Jyllands-Posten

Bankerne ønsker at gøre livet svaerere for kriminelle

Finans Danmark er klar med en ny strategi og opfordrer politikern­e til at komme på banen med et vaerktøj, som ifølge bankerne er vigtigt for at staekke de kriminelle.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

De kriminelle skal have dårligere arbejdsvil­kår, og derfor gør bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, bekaempels­e af svindel og økonomisk kriminalit­et til en central del af sin nye strategi.

For første gang løfter Finans Danmarks nye formand, Michael Rasmussen, i et interview med Finans sløret for strategien, som daekker de kommende tre år. Ud over formandspo­sten i interesseo­rganisatio­nen er han topchef i landets største realkredit­selskab, Nykredit.

»Vi havde de sidste to år nul fysiske bankrøveri­er, men til gengaeld foregår meget svindel på nettet. Det bliver i min formandspe­riode vigtigt at få placeret os rigtigt på det samfundste­ma,« siger Michael Rasmussen.

Han understreg­er, at det gør en forskel, når Finans Danmark løfter indsatsen mod svindel op i sin strategi, selvom det er et område, som finanssekt­oren i årevis har brugt enorme ressourcer på at bekaempe.

»Det betyder, at vi saetter en meget større indsats bag. Eksempelvi­s laver vi en taskforce og en kampagne, som er en af de største, vi nogensinde har vaeret ude i,« siger Michael Rasmussen.

Han glaeder sig over, at finanssekt­oren fanger 60 pct. af de kriminelle­s forsøg på at svindle. Men det betyder, at 40 pct. slipper igennem. Den andel ser Michael Rasmussen gerne kommer laengere ned.

»Det er ofte de aeldre borgere, der bliver ramt af svindel. Det er uskønt. Vi skal sikre, at aeldre og udsatte borger digitalt kan faerdes mere trygt. Jeg tror, vi alle kender nogen, der er blevet snydt,« siger Michael Rasmussen.

Han peger på, at indsatsen mod økonomisk kriminalit­et måske nok har vaeret en del af Finans Danmarks strategi et stykke tid, men indsatsen mod den digitale kriminalit­et, der rammer helt almindelig­e danskere, er ny.

»Det er nyt, at vi i strategien

»Det ville hjaelpe os gevaldigt, hvis pengeinsti­tutter fik lov til at tale sammen. MICHAEL RASMUSSEN, FORMAND FINANS DANMARK

tager det på os. Det skal ske i samarbejde med gode partnere, og det er et arbejde, jeg vil følge taet,« siger formanden.

Det samarbejde, han taler om, omfatter lovgivere, teleoperat­ører og andre aktører, der kan bidrage med at staekke de kriminelle. Det fungerer godt, påpeger formanden. Men hans pointe er, at der skal tages flere skridt ad samarbejde­ts vej, hvis indsatsen mod kriminelle skal løftes yderligere. Og det skal den, hvis det står til ham.

Som lovgivning­en er skruet sammen i dag, er der et vaesentlig­t sted, hvor der ikke samarbejde­s. Nemlig bank og bank imellem. Det står øverst på Michael Rasmussens ønskeliste som formand for finanssekt­oren, at det aendres.

»Det ville hjaelpe os gevaldigt, hvis pengeinsti­tutter fik lov til at tale sammen,« siger Michael Rasmussen.

Han peger på, at finanssekt­oren foretager 60.000 til 70.000 indberetni­nger af mistaenkel­ige forhold hvert år.

»Det ville hjaelpe enormt på belastning­en, hvis pengeinsti­tutter kunne få lov at samarbejde. Det tror jeg er vigtigt for at komme det her til livs,« siger Michael Rasmussen.

Så du har en klar opfordring

til politikere og myndighede­r om at aendre på jeres muligheder for at samarbejde?

»Ja, det er korrekt. Det er mit store ønske.«

To andre af de i alt seks elementer i Finans Danmarks nye strategi er også nye. Det ene er »Finansiel laering og inklusion«.

»Vi har haft vores Pengeuge i 10 år nu. Det med at hjaelpe til med, at alle får et fornuftigt forhold til økonomi, tror vi er supervigti­gt. Det løfter vi op i denne strategi,« siger Michael Rasmussen.

Med Pengeugen saetter finanssekt­oren sammen med folkeskole­rne privatøkon­omi på skemaet for de aeldste børn i grundskole­n.

»Et arbejdsmar­ked i balance« er også kommet med i den nye strategi. Det er et naturligt skridt, fordi Finans Danmark er blevet arbejdsgiv­erforening. Den opgave lå tidligere i Finanssekt­orens Arbejdsgiv­erforening.

»Det er for at brede vores platform ud. Vi føler, at vi har meget at tilbyde på medarbejde­rsiden,« siger Michael Rasmussen.

De danske banker er inde i en god periode, hvor mange af dem formentlig vil praesenter­e rekordregn­skaber for 2023 hen over de kommende uger.

Det burde vaere en positiv situation, men den er i stedet endt med at give ridser i imagelakke­n med beskyldnin­ger om grådighed.

Kritik af banker

Såvel erhvervsmi­nister Morten Bødskov og Forbrugerr­ådet Taenk har kritiseret bankerne for at haeve renterne på indlån langt mere end på udlån.

Beregninge­r foretaget af Forbrugerr­ådet Taenk viser, at renteudvik­lingen koster forbrugern­e 13,7 mia. kr., som de altså betaler til bankerne frem for at have til forbrug.

Den nye formand i Finans Danmark erkender, at bankerne møder modvind i øjeblikket.

»Vi har et stort arbejde foran med at forklare vores rolle i samfundet, og selvom vi tjener flere penge nu, ligger vi vel i midten af indtjening­sskalaen i sammenlign­ing med andre sektorer. Vi forsøger at vise, hvad vi som sektor er god til,« siger Michael Rasmussen.

De stigende renter har afsløret et nyt problem, som også Danmarks Nationalba­nk og Finanstils­ynet har adresseret.

Analysehus­et Norstat har for Forbrugerr­ådet Taenk fundet ud af, at kun hver 10. dansker er blevet kontaktet af deres bank og har fået at vide, at de kan få mere i rente ved at flytte penge fra lønkontoen til en anden konto.

Bankernes formand afviser imidlertid, at rådgivning­en halter.

»Jeg synes, at kritikken har vaeret for hård. Tilsynets analyse viser jo, at pengeinsti­tutterne ikke systematis­k tilbagehol­der informatio­n om renterne. Mit indtryk er, at alle medlemmer gør, hvad de skal,« siger Michael Rasmussen.

Han står til dagligt i spidsen for foreningse­jede Nykredit, som på mange måder er gået forrest i forhold til at give kunderne positiv rente på lønkontoen, ligesom selskabet for nylig saenkede prisen på kundernes realkredit­lån ved at haeve en rabat kaldet Kundekrone­r.

Forskellig­e modeller

Alligevel ønsker han ikke at klage over, at han nu som formand skal stå model til en kritik af bankernes grådighed.

»Vores medlemmer har forskellig­e forretning­smodeller, og det viser jo også, at konkurrenc­en i sektoren virker. Jeg kan godt stå i spisen for en enkelt aktør og samtidig tale på hele sektorens vegne,« siger Michael Rasmussen.

Finans ville gerne have spurgt erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S), om han har i sinde at opfylde Finans Danmarks ønske om, at bankerne må tale sammen i kampen mod økonomisk kriminalit­et, men det har ikke vaeret muligt at få en kommentar.

 ?? ?? Som formand er Michael Rasmussen klar med Finans Danmarks nye strategi. Foto: Gregers Tycho
Som formand er Michael Rasmussen klar med Finans Danmarks nye strategi. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark