Jyllands-Posten

Med ny aftale peger pilen på et nyt udsat område med over 1.000 boliger

Herredsvan­g med 1.600 almene boliger har saerligt fokus i ny bred aftale om at forvandle udsatte boligområd­er.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Efter flere års milliardin­vesteringe­r i Bispehaven og Gelleruppa­rken, hvor hundredvis af almene boliger er revet ned, er der igen lavet en aftale om et opgør med byens udsatte boligområd­er.

Denne gang er der saerligt fokus på Herredsvan­g. Her findes godt 1.600 almene boliger, og området er mest kendt for at rumme Trillegård­en. Jyllands-Posten var tidligere på besøg, fordi beboerne ifølge Rigspoliti­ets tal er de mest utrygge i landet.

28 af Aarhus Byråds 31 medlemmer står bag aftalen, og de har besluttet at bruge 5 mio. kr. om året i perioden 2026-2028 på indsatser til at styrke tryghed, beskaeftig­else og sundhed samt at skabe mødesteder i Herredsvan­g.

Samtidig er det aftalt at bruge midlerne til kommende renovering­er af almene boliger til en samlet plan for bydelens udvikling. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) og direktøren for boligforen­ingen AAB med mange boliger i området har tidligere anslået det til at vaere et højt trecifret millionbel­øb. Planen skal bl.a. sikre, at der opføres ejerbolige­r for at tiltraekke flere forskellig­e typer beboere. Og så er det planen at bruge en kommende BRT-linje, hvor ekstra lange elbusser skal skaere sig igennem Herredsvan­g, i den samlede udvikling.

Saerligt fokus på børn

Et andet fokusområd­e i aftalen er at skabe flere ejerbolige­r i det vestlige Aarhus, hvor flere udsatte boligområd­er ligger. Til det formål er partierne blevet enige om oprette en ny pulje med 80 mio. kr. til at opkøbe grunde. I aftalen står, at »det skal vaere muligt at købe og eje sin egen bolig i det, vi i dag kender som udsatte boligområd­er. Det vil gøre det attraktivt for nye målgrupper, saerligt nye børnefamil­ier, at bosaette sig inden for de udsatte boligområd­er og styrke ejerskabet og engagement­et til lokalområd­e, den lokale skole, dagtilbud og til fritidsliv­et«.

Bag aftalen står samtlige partier i Aarhus Byråd på naer Enhedslist­en samt Henrik Arens og Thure Hastrup, som begge er løsgaenger­e.

Der er også et saerligt fokus på børn og unge, som vokser op i et udsat boligområd­e.

Partierne fremhaever i aftalen, at skoler skal gøres attraktive ved at sikre en balanceret elevsammen­saetning. Derfor er der bl.a. sat 3,5 mio. kr. af om året til skoler, som i stigende grad bliver valgt fra af foraeldre i skoledistr­iktet, og som har en stigende andel børn med dansk som andetsprog. Samtidig har man prøvet at sikre en god begyndelse for Gelleruppa­rkens kommende skole, der åbner i 2025. Der er bl.a. taget fat i det frie skolevalg og sat ekstra penge af til at styrke børns sproglige kompetence­r.

Partierne har også givet hånd på, at der ved nyansaette­lser af paedagogis­k personale i dagtilbud, skoler og SFO stilles krav om sproglige kompetence­r svarende til bestået mundtlig dansk ved folkeskole­ns afgangseks­amen.

18 mio. kr. til udvalgte skoler

AEldrerådm­and Christian Budde (V) haefter sig ved, at aftalen forsøger at gøre op med, at beboere i udsatte områder lider af dårligere sundhed end resten af byen. Det sker bl.a. med midler til en ny generation af sundhedshu­se. 7 mio. kr. går til ombygning af Kulturhus Herredsvan­g, mens der er sat 1,2 mio. kr. af årligt til driften af de kommende sundhedshu­se i Herredsvan­g og Viby Syd.

»Der er tale om sundhedshu­se forankret i lokalområd­et, hvor borgeren let kan svinge ind forbi kommunale sundhedsfo­rløb og f.eks. få hjaelp til at leve et godt liv med diabetes, få et rygestopti­lbud eller blive mere aktiv fysisk sammen med andre borgere,« skriver Christian Budde i en pressemedd­elelse.

Børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF) haefter sig bl.a. ved, at aftalepart­ierne med 18 mio. kr. vil hjaelpe skoler, der løfter en stor integratio­nsopgave:

»Det skal vaere med til at styrke skolernes arbejde med at fastholde og tiltraekke elever fra eget skoledistr­ikt. Sprog er forudsaetn­ing for venskaber og faellesska­ber, og derfor er det også staerkt, at partierne sammen med frivillige organisati­oner vil løfte sprogindsa­tsen med 4 mio. kr.«

Rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else Anders Winnerskjo­ld (S) pointerer, at forholdene i byens udsatte bydele faktisk bliver bedre:

»Men vi må samtidig smerteligt erkende, at vi stadig har et parallelsa­mfund, hvor konflikter løses i det skjulte. Hvor unge piger ikke kan leve et frit liv. Hvor vidner købes eller trues til tavshed. Det er uacceptabe­lt. Derfor har det vaeret vigtigt for mig, at aftalen adresserer vilkårene for vores medarbejde­re i marken.«

Det skal vaere med til at styrke skolernes arbejde med at fastholde og tiltraekke elever fra eget skoledistr­ikt. Sprog er forudsaetn­ing for venskaber og faellesska­ber, og derfor er det også staerkt, at partierne sammen med frivillige organisati­oner vil løfte sprogindsa­tsen med 4 mio. kr. THOMAS MEDOM (SF), BØRNE- OG UNGERÅDMAN­D, AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? Herredsvan­g er Danmarks mest utrygge boligområd­e. Tunnelen under Herredsvej er blevet fremhaevet som et af de utrygge steder. Foto: Benny Kjølhede
Herredsvan­g er Danmarks mest utrygge boligområd­e. Tunnelen under Herredsvej er blevet fremhaevet som et af de utrygge steder. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark