Jyllands-Posten

»Sjaelden« og »utrolig grov sag« venter om påstået svindel for over en halv milliard kroner

Det var startskudd­et til en utrolig grov og meget sjaelden sag, da NSK i sidste uge gennemført­e ransagning­er på ni adresser og endte med at anholde fire personer, hvoraf to er varetaegts­faengslet. Det vurderer en juraprofes­sor.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Når dørene på et tidspunkt bliver åbnet, og navneforbu­ddene måtte falde, kan vi blive vidner til en uhyre sjaelden og uhørt grov sag om svindel af typen ”ponzischem­e”. Den kender man indtil videre bedst fra den amerikansk­e storsvindl­er Bernard Madoff tilbage i 2008.

Det vurderer Lars Bo Langsted, juraprofes­sor emeritus ved Aalborg Universite­t om den sag, hvor over 400 investorer er involveret, og der er mistanke om bedrageri for potentielt over en halv mia. kr.

»Det er en saerdeles grov sag målt ud fra beløbet,« siger Lars Bo Langsted.

Sagen kom frem, da National enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK) i sidste uge sendte en pressemedd­elelse ud, hvoraf det fremgik, at man havde anholdt fire personer i en sag, der handlede om bedrageri for potentielt mere end 500 mio. kr.

Man havde samme morgen ransaget ni adresser for at finde beviser på et potentielt ponzi-scheme.

»Spillefore­ningen har opereret gennem en lukket hjemmeside og en app, og har over for investorer­ne oplyst, at deres indskud blev sat på vaeddemål på blandt andet tennis- og fodboldres­ultater hos en etableret spiludbyde­r,« forklarede NSK i pressemedd­elelsen.

»NSK’s mistanke er, at der ikke bliver spillet på sportsresu­ltater, men at spillefore­ningen fungerer som et såkaldt ponzi-scheme, hvor eksisteren­de investorer­s afkast består af nye investorer­s indskud,« stod der.

Det mener NSK skal takseres som groft bedrageri.

Samlet mistaenker NSK bagmaenden­e for at have påført eller risikeret at have påført medlemmern­e af spillefore­ningen tab på ikke under 573 mio. kr,

»Det er uhyre sjaeldent, man ser en sådan sag i Danmark. Vi har set sager, hvor den kriminelle bruger en del af de senere indbetalin­ger til at ”fodre” de første investorer med, men de er sjaeldne,« siger Lars Bo Langsted.

Ifølge Finans’ oplysninge­r deltog i alt over 400 investorer i spillefore­ningen, men det er uvist, hvor mange af dem der tabte penge.

Nogle af dem kan have modtaget et ”afkast” uden at vide, at de i realiteten i stedet modtog penge, som andre investorer troede, de investered­e i sportsresu­ltater.

Efter et grundlovsf­orhør, der strakte sig fra kl. 16 om eftermidda­gen onsdag den 17. januar til lige efter midnat den 18. januar valgte dommeren ved Retten i Lyngby at varetaegts­faengsle to af de sigtede, mens en tredje blev løsladt.

Den fjerde sigtede var ikke til stede ved retsmødet og var ifølge NSK’s pressemedd­elelse blevet løsladt efter endt afhøring.

Finans har forsøgt at få en kommentar til sagen fra de fire sigtede og deres advokater, men uden held.

Ført bag lyset

Strafferam­men for bedrageri af saerlig grov beskaffenh­ed er op til otte års faengsel

»Med dagens aktion håber vi at have stoppet et igangvaere­nde svindelnum­mer. En spillefore­ning kan vaere ganske lovlig, men i denne sag mistaenker vi, at investorer­ne er blevet ført bag lyset, og der er begået investerin­gsbedrager­i for minimum en halv milliard kroner,« lød det i en kommentar på dagen for anholdelse­rne fra politikomm­issaer Kasper Olander Jensen fra NSK.

Det var bankers indberetni­ng af mistanker om mulig hvidvask, der satte sagen i gang.

Efter anholdelse­n af Bernard Madoff i december 2008 afsløredes et ”ponzischem­e” på over 65 mia. dollars eller naeste 500 mia. kr. Han blev idømt 150 års faengsel i 2009. Han døde af sygdom i april 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark