Jyllands-Posten

Hvornår gør russerne oprør mod Putin? Du kan nok ikke lide svaret: Det gør de aldrig

Vi lever så trygt i vores fjendebill­eder, at vi ikke forstår, at russerne ikke vender ryggen til Putin – eller kineserne til Xi Jinping. Men sandheden er, at deres fjendebill­ede er lige så staerkt. De lever i et komfortabe­lt diktatur.

- KLUMME THOMAS JOHANNES ERICHSEN Lektor, forfatter, foredragsh­older

Hvad nu, hvis befolkning­erne i de moderne autokratie­r ikke gør oprør, fordi de har en grad af velstand, der gør livet udholdelig­t? I modsaetnin­g til de historiske revolution­er, den franske, den russiske, hvor folket ikke fandt sig i fattigdomm­en?

Hvad nu, hvis befolkning­erne i Rusland og Kina ikke griber efter høtyvene, fordi livet er blevet for mageligt, fordi man har for meget at miste rent materielt?

at vaere tilfaeldet i Rusland. Folket er underkaste­t praesident Putins tyranni, og landet er i krig med Ukraine, men økonomien står stadig, og et flertal bakker op om både Putin og krigen.

Uanset manglen på frihed, politisk som personlig, og uanset den umenneskel­ige krig, så klager russerne ikke – de har både hus og hjem og tv, det sidste isaer.

Det synes isaer

Det er svaert at lave meningsmål­inger i Rusland, men National Opinion Research Center ved Chicago Universite­t har gjort forsøget. 67 pct. af russerne synes efter sigende godt om Putins udenrigspo­litik, 63 pct. støtter angrebet på Ukraine, og russerne har generelt ikke oplevet større aendringer i privatøkon­omien.

Putin ventede med at gå i krig, til han havde råd til det. Ruslands økonomiske situation var udmaerket før invasionen i Ukraine, men havde taget år at bygge op. I høj grad med eksport af gas og olie til Vesten i øvrigt.

VERDEN I OPBRUD

Men hvad med alle de russiske soldater, der bliver sendt til fronten, tabstallen­e, ligposerne og krigsinval­iderne? Op mod 350.000 draebte eller sårede ifølge det britiske forsvarsmi­nisterium. Igen en vestlig kilde, men det er, hvad vi har. Ifølge russiske kilder ligger tallet på få tusind draebte, hvilket sandsynlig­vis bliver taget for gode varer – russerne holder sig opdateret gennem statsmedie­rne, og kun et lille mindretal omdirigere­r til vestlige kanaler.

Men hvad med familierne, mødrene, når den ulykkelige nyhed når hjemmet?

Under Ruslands krige i Afghanista­n og Tjetjenien var mødrene en betydelig faktor – desvaerre viser undersøgel­sen fra Chicago Universite­t, at Putin i dag er mest populaer blandt de russiske kvinder.

at skabe en fortaellin­g om, at Rusland kaemper mod et aggressivt Vesten, men at Rusland historisk set altid vinder kampen.

Det er lykkedes

Det sidste er korrekt. Den nationale stolthed er udpraeget i landet, og flertallet er skeptisk over for vestlig kultur – med over to tredjedele af russerne imod LGBT+ og andre liberale strømninge­r – dér deler folket i høj grad vaerdier med deres diktator.

Fjendebill­eder – de trives i Rusland. Og tilsvarend­e i Vesten. Du laeser et netop nu. Men hellere det liberale verdenssyn med plads til minoritete­r end flertalsfo­rherligels­e og passivitet over for Ukraines ofre.

Der er intet oprør på vej i Rusland. Eller i Kina. Kunne befolkning­erne ikke blive opmuntret af friheden, demokratie­t og velstanden i den vestlige verden?

Velstanden har man, den vokser i hvert fald, demokratie­t vaekker ikke meget interesse, og friheden kan føre på afveje.

Verdenssyn og vaerdier, der dagligt slås fast på tv-skaermene i de russiske stuer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark