Jyllands-Posten

Paris-afstemt lobbyisme er det nye grønt

Byggebranc­hen beskrives ofte som reaktionae­r, også når det kommer til grøn omstilling. Men visionaere aktører er fundet sammen om at insistere på hårdere lovgivning af sig selv.

- CHRISTIAN SPARREVOHN Partner og co-founder i The Footprint Firm

Vi er vant til at taenke brancher og virksomhed­er som nogen, der helst vil vaere fri for politisk indblandin­g. I hvert fald hvis den indblandin­g kommer i form af lovstramni­nger, afgifter og andre begraensni­nger på den frie, forretning­smaessige udfoldelse.

Den traditione­lle arbejdsdel­ing er ellers logisk: Virksomhed­er er sat i verden for at drive indtjening til deres ejere, og i den forbindels­e skabe arbejdspla­dser, innovation og produkter, til alles bedste. Lovgiverne har til gengaeld til opgave at sikre, at firmaer ikke agerer på en måde, der forårsager skade på det omkringlig­gende samfund, på kort og langt sigt.

Men hvad nu, hvis lovgiverne ikke ved egen kraft er sig opgaven voksen og f.eks. nøler med at definere de rammer, der sikrer at CO2eudledn­ingerne holder sig inden for Parisaftal­ens krav?

Umiddelbar­t ville man taenke, at resultatet var lettede virksomhed­er, som dermed kunne få lov til at gøre, som de altid havde gjort og overlade den grønne omstilling til ”nogle andre”.

Det er imidlertid ikke tingenes tilstand i store dele af byggebranc­hen. Flere end 500 danske entreprenø­rer, materialep­roducenter, arkitekter og bygherrer har med hjaelp fra Villum Fonden og Realdania fundet sammen under overskrift­en ”Reduction Roadmap” (RR).

Ved at regne baglaens er de kommet frem til, at der er et stort gab i mellem hvor grønt byggeriet er nødt til at blive, og hvad der kraeves fra politisk side. Første milepael er 2025, hvor RR, kommer frem til, at vi skal kunne nøjes med 5,8 kg CO2e pr. kvadratmet­er pr. år for nybyggeri, hvis vi skal holde os inden for de planetaere graenser. I dag ligger vi i

Danmark gennemsnit­ligt på 9,5 kg. pr. m2, og lovgivning­skravet i 2025 ligger på

10 kg – altså betydeligt under hvad Parisaftal­en kraever.

Så lovgivning­en skal strammes gevaldigt, er kravet i RR’s lobbykampa­gne. Tunge spillere som FLSmidth, Cowi, Dansk Erhverv og Københavns Kommune er med.

Udover den positive klimagevin­st ville en stramning give forretning­smening for de mange medinitiat­ivtagere. Ved skrappere krav får innovative materialep­roducenter sikkerhed for, at der vil vaere et aftagermar­ked, hvis de investerer i f.eks. udvikling af alternativ­er til eksisteren­de byggemater­ialer.

De store ingeniørfi­rmaer, som ofte har oplevet manglende betalingsv­illighed hos kunderne, får slagkrafti­ge argumenter for, at der skal taenkes nyt. Arkitektfi­rmaerne får adkomst til at foreslå projekter med nye måder at gøre tingene på, og derved bliver deres grundydels­e endnu mere vaerdiskab­ende.

er også, at skrappe (og ensartede) krav på hjemmemark­edet kan oversaette­s til internatio­nal konkurrenc­ekraft. Store bygherrer som pensionska­sser og kommuner vil stimulere det marked, som er en forudsaetn­ing for at de kan nå deres egne klimamålsa­etninger.

Som forventet kritiseres RR fra nogle sider for at vaere for ambitiøst, fra andre for at vaere det modsatte. Men under alle omstaendig­heder er det nytaenknin­g, at virksomhed­er samles om at udnytte deres politiske indflydels­e til at lobby for den grøn omstilling.

Det er mere normalt at man finder sammen om at forhale eller endda modarbejde klimaambit­iøs politik. Eller underskriv­er flotte, men uforpligte­nde hensigtser­klaeringer, for derefter at

Håbet for leverandør­erne

KOMMENTAR gå tilbage til ”som vi plejer”, mens man venter på at kunderne efterspørg­er noget andet af helt egen kraft.

Det er nytaenknin­g, at virksomhed­er samles om at udnytte deres politiske indflydels­e til at lobby for den grøn omstilling. CHRISTIAN SPARREVOHN

brancher lod sig inspirere. Hvad ville vaere graensevae­rdierne, hvis f.eks. de førende aktører i landbruget, modebranch­en eller den tunge vejtranspo­rt lavede den samme analyse og advokerede for lovgivning, der faktisk sikrede, at deres brancher holdt sig inden for de planetaere graenser?

Hvad ville der ske hvis den finansiell­e sektor, kommunikat­ionsbranch­en eller sågar konsulente­r (gulp!) udregnede hvad 1,5 grads-målsaetnin­gen kraevede af deres forretning­smaessige beslutning­er og derefter efterspurg­te strammere regler for deres virke?

Dét har måske karakter af drømmerier i begyndelse­n af 2024, så flygtige som nytårsfors­aetter. Men de benhårde realiteter er, at de faerreste virksomhed­er kan eller vil kunne kombinere tilstraekk­elig klimaambit­ion med sund forretning, hvis ikke en ensartet lovgivning tilskynder det.

Der burde vaere rigelig motivation til at gentaenke branchefae­llesskaber i nye og mere ambitiøse retninger. 2023 var som bekendt med laengder både det varmeste og vådeste år, vi har oplevet.

Taenk, hvis andre

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark