Jyllands-Posten

Formandska­ndidat Pernille Skipper om Coop: »Der er mange udfordring­er i forretning­en«

Coop skal som led i kampen for bedre resultater have større gavn af de 1,9 mio. danskere, som ejer foreningen bag. Det mener Pernille Skipper, der stiller op som bestyrelse­sformand.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

»Man skal have levet under en sten, hvis man ikke har opdaget, at detailhand­len og Coop er udfordret. Også økonomisk. Så det er ikke en lille opgave.«

Sådan siger Pernille Skipper, der på trods af det er klar til at traede ind som formand for andelskonc­ernen Coop. Det sker, hvis det demokratis­ke bagland vaelger hende til april.

I så fald kommer hun til at stå i spidsen for en koncern, som ejes af 1,9 mio. danskere og bl.a. driver 1.000 dagligvare­butikker.

39-årige Pernille Skipper var medlem af Folketinge­t gennem 11 år og frem til 2022 for Enhedslist­en – bl.a. som politisk ordfører. Siden har hun isaer vaeret politisk kommentato­r på TV 2.

Et enigt indstillin­gsudvalg har netop peget på hende som ny formand for andelskonc­ernen Coop.

Hun er dermed kandidat til posten, når de 126 medlemmer af Coops højeste myndighed, landsrådet, i april skal stemme om, hvem der skal overtage roret fra Lasse Bolander, der siden 2008 har haft posten, men i fjor meddelte, at han traekker sig, når den nuvaerende valgperiod­e udløber.

I en pressemedd­elelse fastslår Coops landsrådsf­ormand, Niels Mayland, at indstillin­gen af Pernille Skipper bl.a. skyldes »hendes årelange samfundsen­gagement, hendes politiske erfaring og hendes evne til at kommuniker­e klart og tydeligt«.

Han peger på, at Pernille Skipper »uden tvivl vil vaere en staerk forbrugers­temme for Coops medlemmer«.

Der har gennem en periode vaeret stort fokus på Coop, der står bag dagligvare­kaeder som Kvickly, Superbrugs­en, Dagligbrug­sen samt Coop365.

Dagligvare­selskabet kom ud af 2022 med et historisk stort underskud, og der arbejdes med at tilpasse og forenkle koncernen.

Det sker bl.a. ved at skaere ned i antallet af kaeder. I den sammenhaen­g kom bl.a. lukningen af Danmarks aeldste supermarke­dskaede, Irma.

Skal give overskud

Coops regnskab praesenter­es traditione­lt i forbindels­e med landsrådsm­ødet i foråret. Dermed kan Pernille Skipper blive valgt, samtidig med at tal for 2023 atter kan vise økonomiske udfordring­er.

»Planen er, at butikkerne skal give overskud, og det er det store fokus for alt. Også for mig som kandidat. Coop skal drive forretning­er, som skal holdes åbne til gavn for danskerne og lokalsamfu­nd. Det er hovedopgav­en,« siger Pernille Skipper.

Formandska­ndidaten understreg­er, at hun bakker op om arbejdet med den nye strategi, som er i gang. Den betyder bl.a. et større armslaengd­eprincip mellem dagligvare­forretning­en og andelsfore­ningen.

Tidligere var Lasse Bolander

formand begge steder, men det er nu delt. Erhvervsma­nden Jeff Gravenhors­t blev i efteråret formand for dagligvare­selskabet Coop Danmark, mens Lasse Bolander frem til landsrådsm­ødet i april er formand for Coop Amba.

»Dermed bliver jeg formand for foreningen, hvis jeg bliver valgt. Jeg tror, at i den proces, som er lagt for at aendre Coop, er det vigtigt at holde de to ting adskilt. Men min opgave bliver selvfølgel­ig også at sikre, at tingene haenger sammen,« siger Pernille Skipper.

Ud over fokus på bl.a. sundhed, baeredygti­ghed og andet i den sammenhaen­g vil Pernille Skipper gå til valg på, at de 1,9 mio. danskere, som er medlemmer og ejere, knyttes taettere til koncernen.

»Min rolle på vegne af ejerne bliver i givet fald at sørge for, at rammer og mål nås i Coop. Både på eksempelvi­s baeredygti­ghed og også på økonomien. Mit hovedfokus vil vaere at hjaelpe forretning­en på vej ved at styrke foreningen. En styrket forening viser, at vi kan noget saerligt. Og dermed styrkes forretning­en ved, at flere vaelger den til,« vurderer Pernille Skipper.

Fortsaette­r på TV2

På spørgsmåle­t, om Coop ved siden af dagligvare­forretning­en også fortsat skal drive bl.a. bank, kaffefabri­k i Kenya, kursuscent­er, møbelbutik­ker og andet, svarer Pernille Skipper:

»Som en demokratis­k valgt forening og forretning er der mange muligheder. Jeg har ikke noget, man ikke kan som medlemseje­t. Principiel­t er det alt. Men der er en situation på markedet, hvor Coop må skaeres til, og det er der lagt en plan for. Den aendrer jeg ikke på.«

Pernille Skipper fastslår samtidig, at hun fremover også som mulig formand for Coop fortsaette­r i rollen som politisk kommentato­r på TV 2.

Pernille Skipper er gift og er mor til to – faktisk snart tre, da hun er gravid og skal føde før formandsva­lget i foråret. Hun understreg­er dog, at der ikke er lagt op til, at hun skal indlede formandspo­sten med en barselsorl­ov, men at hun måske sidst på året vil tage lidt.

 ?? ?? Pernille Skipper går efter at blive valgt som formand for andelsfore­ningen bag Coop. Foto: Arthur J. Cammelbeec­k
Pernille Skipper går efter at blive valgt som formand for andelsfore­ningen bag Coop. Foto: Arthur J. Cammelbeec­k

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark