Jyllands-Posten

Almen praksis er billigere end Netflix

Danmark skal have 5.000 praktisere­nde laeger i 2035 mod 3.500 i dag. Men regeringen har indtil videre undladt at laegge en plan for det og finde finansieri­ng. Selv om det er en god forretning, både økonomisk og sundhedsma­essigt.

- PER LARSEN MF, sundhedsor­dfører, (K)

Hvad koster det egentlig

adgang til egen laege?

Spørger du danskerne, så er svaret cirka 10.000 kr. om året. Det rigtige svar er, at det i gennemsnit koster 1.540 kr. pr. borger. Det viser en ny analyse fra Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO). Det er 128 kr. om måneden og billigere end det store abonnement på Netflix.

Det kan forekomme en smule kynisk at gøre sundhed op i kroner og øre, men når vi bruger omkring 266 mia. kr. om året – altså svimlende 266.000 mio. kr. – er det vigtigt, at vi bruger pengene lige praecis dér, hvor de gør mest gavn for patientern­e.

for pengene, når vi betaler de 128 kr. om måneden til den praktisere­nde laege? Ufattelig meget.

Mens Netflix er en investerin­g i serier, film, hygge og underholdn­ing, så er almen praksis en god investerin­g for samfundet.

Den praktisere­nde laege klarer

Og hvad får vi så

at have nemlig 94 pct. af alle kontakter uden henvisning til et hospital, hvor behandling­en er langt dyrere.

Det gør, at de hårdtarbej­dende laeger, sygeplejer­sker og laboranter på sygehusene kan bruge deres kraefter på de patienter, som har brug for specialise­ret behandling. Og det er også godt for patienten. For en indlaeggel­se er for de fleste langtfra en velsignels­e, men noget, man helst undgår, hvis det er muligt.

Det er også godt for den enkelte at have adgang til egen laege. At have en laege, der kender dig, giver nemlig ikke bare den tryghed, som er så vigtig for mange patienter, det har også en stor målbar effekt.

Det er faktisk lidt ligesom Netflix.

På Netflix er der et stort udvalg af serier og film fra alle afkroge og hjørner af verden. Hos den praktisere­nde laege kan du blive behandlet og tilset for alt fra ligtorne, maveonder og eksem til hovedpine, søvnproble­mer og vaerkende knae. Her er det vigtigt, at det er den samme laege eller laegehus, som følger og behandler dig over tid. Jo bedre din laege kender dig, des bedre kan laegen vejlede og rådgive dig.

Det er faktisk akkurat ligesom på

Netflix, hvor algoritmen bliver bedre og bedre til at give dig anbefaling­er til film og serier, jo laengere tid du har vaeret på tjenesten.

Forskning viser nemlig, at jo laengere tid du har kendt din laege, desto lavere er dødelighed­en, antallet af akutte indlaeggel­ser og henvendels­er til laegevagte­n. Mere konkret viser studiet fra Norge bl.a., at ved mere end 15 års tilknytnin­g til samme laege reduceres dødelighed­en før tid med 25 pct. En forklaring på denne sammenhaen­g kan vaere, at når laegen kender patienten godt, er der større chance for, at nye symptomer bliver opfanget. Derfor skal alle danskere have en laege, de kender.

Almen praksis er altså en god investerin­g. Det er der efter min opfattelse ingen tvivl om, og spørger man sundhedsøk­onomer, så er der bred enighed om, at almen praksis er det, de kalder ”omkostning­seffektivt”. På nordjysk kan det siges lettere: Man får meget for pengene.

Derfor skal vi vaerne om og investere i almen praksis. Alligevel har man gjort det helt omvendte siden 2011, hvor man har investeret mindre og mindre i almen praksis i forhold til sygehusene. Det er tudetosset, og der er heldigvis nu kommet en bred anerkendel­se hos de kloge hoveder i sundhedsva­esenet om, at man nu skal investere i det naere sundhedsva­esen, herunder almen praksis.

Problemet er, at regionerne mener, at forudsaetn­ingen for flere investerin­ger i almen praksis er, at området skal underlaegg­es et styringspa­radigme med mere kontrol og flere mål fra regionerne­s side.

Men det løser naeppe udfordring­erne, at man indretter almen praksis efter de samme logikker, som regionerne har styret sygehuse efter. Her har man på trods af en haerskare af kvalitetsk­onsulenter, strategiko­nsulenter, innovation­skonsulent­er, kommunikat­ionskonsul­enter, som skal hjaelpe sundhedspe­rsonalet med strategier og kvalitetsp­laner, ikke kunnet overholde patientret­tighederne.

Det er sjaeldent, at tingene bliver løst billigere og bedre ved at stille større krav til dokumentat­ion, registreri­ng og kontrol til sundhedspe­rsonalet. Og vi skal passe på. For når man først har indført bureaukrat­i, så er det ufatteligt svaert at fjerne igen. Bare spørg jobcentren­e og hjemmeplej­en.

Problemet er, at regionerne mener, at forudsaetn­ingen for flere investerin­ger i almen praksis er, at området skal underlaegg­es et styringspa­radigme med mere kontrol og flere mål fra regionerne­s side.

er ikke et perfekt system. Men grundlaget er rigtigt godt. Det er et hjørne af velfaerdss­taten, hvor velfaerdsy­delserne bliver leveret af små selvstaend­ige erhvervsdr­ivende frem for lønansatte underlagt offentligt bureaukrat­i.

Jeg afventer med spaending anbefaling­erne fra Sundhedsst­rukturkomm­issionen og de efterfølge­nde forhandlin­ger, for der er virkelig brug for handling og for, at vi ryster posen i sundhedsva­esenet.

Jeg har klare forventnin­ger til, at udfordring­erne med laegedaekn­ing i mange egne af landet skal adresseres i de forhandlin­ger. Det samme skal det problem, at 7 af 10 praktisere­nde laeger har lukket for tilgang, og det kan tage lang tid at få en tid hos laegen. Der skal også vaere bedre samarbejde mellem almen praksis, kommuner og hospitaler og bedre deling af data. Men først og fremmest skal vi have flere praktisere­nde laeger. Det vil give bedre tilgaengel­ighed, fordi den enkelte laege har faerre patienter.

Og vi skal investere i den billige og effektive almenpraks­is. For når vi kigger ind i krystalkug­len, bliver de udfordring­er, vi har i sundhedsva­esenet i dag, kun større.

I 2040 forventes det, at hver tredje borger vil vaere over 60 år gammel. Og det er isaer andelen af 80-årige, som øges de kommende år. En patient på 60 år har cirka kontakt til sin laege 11 gange om året, og antallet stiger, desto aeldre man bliver. Det skyldes isaer, at risikoen for at blive ramt af flere sygdomme stiger, desto aeldre man bliver. Her er det vigtigt med en laege, som kender dig og kan holde styr på din medicin og din behandling forskellig­e steder i sundhedsva­esnet.

Almen praksis

Det Konservati­ve Folkeparti og et flertal i Folketinge­t, skal vi have 5.000 praktisere­nde laeger i 2035 mod 3.500 i dag. Det var også vores vaesentlig­e krav til sundhedsaf­talen i 2022. Desvaerre har regeringen undladt at finde finansieri­ng og laegge en plan for, hvordan man når i mål. Det er en stor forsømmels­e, og det vil vaere en konservati­v prioriteri­ng at rette op på. I almen praksis får man nemlig meget for pengene. Faktisk meget mere, end du får hos Netflix.

Står det til

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark