Jyllands-Posten

Pinligt at kraeve, at JP skal undskylde noget, der er skrevet for laenge siden

- EJVIND BITSCH Pensionere­t skoleleder, Kalundborg

21/1 kunne vi på disse sider laese en kronik skrevet af tidligere universite­tslaerer Tue Magnussen under overskrift­en ”Jyllands-Posten bør undskylde sin historie”. Man fristes til at spørge, om den herre ikke har andet at foretage sig end at granske i Jyllands-Postens historie?

Tue Magnussens studier i JP’s historie forekommer naermest studentiko­se. Avisen har netop fået en glimrende ansvarshav­ende chefredakt­ør, Marchen Neel Gjertsen. Straks skal hun stilles til ansvar for JP’s ageren i historien helt tilbage i 1930’erne.

Tue Magnussens krav om den slags undskyldni­nger er på niveau med den happening, der i november 2020 fandt sted på Det Kgl. Danske Kunstakade­mi, hvor en buste af Frederik V med underviser­en Katrine Dirckinck-Holmfeld i spidsen blev smidt i Nyhavn – det er ikke alene studentiko­st – det er naermest barnligt.

Det er en syg praksis, der efterhånde­n har udviklet sig her i landet med bl.a. statsminis­teren i spidsen, nemlig at der skal siges undskyld til højre og venstre for ting, der fandt sted tilbage i historien. Helt enig, der er begået helt uacceptabl­e, grimme overgreb mod både grønlandsk­e piger og drengene på Godhavn.

Men det var handlinger, der fandt sted dengang – vel naermest i tidens ånd. Det berettiger ikke til, at statsminis­teren med tårer i øjnene skal undskylde datidens handlinger.

Marchen Neel Gjertsen heller ikke undskylde JyllandsPo­stens linje tilbage i historien – hun skal forholde sig til avisens linje i dag og sørge for, at den er på plads. Tue Magnussens krav til hende svarer til, at de røde venstreflø­jspartier skal undskylde kommunisme­ns grusomhede­r i Sovjetunio­nen og Kina. Det er jo det rene nonsens.

Ligeledes skal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark