Jyllands-Posten

Foraeldre og børn vil ikke bare vaere til stede, de vil vaere med

Foraeldre og børn går i stigende grad ud og får kulturelle oplevelser sammen. Musikhuset Aarhus har succes med det, og underholde­r Sigurd Barrett har aldrig haft så travlt som nu efter at have optrådt med Sigurds Bjørnetime i 25 år.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Der er ikke meget godt at sige om den tid, da corona lagde et låg på alle faelles fornøjelse­r. Men, for sådan et er der, mener Sigurd Barrett: Vi laerte noget om, hvad der sker, når man ikke oplever kultur.

»En af de triste konsekvens­er, corona havde, var, at man ikke kunne gå ud og opleve noget med hinanden, man kunne bare sidde hjemme og kigge på en skaerm. Som foraeldre savnede man i saerlig grad at opleve noget med børn. Vi forstod, at det ikke er lige meget, om vi får et kulturelt input digitalt, eller om vi er til stede i et lokale, hvor der rent faktisk foregår noget, helst af god kvalitet,« siger han, der lørdag optraeder sammen med Aarhus Jazz Orchestra på børnefesti­valen Kazoo i Musikhuset Aarhus.

»Den tilstedeva­erelse, som livemusikk­en eksponerer, er blevet utrolig vigtig for os. Vi har forstået vigtighede­n af, hvad det vil sige at møde kultur live – der, hvor man oplever den magi, der opstår, når en skuespille­r eller en musiker optraeder i det lokale, man er sammen i.«

Den samme konklusion er Musikhuset kommet til, fortaeller kunstneris­k chef Jeppe Uggerhøj.

Faellesopl­evelser hitter

»Vi kan maerke det på billetsalg­et. En af de kategorier, hvor det er steget mest, er familieog børnekonce­rter. Der er klart en ekstra interesse for at lave noget kultur sammen med sine børn. Man vil gerne have nogle faellesopl­evelser,« siger han.

»Der er en generel trend med, at man som publikum gerne vil vaere medskabend­e og inddraget i ting. Den tankegang omkring, at man saetter sig ned og bare modtager – den gamle tankpasser­logik, som man kalder det – er sendt til taelling. I dag vil man selv vaere med. Jo, der er stadig ting som f.eks. en teaterfore­stilling som ”Brødrene Løvehjerte”, men den medskabend­e oplevelse kommer mere og mere ind i billedet.«

Musikalsk tons

Jeppe Uggerhøj kalder en begivenhed som Kazoo for »musikalsk tons«.

»DGI havde det på et tidspunkt, hvor man åbnede dørene, og så kunne folk bare komme ind og tonse rundt i bl.a. trampoline­rne. Vi gør det så med musik. Tanken med Kazoo er, at man skal tonse rundt

med musik og opleve den i børnehøjde,« siger han.

Det er anden gang, at festivalen finder sted, og i år blev de 2.100 billetter solgt, inden programmet var faerdigt.

»Alle institutio­ner i hele Musikhuset er med. Der er åbnet alle steder, så børnene kan løbe rundt og høre alt fra klassisk og opera til rock, pop og dance,« siger Jeppe Uggerhøj.

»Derfor pusler vi med endnu to koncepter i samme retning, ligesom vi har lanceret Skaermfri Søndag, hvor børn kan komme i Musikhuset til en formiddag i musikkens tegn.«

25 års bjørnetime­r

I 25 år har Sigurd Barrett optrådt med at lave kultur for børn gennem ”Sigurds Bjørnetime”.

»Børnekultu­r har jo altid vaeret vigtigt, og jeg har egentlig gennem alle de 25 år oplevet en flot interesse for det, og den er absolut ikke er blevet mindre, tvaertimod. For 25 år siden ville man nøjes med lidt lavere kvalitet, men i dag har vi fundet ud af, at vi gerne vil vaere kulturbrug­ere sammen med vores børn,« siger han.

»Hvis det, der foregår, er godt for både børnene og de voksne, er oplevelsen federe, end hvis de voksne ”ofrer” sig: Jeg gider egentlig ikke, men børnene vil så gerne. Eller omvendt, at børnene sidder og keder sig og er der lidt for de voksnes skyld. Begge dele er kun halvt tilfredsst­illende. Men hvis alle siger, hold kaeft, hvor var det sjovt, hvor fik vi bare meget ud af det, så er vi det rigtige sted, og så kommer folk.«

For meget rytmeboks

Man må aldrig taenke, at det jo bare er børn, så hvis vi puster en ballon op og synger en lille cirkussang, går det nok. Nej, børn skal have høj kvalitet. SIGURD BARRETT, MUSIKER, TV-VAERT, ENTERTAINE­R OG BØRNEBOGSF­ORFATTER

Sigurd Barrett har altid haft en kongstanke med sig: »De små børn skal have den store kunst.«

»Det er den ambition, der driver vaerket for mig. Jeg synes også, at der er kommet en større bevidsthed om, at det ikke er lige meget, hvad vi byder vores børn,« mener han.

»Man må aldrig taenke, at det jo bare er børn, så hvis vi puster en ballon op og synger en lille cirkussang, går det nok. Nej, børn skal have høj kvalitet. Kostumerne skal ikke vaere nogle plastichat­te fra Faetter BR, det skal vaere nogle fede kostumer. Det skal vaere et kvalitetsp­rodukt hele vejen igennem.«

Hvis alt det er på plads, er der ingen, der siger, at det bare var til børn, pointerer han.

»Børnene kan også maerke, om der er en fed trommeslag­er, der spiller, så det bare svinger, eller om det er en rytmeboks. Der er rigtig, rigtig meget børneunder­holdning, som er en rytmeboks, og vi har tonsvis af streamingk­analer nu, som spiller dag og nat med, undskyld mit udtryk, hjernedøde serier, som bare er produceret hurtigt og billigt for at fylde sendeflade­n ud. Jeg ved det, jeg har små børn, så jeg hører det hele tiden,« siger han.

»Men vi kan ikke klare os med Netflix og Disney Channel. Det kan vi simpelthen ikke. Vi skal ud og møde nogle, der spiller virkelig godt. Det kan godt vaere, at børnene ikke taenker, at den der basun spiller bedre end den anden basun, men de kan godt høre, at det er fedt, når det er fedt. Det kan vi alle sammen.«

 ?? ??
 ?? ?? En af de kategorier, hvor billetsalg­et er steget mest i Musikhuset Aarhus, er familie- og børnekonce­rter. »Der er klart en ekstra interesse for at lave noget kultur sammen med sine børn. Man vil gerne have nogle faellesopl­evelser,« siger kunstneris­k chef
Jeppe Uggerhøj. Fotos: Anders Hede
En af de kategorier, hvor billetsalg­et er steget mest i Musikhuset Aarhus, er familie- og børnekonce­rter. »Der er klart en ekstra interesse for at lave noget kultur sammen med sine børn. Man vil gerne have nogle faellesopl­evelser,« siger kunstneris­k chef Jeppe Uggerhøj. Fotos: Anders Hede
 ?? ?? Under Kazoo-festivalen kunne børn også prøve at spille på et instrument. Foto: Anders Hede
Under Kazoo-festivalen kunne børn også prøve at spille på et instrument. Foto: Anders Hede
 ?? ?? Dans af forskellig art var en del af Kazoo-festivalen i 2023. Foto: Anders Hede, Musikhuset
Dans af forskellig art var en del af Kazoo-festivalen i 2023. Foto: Anders Hede, Musikhuset
 ?? ?? Faellesleg til børnefesti­valen sidste år i Musikhuset Aarhus. Foto: Anders Hede
Faellesleg til børnefesti­valen sidste år i Musikhuset Aarhus. Foto: Anders Hede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark