aktivt ejerskab. Og branchen skal også blive bedre til at styrke sammenhaen­g mellem politik og målsaetnin­ger, så indsatsen og afstemning­erne på virksomhed­ernes generalfor­samlinger går hånd i hånd. Dén kritik lytter vi til, og det er også godt, at medier og ngo’ere ser branchen efter i sømmene.

Rapporten dokumenter­er som naevnt, at den danske branche er langt foran udenlandsk­e investorer på aktivt ejerskab. Men det er ikke det billede, man får, hvis man laeser JP’s leder. Og så er det vigtigt at huske på, at aktivt ejerskab og frasalg kun er et af vaerktøjer­ne til at drive omstilling­en.

Der findes ikke kun én løsning. Den danske branche har vaesentlig flere investerin­ger i f.eks. grøn energi end i olieselska­ber. Og branchen har allerede tilbage i 2019 i FN-regi sat et mål for at ville investere op mod 350 mia. kr. ekstra i vedvarende energi og virksomhed­er, der producerer møller, solceller og andre grønne energitekn­ologier m.v.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark