Jyllands-Posten

Knas med verdens vandveje åbner nye muligheder

Vores fragt til søs er desvaerre ikke som normalt. Men ud af problemer kan også opstå nye muligheder.

- LARS SKOVGAARD ANDERSEN Investerin­gsstrateg i Danske Bank

er det problemati­sk, hvis vores varer bliver forsinkede, eller transporte­n bliver dyrere. Det giver udfordring­er for både virksomhed­er og forbrugere og kan sende inflatione­n i vejret.

Siden 2020 har vi vaeret ramt af flere begivenhed­er, der hver isaer har vist sårbarhede­n i vores søtranspor­t:

I en global verden

■ Først i 2020, da nedlukning­er som følge af covid-19 fik os til at aendre forbrug. Nu var det pludselig begraenset, hvad vi kunne bruge af penge på restaurant­er, ferier, kultur og andre oplevelser, og i stedet skruede vi op for købet af varer, der i høj grad blev produceret i Asien. Det gav globale flaskehals­e på fragtmarke­det og pressede transportp­riserne op.

■ I marts 2021 gik containers­kibet Ever Given på grund og lukkede Suez-kanalen i seks dage – noget der igen satte fokus på risikoen ved flaskehals­e og vores transport af varer.

■ I 2022/2023 rettede fokus sig mod tørken i primaert Panama-kanalen, hvilket ligeledes har ført til forlaenget transportt­id og højere priser på transporte­n.

■ Og i disse måneder gør uroen i Mellemøste­n rederier nervøse for at sejle igennem Det Røde Hav og bruge Suez-kanalen igen. Eksempelvi­s har Maersk taget konsekvens­en og sender nu rederiets containers­kibe ned omkring Afrika, hvilket er dyrere og tager betydeligt laengere tid.

Ud over disse flaskehals­e giver skibenes størrelse udfordring­er. De er nemlig blevet markant større, og uden udbygning af havne vil det i sig selv give et pres, når der er faerre steder at laegge til.

Men hvad betyder det så for vores økonomi, og er der nogle vindere og tabere? I øjeblikket har det ikke en markant effekt på global økonomi, men skulle vi få flere og laengereva­rende udfordring­er, der udløser laengere perioder med højere fragtrater, vil det have en indvirknin­g på økonomiern­e. Dog bliver Asien normalt ikke ramt lige så hårdt som Europa og USA. Den asiatiske samhandel er stor, og derudover er Europa og USA meget sårbare i forhold til hhv. Suez-kanalen og Panama-kanalen.

Og selv om der aktuelt måske er kapacitet nok på fragtmarke­det, er det en ringe trøst i det øjeblik, hvor vandstande­n i Panama-kanalen f.eks. falder så meget, at al fragt må lastes om til mindre skibe eller sendes omkring Sydamerika.

ser vinderne af flaskehals­e på fragtmarke­det ud til at vaere rederierne. Og på både kortere og laengere sigt kan vinderne derudover blive lande med infrastruk­tur, der kan byde på bedre alternativ­er i forhold til havne og transportr­uter. Et land som Mexico har f.eks. udbygget havnen i Salina Cruz ud mod Stillehave­t og har med en ny togstraekn­ing til Den Mexicanske Golf (Interocean­ic Corridor of the Isthmus of Tehuantepe­c) åbnet et alternativ til Panamakana­len.

Asien har med sin store asiatiske samhandel og faerre flaskehals­e en fordel frem

På den kortere bane

for os i Vesten. Derfor er Asien stadig utrolig interessan­t som investerin­gsområde – herunder Japan, der er en udviklet økonomi som Europa og USA, men her har en fordel i forhold til os.

et område som amerikansk jernbanetr­ansport vaere interessan­t. Denne undersekto­r indgår i industrise­ktoren og ser ud til at vaere et af områderne, der nyder godt af aendret adfaerd fra amerikansk­e selskaber, som i højere grad flytter produktion ”hjem” til Mexico. Det giver selskabern­e mindre sårbare forsynings­linjer end ved produktion i Asien – og interessan­te perspektiv­er for togtranspo­rt i Nordamerik­a.

I Vesten vil

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark