Jyllands-Posten

Nedstyrtet militaerfl­y åbner ny front i bitter informatio­nskrig

Et forulykket russisk transportf­ly naer graensen til Ukraine er blevet endnu en brik i krigen, der også føres med list, spin og halve sandheder.

- POUL FUNDER LARSEN

Der er fuld fart på spekulatio­nerne om et russisk militaerfl­ys endeligt naer graensen til Ukraine, men der er kun få sikre fakta om forløbet.

Vi ved, at et russisk transportf­ly af typen Iljusjin Il-76 styrtede ned i den russiske Belgorod-region onsdag, og at ingen ombordvaer­ende synes at have overlevet. Alt andet er indtil videre forlydende­r og gisninger.

Om flyet blev skudt ned af et ukrainsk missil, af det russiske luftforsva­r eller styrtede ned af en helt tredje årsag, ved vi ikke.

Om den eventuelle nedskydnin­g var overlagt eller et uheld, er i sagens natur lige så uklart.

Og hvem eller hvad der var om bord på flyet, står også hen i det uvisse. Var der (som Rusland haevder) 65 ukrainske krigsfange­r plus ni russere om bord, eller medbragte flyet – som nogle ukrainske kilder anfører – en last af russiske våben?

At få fastslået de basale kendsgerni­nger bliver ikke nemt, for det svirrer med modsatrett­ede påstande, og begge sider taler med meget store bogstaver. Fra den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskyjs, side lyder der krav om en internatio­nal undersøgel­se af episoden (et forslag, Moskva naeppe er med på), mens Rusland torsdag fik indkaldt FN’s Sikkerheds­råd i sagen.

Rusland i offensiven

Efter flystyrtet blev kendt tidligt onsdag, har det vaeret Rusland, som har taget offensiven med sin version af begivenhed­erne. Her har det russiske forsvarsmi­nisterium og landets statsstyre­de medier sunget fra samme salmeblad: Det var et missil affyret af ukrainske styrker, som ramte flyet fyldt med krigsfange­r på vej mod løsladelse.

Flere russiske propagandi­ster broderede efterfølge­nde videre på historien – der skulle vaere tale om et amerikansk produceret Patriot-missil, og ukrainerne skulle have handlet efter direkte ordre fra landets forsvarsch­ef, Valerij Zaluzjnyj.

At Moskva udtaler sig så kategorisk i sagen, er dog ingen garanti for udsagnets sandhedsva­erdi. I årevis løj Kreml således hårdnakket og opfindsomt om nedskydnin­gen af passagerfl­yet MH17, der i 2014 blev ramt af en russisk raket i Donbas.

Fra ukrainsk side har reaktionen vaeret noget mere tøvende og forsigtig.

Myndighede­rne i Kyiv har bekraeftet, at der faktisk var en udveksling af krigsfange­r undervejs. Det er i sig selv ingen sensation, idet der har vaeret en lang raekke sådanne udveksling­er, senest i begyndelse­n af januar.

Det ville heller ikke vaere første gang, at der indtraeffe­r mystiske og dødelige episoder med ukrainske krigsfange­r i russisk varetaegt – snesevis af fanger døde efter en eksplosion i en berygtet lejr ved landsbyen Olenivka i Donbas i sommeren 2022.

Men hvorfor det russiske militaer i givet fald fløj rundt med fangerne i et transportf­ly ganske taet på fronten – i noget, der kan ligne et brud på Genèvekonv­entionerne – er et af Belgorod-sagens mange mysterier.

Nogle versioner af begivenhed­erne forekommer mere sandsynlig­e end andre.

Det er umiddelbar­t svaert at forestille sig, at Rusland med vilje har skudt sit eget ganske vaerdifuld­e militaere transportf­ly ned. Ideen om, at ukrainerne har affyret et missil vel vidende, at flyet fragtede krigsfange­r, forekommer endnu mere absurd.

At russisk antiluftsk­yts ved en fejl kan have ramt transportf­lyet, kan derimod ikke udelukkes, og heller ikke, at Ukraine har skudt det ned i den tro, at der var tale om et fly, der fragtede russiske styrker eller våben til fronten.

Den uafhaengig­e russiske journalist Stanislav Kutjer peger på, at Rusland i strid med acceptered­e regler ikke havde varslet flyvningen over for Ukraine, og at luftforsva­ret i området ikke synes at have reageret mod et indkommend­e missil. Kunne der vaere tale om en faelde lagt af russerne?

»Det ville vaere åbenbart fordelagti­gt, at man endnu en gang kunne fremstille ukrainerne enten som idioter, der ved en fejltagels­e spraenger deres egne i luften, eller som kyniske slyngler klar til at gøre det med vilje. Så kunne man råbe op endnu en gang, prøve at sammenkald­e sikkerheds­rådet, beskylde Kyiv for at sabotere fangeudvek­slingerne. Lige praecis alt det, som Kreml er i gang med,« skrev Kutjer hos eksilmedie­t Ekho.

At få fastslået de basale kendsgerni­nger bliver ikke nemt, for det svirrer med modsatrett­ede påstande.

 ?? ?? Det russiske militaere transportf­ly styrtede ned ved landsbyen Jablonovo, ca. 40 km fra graensen til Ukraine, tidligt onsdag. Foto: AFP
Det russiske militaere transportf­ly styrtede ned ved landsbyen Jablonovo, ca. 40 km fra graensen til Ukraine, tidligt onsdag. Foto: AFP
 ?? Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk ??
Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark