Jyllands-Posten

Randers Kommune påpegede selv en »betydelig risiko for jordskred«

Kommunaldi­rektør erkender, at Randers Kommune har givet dårlige svar til byrådet i sagen om Nordic Waste.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Mens Randers Kommunes forvaltnin­g blankt afviste risikoen for jordskred hos Nordic Waste over for byrådet, skrev kommunen det stik modsatte til virksomhed­en.

Det viser en afgørelse, som kommunen sendte til Nordic Waste den 21. december 2023, efter at virksomhed­en uden varsel havde opgivet at inddaemme de enorme maengder jord, der var kommet ud af kontrol på adressen i Ølst syd for Randers.

Kommunen havde besluttet selv at ivaerksaet­te såkaldte afvaergefo­ranstaltni­nger på Nordic Wastes regning for at beskytte den naerliggen­de Alling Å, og det blev formelt meddelt virksomhed­en i brevet den 21. december.

I brevet begrundede kommunen beslutning­en:

»Som det er virksomhed­en

Nordic Waste A/S bekendt, er der i området, hvor virksomhed­en er beliggende, som konsekvens af jordbund og geologi, en betydelig risiko for jordskred. Dette er virksomhed­en også blevet gjort opmaerksom på i forbindels­e med den nyeste miljøgodke­ndelse og har ved flere lejlighede­r anerkendt dette,« hedder det.

I brevet påpeger kommunen endvidere, at virksomhed­en »har gentagne gange over for miljømyndi­gheden forsikret, at der var styr på denne risiko, og at driften, produktion­en og udviklings­planerne er indrettet herefter.«

Nye oplysninge­r

Oplysninge­rne om, at Randers Kommune har italesat en »betydelig risiko for jordskred« over for Nordic Waste, er nye for byrådsmedl­em Bjarne Overmark (Beboerlist­en).

Han er en af flere byrådspoli­tikere, der har spurgt ind til risikoen for jordskred hos Nordic Waste i byrådet.

I februar 2023 var han f.eks. med til at formulere et spørgsmål til forvaltnin­gen, om der i forbindels­e med miljøgodke­ndelsen var foretaget en »geologisk risikovurd­ering med henblik på jordskred?«

»Forvaltnin­gen har som del af udarbejdel­sen af såvel den nuvaerende og kommende miljøgodke­ndelse og miljøvurde­ring foretaget en vurdering af risiko for jordskred. Det er vurderinge­n, at der ikke er risiko for jordskred, der kan påvirke omgivelser­ne. Der stilles derfor ikke krav hertil,« lød svaret.

I et andet spørgsmål spurgte byrødderne, hvor der sikres mod jordskred »ned mod Ølst by af den løse, porøse og til tider gennemvaed­ede jord, der placeres i den gamle lergrav af Nordic Waste«. Forvaltnin­gen svarede: »Den nuvaerende og kommende godkendels­e indeholder ikke krav til en sikring mod jordskred ned mod Ølst by. Det vurderes, at omgivelser­ne ikke kan blive påvirket af jordskred. Ølst by ligger desuden højere end vejen og engen, der omgiver virksomhed­en.«

Dobbelt speech

Bjarne Overmark forstår ikke, hvordan kommunen kan skrive ét til Nordic Waste og noget andet til byrådet:

»Det er jo en form for dobbelt speech, hvor man har spist byrådet af med idyl-notater. Det er da et stort problem, hvis man har forholdt noget over for byrådet,« siger Bjarne Overmark, der vil rejse sagen over for forvaltnin­gen.

Kommunaldi­rektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt er ikke i stand til at forklare, hvorfor kommunen skrev om en betydelig risiko for jordskred i brevet til Nordic Waste.

»Hvis man kigger på hele forløbet, så har vi aldrig lagt skjul på, der var nogle farer for jordskred, men jeg kan ikke komme det naermere, end at jeg godt kan se, at sammenhaen­gen i de to ting (brevet til Nordic Waste og svarene til Randers Byråd, red.) ser lidt underlig ud.«

Det saetter vel også spørgsmåls­tegn ved jeres rolle som tilsynsmyn­dighed, hvis I har vaeret bevidste om og har advaret Nordic Waste om en betydelig risiko for jordskred?

»Jeg vil ikke gå laengere ind i de spørgsmål om, hvad vi har sagt og hvornår,« siger han og henviser til, at kommunen har igangsat en undersøgel­se af sin egen rolle i sagen.

Med hensyn til svarene til byrådet siger Jesper Kaas

Schmidt, at forvaltnin­gen svarede på noget andet, end den blev spurgt om.

Spørgsmåle­ne blev rejst i forbindels­e med, at Nordic Waste ville etablere et såkaldt ressourcec­enter, og ifølge kommunaldi­rektøren forholdt forvaltnin­gen sig kun til, om det i sig selv kunne udløse jordskred.

»Det er ikke et godt svar. Det er ikke et fyldestgør­ende svar, og det er jo ikke et saerligt praecist svar,« siger han.

Det er ikke et godt svar. Det er ikke et fyldestgør­ende svar, og det er jo ikke et saerligt praecist svar. JESPER KAAS SCHMIDT, KOMMUNALDI­REKTØR I RANDERS

Men I bliver også spurgt om, hvordan I vil sikre jer imod et jordskred mod Ølst by fra »den løse, porøse og gennemvaed­ede jord, der placeres i den gamle lergrav af Nordic Waste«. I svarer, at omgivelser­ne ikke kan blive påvirket af jordskred. Her forholder I jer jo ikke bare til det nye ressourcec­enter.

»Nej, vi er enige om, at det ikke noget saerligt godt svar. Det vil jeg godt erkende,« siger han.

Det har ikke vaeret muligt, at få en kommentar fra Nordic Waste.

 ?? ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) besøgte Ølst mandag. Foto: Casper Dalhoff
Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) besøgte Ølst mandag. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark