Jyllands-Posten

Trods advarsler skaffer Danske Bank milliarder til nye olieboring­er

Selv om Danske Bank udtrykker stor bekymring for jagten på ny olie, har den stået bag en obligation­sudstedels­e, som rejser milliarder til et norsk olieboring­sselskab, der er specialise­ret i at jagte olie i verdens mest sårbare miljøer.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Danske Bank advarer i sin officielle politik om, at samfundets enorme forbrug af fossile braendstof­fer kan få »katastrofa­le konsekvens­er for liv, økosysteme­r og menneskeli­ge samfund«. Alligevel har banken indtaget en hovedrolle i forbindels­e med en ny milliardin­dsprøjtnin­g til norske boreplatfo­rme, der er designet til at finde ny olie.

Det kan Finans afsløre i et samarbejde med mediet Danwatch.

Danske Bank har således facilitere­t en obligation­sudstedels­e, der har rejst 2,6 mia. kr. til selskabet Odfjell Drilling. Det er et norsk selskab med speciale i dybhavsbor­inger efter olie i sårbare egne som f.eks. Arktis.

Blandt eksperter, investorer og grønne organisati­oner vaekker det både kritik og forundring, at Danske Bank facilitere­r en milliardsp­røjtning til sådan et selskab, når banken samtidig laegger stor afstand til jagten på nye olie- og gasforekom­ster.

»Der er jo ikke nogen, der på en trovaerdig måde kan haevde, at denne finansiell­e service ikke vil gå til efterforsk­ning og produktion af olie i følsomme områder,« siger Carsten Tanggaard, professor i finansieri­ng ved Aarhus Universite­t.

I begyndelse­n af 2023 annoncered­e Danske Bank en ny fossil politik, hvor man sagde stop for at finansiere selskaber, der trodser klimaekspe­rternes advarsler og fortsaette­r jagten på ny olie. Saerligt opmaerksom var banken på de sårbare miljøer i Arktis.

Bankens politik adresserer dog kun de selskaber, som ligger inde med licenserne til efterforsk­ningen og udvindinge­n, de såkaldte E&P-selskaber (exploratio­n and production). Derfor ser banken ikke noget problem i at hjaelpe et selskab som Odfjell Drilling, der bliver hyret ind til at udføre opgaven.

Den sondring har Carsten Tanggaard ikke nogen forståelse for.

»Det forekommer meget søgt,« siger professore­n, der har laest prospektet for obligation­sudstedels­en for at forstå, hvad pengene skal bruges til.

»Der er jo ingen tvivl om, at det i hvert fald er imod ånden i deres (Danske Banks, red) politik. Der står jo i prospektet, at selskabet lever af at eftersøge olie og endda er specialise­ret i at gøre det i de sårbare områder, som banken selv italesaett­er som saerligt problemati­sk,« siger Carsten Tanggaard.

Uro blandt investorer

Blandt bankens investorer er der også utilfredsh­ed.

»Vi synes, at der mangler en rød tråd i den måde, som Danske Bank agerer på,« siger Anders Schelde, investerin­gsdirektør i Akademiker­pension, der har aktier for over 200 mio. kr. i Danske Bank.

Han aergrer sig over hullerne i bankens fossile politik.

»På mange måder er de langt fremme på klimaområd­et, men så bliver der ved med at dukke historier op, hvor kunder og investorer taenker, hvad sker der? Det kan godt vaere, at det med forskellig­e tekniske argumenter kan rummes inden for ansvarligh­edspolitik­ken, men set udefra giver det ikke mening,« siger Anders Schelde.

Som investor sorterer Akademiker­pension selv servicesel­skaber fra på samme måde, som man sorterer klassiske olieselska­ber fra. Og Anders Schelde haefter sig ved, at Danske Banks grønne investerin­gsfonde også har ekskludere­t Odfjell Drilling.

»Vores analyse er, at det både er en risikabel og uansvarlig investerin­g, og samme analyse har Danske Bank jo også selv (ifølge bankens eksklusion­sliste, red.), men man vil alligevel gerne hjaelpe dem med at finde penge på anden vis,« siger Anders Schelde.

Opfordring

I ngo’en WWF Verdensnat­urfonden kalder generalsek­retaer Bo Øksnebjerg sagen for »ren Ebberød Bank«.

Han har tidligere rost Danske Banks klimapolit­ik, men obligation­sudstedels­en for Odfjell Drilling viser ifølge Bo Øksnebjerg, at landets største pengeinsti­tut langtfra er i mål.

»Jeg kan godt forstå, hvis banken ikke har lyst til at gå ud med det samme og sige, at man har fortrudt dette. Men jeg vil opfordre Danske Bank til at tage det naeste skridt og kommuniker­e, at dens klimapolit­ik fremover gaelder alle typer olieselska­ber,« siger han.

Ifølge prospektet er Odfjell Drillings kernemarke­d olieboring­er og eftersøgni­ng i »barske miljøer«. Tre af selskabets otte mobile boreplatfo­rme er i stand til at bore i et arktisk miljø, fremgår det af selskabets hjemmeside.

»Det aergrer mig dobbelt, når der er tale om boringer i Arktis. Det gør virkelig ondt på os,« siger Bo Øksnebjerg.

I Danske Bank forklarer chefen for baeredygti­ghed, Samu Slotte, at banken i første omgang har valgt at fokusere på de selskaber, som traeffer de endelige beslutning­er.

»Grunden til, at vi har fokuseret på den specifikke del af sektoren, er, at det er E&P

Det er en ambitiøs politik, der adresserer den vigtigste del af vaerdikaed­en. Er det den endelige politik? Siger vi, at arbejdet er faerdigt? Nej, det gør vi ikke. SAMU SLOTTE, CHEF FOR BAEREDYGTI­G FINANSIERI­NG I DANSKE BANK

selskabern­e, der har licenserne, og som traeffer beslutning­erne om, hvorvidt de vil ekspandere ind i nye felter eller ej,« siger Samu Slotte.

Odfjell Drilling har specialise­ret sig i at bore efter olie i Arktis. Det er et område, som Danske Bank ifølge sin officielle politik er meget bekymret for. Hvorfor har det ikke påvirket jeres beslutning om at facilitere denne obligation­sudstedels­e?

»Det er korrekt, at vi ikke støtter ekspansion og udvinding i sensitive områder, herunder Arktis. Men vi kommer tilbage til det samme spørgsmål. Hvem er beslutning­stagerne? Det er E&Pselskaber­ne.«

Kan du forstå, hvis nogle af jeres kunder og investorer er skuffede over, at I på trods af jeres store bekymring om fossile projekter i Arktis alligevel understøtt­er flere olieboring­er i det område?

»Vi har taget de første skridt i vores klimapolit­ik relateret til olie og gas, og det er en af de mest ambitiøse, der findes i banksektor­en. Selvfølgel­ig er der plads til at diskutere andre områder, og vi vil gerne tage en dialog og høre andre meninger, men vi har altså allerede taget ganske store skridt.«

Mener du, at obligation­sudstedels­en lever op til ånden i jeres politik?

»Jeg vil understreg­e, at det er en ambitiøs politik, der adresserer den vigtigste del af vaerdikaed­en. Er det den endelige politik? Siger vi, at arbejdet er faerdigt? Nej, det gør vi ikke, men jeg kan på nuvaerende tidspunkt ikke saette en specifik dato for, hvornår vi vil adressere denne del af vaerdikaed­en.«

Danske Bank bliver også rost for at have anvist en ny grøn retning på den internatio­nale bankscene. AErgrer det

dig, at I alligevel bliver mødt af kritik, fordi I stadig holder døren åben for andre typer af selskaber, der understøtt­er en fossil ekspansion?

»Jeg godt forstår, at der er et ekstra kritisk lys på Danske Bank, uanset hvad vi gør. Isaer når vi tager en position, som vi har gjort med E&P-selskabern­e. Det eneste, der kan bekymre mig, er, at andre banker holder igen med lignende tiltag, når de ser, at et skridt i den rigtige retning bliver belønnet med ny kritik,« siger Samu Slotte.

Femte udstedelse

Danske Bank svarer ikke på, hvor meget banken har tjent på at facilitere obligation­suudstedel­sen for Odfjell Drilling.

Til gengaeld oplyser banken, at det er den femte obligation­sudstedels­e til olierelate­rede selskaber over de seneste to år. Det er ud af i alt 283 obligation­sudstedels­er, som banken har facilitere­t.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Danske Bank har facilitere­t en udstedelse af virksomhed­sobligatio­ner for 2,6 mia. kr. til det norske olieboring­sselskab Odfjell Drilling, der er specialise­ret i at finde olie i Arktis. Illustrati­on: Anders Vester Thykier
Danske Bank har facilitere­t en udstedelse af virksomhed­sobligatio­ner for 2,6 mia. kr. til det norske olieboring­sselskab Odfjell Drilling, der er specialise­ret i at finde olie i Arktis. Illustrati­on: Anders Vester Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark