Jyllands-Posten

Major navngav en kvinde bag en voldtaegts­anmeldelse til 150 ansatte

Til et møde med omtrent 150 deltagere fortalte en major om en voldtaegts­sag i Forsvaret. Ifølge flere tilstedeva­erende var de »chokerede« over hans udtalelser og den måde, han beskrev anklagen på. Sagen bliver nu undersøgt, bekraefter Forsvaret.

- HELENE KRISTINE HOLST helene.k.holst@jp.dk

Mens politikern­e gerne ser flere kvinder i Forsvaret, og en milliondyr kampagne skal rette op på Forsvarets image, rammer en ny sag, som flere kilder kalder »chokerende«.

En sag, der tilføjes raekken af episoder i Forsvaret med graenseove­rskridende adfaerd.

Det var tidligt om morgenen, da ca. 150 ansatte på en lederuddan­nelse samlede sig forud for en uges øvelse.

Denne januarmand­ag i år mødtes de til såkaldt appel – en slags stormøde.

Majoren tog ordet og fortalte, at han havde en kedelig nyhed.

En af de ansatte på uddannelse­n ville ikke komme til at deltage i øvelsen.

Ifølge flere kilder, der var til stede, naevnte majoren efternavne­t på den pågaeldend­e kvinde og fortalte, at hun havde anmeldt en voldtaegt.

Flere af de tilstedeva­erende var chokerede. Både over, at majoren fortalte dem alle om anmeldelse­n, og at han navngav kvinden. Men saerligt fandt de det upassende, den måde, majoren omtalte situatione­n på.

Fem kilder bekraefter mødet, og at majoren fortalte om voldtaegts­anmeldelse­n. De har talt med Jyllands-Posten på betingelse af anonymitet, men avisen kender deres fulde identitet.

Majoren sagde ifølge fire af Jyllands-Postens kilder, at de ansatte på uddannelse­n skulle »taenke sig om«, og at de risikerede at blive dømt af »folkedomst­olen« i den slags sager.

Henvendt til de mandlige tilstedeva­erende sagde majoren ifølge fire kilder, at de skulle holde »pikken« i bukserne. Henvendt til de tilstedeva­erende kvinder sagde majoren ifølge kilderne, at de skulle holde »patterne« bag blusen.

Majoren fortalte ifølge kilderne ikke naermere om, hvem den formodede gerningsma­nd var, men gav udtryk for, at det var en ansat i Forsvaret. Det betød, at flere af deltagerne på mødet kiggede rundt for at spotte, om det kunne vaere en mand på uddannelse­n.

De ansatte fortaeller også, at voldtaegts­anklagen endte med at vaere samtaleemn­e på den øvelse, de var på.

»Jeg måbede. Det vidner om en foraeldet institutio­n, at man taler om så alvorlige anklager på den måde,« siger en af de ansatte på uddannelse­n.

»Vi var i chok over det,« siger en anden.

Forsvaret ønsker ikke at udtale sig, men bekraefter, at der er en sag.

Møde om spørgsmål

I begyndelse­n af denne uge begyndte Jyllands-Posten at kontakte personer, der deltog i mødet. Det fandt ledelsen på uddannelse­n ud af, og onsdag blev de ansatte indkaldt til det, der internt blev omtalt som et hastemøde.

På et møde beklagede majoren, at han havde fortalt om voldtaegts­anmeldelse­n. Det bekraefter tre af kilderne. På mødet mindede majoren om, at de var kommende ledere i Forsvaret. Han gav udtryk for, at det var hans beslutning at fortaelle om anmeldelse­n, og at det ikke var aftalt med kvinden, siger to af kilderne. En af kilderne har noteret ordlyden ned efter mødet og vist det til Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten har forsøgt at kontakte kvinden. Hun er ikke vendt tilbage.

Om pressens henvendels­er sagde majoren på det såkaldte hastemøde ifølge to af kilderne, at eleverne ikke havde pligt til at udtale sig, men at de dog havde ret til det. De skulle imidlertid »taenke sig om«, fordi det bl.a. kunne få konsekvens­er for Forsvaret.

De ansatte skulle desuden have »øje på målet« – altså at blive faerdigudd­annet.

Jyllands-Posten har kontaktet majoren, der ikke ønsker at stille op til interview.

Majoren siger, at der er en »igangvaere­nde sag«, som bliver kigget på af Forsvarsmi­nisteriets Auditørkor­ps.

Adspurgt om sine udtalelser på mødet, siger han, at det er »en del af den igangvaere­nde sag«. Han vil derfor ikke svare på kritikken.

Oberstløjt­nant Henrik Kolding er skolechef for sergentsko­len, som majoren er underlagt. Han siger:

»Jeg kan bekraefte, at der er en sag. Den bliver undersøgt af Forsvarsmi­nisteriets Auditørkor­ps.«

Er det selve anmeldelse­n eller også majorens udtalelser, der bliver undersøgt?

»Det er det hele omkring sagen. Og så har jeg ikke nogen bemaerknin­ger, når auditørkor­pset har sagen.« Forsvarsmi­nisteriets Auditørkor­ps oplyser, at det har modtaget en voldtaegts­anmeldelse, og at der en varetaegts­faengslet i sagen. Jyllands-Posten har forelagt historien for Forsvarets pressetjen­este. Den skriver: »Forsvarsko­mmandoen kan bekraefte, at der efter en episode er anmeldt en sag, der er overdraget til Forsvarsmi­nisteriets Auditørkor­ps. Idet der er tale om en personføls­om sag, har vi ikke yderligere at tilføje.«

Kritik af kultur

Netop Forsvarets kultur i forbindels­e med kraenkelse­r og overgreb har før vaeret heftigt kritiseret.

Forsvaret har erkendt, at der har vaeret problemer med kulturen, og har udviklet handleplan­er og initiative­r på området. Allerede i 2003 viste en undersøgel­se, at 90 pct. af kvinderne i Forsvaret havde oplevet uønsket seksuel opmaerksom­hed.

I flere år steg antallet af indberette­de sager, og i 2022 kunne forsvaret fortaelle om to verserende voldtaegts­sager samt en raekke andre kraenkelse­r.

Sidste år viste en undersøgel­se i Forsvarsko­mmandoen, at 11,8 pct. af de ansatte i Forsvaret havde oplevet mindst én haendelse af uønsket seksuel opmaerksom­hed og chikane inden for det seneste år. Det gjaldt for 8,4 pct. af maendene og 32 pct. af kvinderne.

I den forbindels­e sagde forsvarsch­ef, general Flemming Lentfer:

»Forsvaret accepterer ikke kraenkende adfaerd. Men den nye undersøgel­se viser desvaerre, at vi langtfra er i mål, og der fortsat er flere bekymrende tal. Vores indsats handler om kulturfora­ndring, håndtering og sanktioner­ing. I forhold til vores håndtering og sanktioner­ing er vi nået langt. Men kulturfora­ndringen er et langt og sejt traek.«

Samtidig lød det på Forsvarets hjemmeside, at man stod »sammen om en kulturaend­ring«, og at det var en »faelles opgave for alle« i Forsvaret.

Haeren har desuden i flere år forsøgt at tiltraekke flere kvindelige ansatte med såkaldte outdoorkam­pagner og invitation­er til Forsvarets Dag.

Ønsker flere kvinder

Sagen kommer, samtidig med at Forsvaret diskuteres på Christians­borg.

Sidste år var regeringen­s holdning til vaerneplig­ten klar, da den bebudede, at pligten også skal gaelde kvinder.

I år har de politiske vinde aendret retning. Således er det i dag uklart, hvad flertalsre­geringen mener på området. Den afventer i stedet en analyse fra Forsvarsmi­nisteriet, før den bekender kulør.

Omvendt bakker SF, De Konservati­ve, Dansk Folkeparti og De Radikale op om vaerneplig­t til kvinder, mens Danmarksde­mokraterne og Liberal Alliance er imod.

I den forbindels­e har Tom Block, der er formand i Haerens Konstabel- og Korporalfo­rening (HKKF), udtalt til DR, at der først er behov for en kulturaend­ring i Forsvaret.

»Jeg tror, der er nogle andre mekanismer, vi skal gribe i først, inden vi tvinger en masse kvinder ind, som måske ikke får en god oplevelse,« sagde han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark