Jyllands-Posten

De pårørende slides ned af flere opgaver hos de aeldre

En ny stor undersøgel­se viser en »rystende« udvikling, når det gaelder voksne børn til aeldre, der modtager hjemmehjae­lp.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Elregninge­n skal betales, tvkanalern­e skal genindlaes­es, og hjemmeplej­en kontaktes. Der mangler maelk i køleskabet. Nullermaen­dene muntrer sig i hjørnet, låsen i yderdøren bøvler, blodtryksm­edicinen er sluppet op. Og i morgen formiddag er der atter brug for at vaere chauffør, fordi der er endnu en undersøgel­se hos speciallae­gen i kalenderen.

Om kort tid praesenter­er regeringen sit bud på en ny aeldrelov, og både eksperter og kommuner advarer om, at det stigende antal aeldre og manglen på haender i aeldreplej­en betyder, at de aeldre fremover må indstille sig på, at den kommunale hjemmehjae­lp beskaeres. Civilsamfu­ndet og pårørende må inddrages mere, lyder mantraet.

Men nu viser en ny stor undersøgel­se, at den manøvre kan blive svaer. For de pårørende bliver mere og mere pressede af at hjaelpe deres gamle familiemed­lemmer. Og det slider ikke kun på de pårørendes helbred. Det går i stigende grad også ud over deres arbejdsliv og tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Undersøgel­sen, som er udført af Danmarks Statistik for AEldre Sagen, bygger på svar fra knap 1.600 tilfaeldig­t udvalgte voksne børn til hjemmehjae­lpsmodtage­re. Den er en sammenlign­ing af data fra 2015 og i dag, og undersøgel­sen dokumenter­er, at de pårørende i dag hjaelper deres gamle foraeldre flere timer om ugen end tidligere, og at de løser langt flere praktiske opgaver hos deres gamle foraeldre.

Naesten halvdelen af de voksne pårørende løser opgaver, som der er bevilget hjemmehjae­lp til fra kommunen. Det er typisk hjaelp til f.eks. mad, medicin og rengøring.

Samtidig viser undersøgel­sen, at de pårørende i højere grad oplever at blive fysisk og psykisk nedslidte af at hjaelpe foraeldren­e – og at omsorgsarb­ejdet og den praktiske hjaelp i stigende grad påvirker deres arbejdsliv negativt. I dag oplever 57 pct. af de voksne børn til hjemmehjae­lpsmodtage­re, at deres beskaeftig­elsessitua­tion er påvirket, mens det i 2015, da en tilsvarend­e undersøgel­se blev gennemført, drejede sig om 36 pct.

Naesten 7 af 10 pårørende bruger deres feriedage eller køber sig til fridage for at hjaelpe en aeldre mor eller far, og lidt over hver 10. har valgt at gå ned i tid for at kunne tage sig af omsorgsopg­averne.

Ganske alvorligt

Hos AEldre Sagen er direktør Bjarne Hastrup staerkt bekymret på de pårørendes vegne.

»Det er ganske alvorligt, og udviklinge­n er meget bekymrende. De pårørende traekker et større og større laes, og det går både ud over deres helbred og deres tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet. Det ryster mig, og det har store konsekvens­er for dem selv, deres familie, deres arbejdspla­ds og samfundets økonomi,« siger Bjarne Hastrup.

Han efterlyser, at de pårørende skrives ind i en ny aeldrelov, så kommunerne er forpligted­e til at tilbyde pårørendev­ejledning og støtte i form af pårørendev­ejledere.

»Man hører KL og politikern­e sige, at vi må indstille os på, at de aeldre får lavere serviceniv­eau fremover. De pårørende og civilsamfu­ndet skal tage en større tørn. Det virker staerkt provokeren­de på mig i lyset af, at vores undersøgel­se viser, at vi har nået en graense for, hvad de pårørende kan traekke. De slider sig syge,« siger Bjarne Hastrup.

Langt hovedparte­n af de pårørende siger, at de føler det naturligt at hjaelpe de aeldre foraeldre. Men også, at opgaverne er vokset de senere år. Andelen, som oplever, at deres fysiske og mentale helbred er blevet dårligere som følge af omsorgsopg­averne, er fordoblet siden 2015. Samtidig svarer 42 pct. af de voksne børn i dag, at de i høj grad eller i meget høj grad er bekymret for den aeldre foraelder, som de hjaelper.

Ifølge Bjarne Hastrup er det vigtigt at vaere opmaerksom på, at i takt med, at de aeldre lever laengere og laengere, bliver deres voksne børn – de pårørende – også aeldre og aeldre.

»Vi har en høj og stigende pensionsal­der. Det indebaerer jo, at man som 65-70-årig både skal vaere på arbejdsmar­kedet og samtidig skal se efter sine gamle foraeldre og traede til i forhold til børn og børnebørn. Der er altså virkelig nogle mennesker, som er i klemme i en sandwich mellem arbejdsmar­kedet, deres aeldre familiemed­lemmer og børn og børnebørn,« siger Bjarne Hastrup.

Samme pointe har professor Tine Rostgaard fra RUC.

»Man skal huske, at de pårørende måske selv er 60-70 år eller mere. Når de gamle bliver aeldre, vil de voksne børn jo også vaere lidt oppe i årene. De er utvivlsomt påvirket af ansvaret. Det kan vaere tungt for dem at skulle have denne ekstra opgave. Både i forhold til deres arbejdsliv og familieliv,« siger Tine Rostgaard.

Hun haefter sig ved, at de pårørende generelt oplever, at de i dag løser flere opgaver end tidligere, og at de er mere belastede over tid. Hun fremhaever også, at det ikke kun er de fleksible opgaver som indkøb og havearbejd­e, at flere pårørende i dag løser sammenlign­et med for otte år siden.

Der er nemlig også sket en stigning i andelen af voksne børn, som tager sig af den personlige pleje af deres foraeldre – påklaednin­g, bad eller toiletbesø­g. Det drejer sig om 13 pct. af de voksne børn i undersøgel­sen. Opgaver, som ikke kan udskydes eller laegges ind, når det lige passer.

»Det er en yderligere belastning af de pårørende. Interessan­t er det også at se, at de pårørende i stigende grad er inde over rengøring, som andre undersøgel­ser viser, at kommunerne har nedpriorit­eret,« siger Tine Rostgaard.

Hun understreg­er, at undersøgel­sen kun daekker de pårørende til aeldre, som rent faktisk får hjemmehjae­lp. Men eftersom man i dag skal vaere mere svaekket for at få hjemmehjae­lp end tidligere, må der vaere en gruppe af aeldre, som har behov for hjaelp, men som ikke får den i dag. Her er de pårørende så også nødt til at hjaelpe. De er ikke med i denne undersøgel­se.

Konsekvens­erne af, at de pårørende slides, er alvorlige, konkludere­r hun.

»Vi ser, at det påvirker helbredet og beskaeftig­elsessitua­tionen. Hvis de traekker sig tidligere tilbage fra arbejdsmar­kedet eller går ned i tid, er det jo alvorligt for samfundet. Det påvirker arbejdsudb­uddet,« siger hun.

Det har torsdag ikke vaeret muligt at få en kommentar fra aeldremini­ster Mette Kierkgaard (M).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark