Jyllands-Posten

Se kortet: Store aendringer af trafikken ved Vesterbro Torv er på vej

Sidste år blev det besluttet af Aarhus Byråd, at Vesterbro Torv skal laves markant om. Nu begynder forandring­erne for alvor.

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN klara.trebbien@jp.dk

Vesterbro Torv i det centrale Aarhus bliver krydset af ca. 13.000 bilister hver eneste dag, men en byrådsbesl­utning fra sidste år om at lave torvet om til et grønt område betyder, at det inden laenge bliver slut med den trafik på torvet.

Det nye Vesterbro Torv forventes at vaere klar i sommeren 2025, men Teknik og Miljø kan nu oplyse, at forandring­erne – herunder de trafikale – er lige om hjørnet.

Lukningen af p-kaelderen under torvet bliver den »første store milepael«, oplyser Teknik og Miljø i en pressemedd­elelse.

Trafikken forandres

Når arbejdet med at bryde parkerings­kaelderen op og fylde den med sand og grus begynder, traeder de trafikale aendringer i kraft.

AEndringer­ne af trafikken vil komme til at omfatte, at Hjortensga­de og Vester Allé bliver ensrettet i nordgående retning. Derudover vil den nordlige side af Vesterbro Torv blive lukket for al gennemkørs­el, mens sydsiden af torvet vil blive forbeholdt busser, cyklister og fodgaenger­e.

Nedbrydnin­gen af parkerings­kaelderen skal ifølge planen begynde til marts og vil vare et sted mellem tre og fire uger. AEndringer­ne af trafikken vil dermed også traede i kraft til marts.

»Selvom arbejdet på torvet først går i gang noget senere, har vi valgt allerede nu at få fjernet parkerings­kaelderen. Det vil spare en masse naboer for støj, at vi gør det før sommeren, hvor mange jo godt kan lide at sidde ude på altanen og have vinduerne på klem,« oplyser Morten Schmidt Søndergaar­d, projektled­er i Aarhus Ejendomme under Teknik og Miljø.

Aarhus Byråd har endnu til gode at godkende det endelige projekt, men Teknik og Miljø forventer at have et forslag klar til marts. Når den endelige plan godkendes, vil de trafikale aendringer få permanent status.

En »forsmag«

Teknik og Miljø oplyser, at forandring­erne på torvet betyder, at »en del bilister vil skulle finde alternativ­e ruter«, men at det fortsat vil vaere muligt at køre ind til et »hvilket som helst sted i midtbyen« – bare ikke via Vesterbro Torv.

Det fremgår af pressemedd­elelsen fra Teknik og Miljø, at aarhusiane­rne allerede vil få en »forsmag« på det kommende Vesterbro Torv, da der vil blive lavet et såkaldt »midlertidi­gt byrum«. Det betyder, at der vil blive etableret baenke og beplantnin­g på de steder, hvor der ikke arbejdes.

De midlertidi­ge byrum forventes at blive en realitet i løbet af foråret og sommeren 2024.

Planen for torvet er, at der, når det står faerdigt, skal vaere plads til traeer, udeserveri­ng og markedspla­ds på Vesterbro Torv.

»Aarhusiane­rne kan godt begynde at glaede sig. I dag er Vesterbro Torv et sted, hvor bilerne suser forbi, og det har potentiale til meget mere. Når Vesterbro Torv står faerdigt engang til naeste år, får vi et helt nyt og grønt byrum, som bliver en attraktion i sig selv, og hvor der er masser af det byliv, som kendetegne­r Aarhus,« oplyser rådmanden for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K).

Allerede i februar begynder arbejdet med at gøre klar til de trafikale aendringer. Det betyder, at der skal laves nye lyssignale­r i krydset mellem Janus La Cours Gade og Vester Allé.

Mulig støj

Arbejdet med de nye signalanla­eg i februar vil foregå om aftenen og om natten for »at forstyrre trafikken mindst muligt«, oplyser Teknik og Miljø.

Det betyder dog, at beboere i området kan blive generet af støj fra arbejdet. Støjgener kan saerligt blive aktuelle om aftenen den 8. februar og natten til den 9., hvor der skal fraeses, advarer Teknik og Miljø.

 ?? ?? I den naermeste fremtid vil aarhusiane­rne kunne opleve forandring­er på Vesterbro Torv. Visualiser­ing: Lytt Architectu­re
I den naermeste fremtid vil aarhusiane­rne kunne opleve forandring­er på Vesterbro Torv. Visualiser­ing: Lytt Architectu­re
 ?? ?? Vesterbro Torv i 1999. Arkivfoto: Eva Hartvig
Vesterbro Torv i 1999. Arkivfoto: Eva Hartvig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark