Jyllands-Posten

Kapløb om at blive Trumps vicepraesi­dentkandid­at

Foreløbig er der flest kvindelige kandidater i feltet, men vejen er lang. I 2016 udnaevnte Donald Trump først sin vicepraesi­dentkandid­at, Mike Pence, den 15. juli.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Der er insidere, outsidere, favoritter og skud i tågen.

Feltet af håbefulde kandidater, der drømmer om at følge Donald Trump ind i Det Hvide Hus efter en sejr over Joe Biden i november, vokser i takt med den tidligere praesident­s march frem mod en ny republikan­sk kroning.

En efter en melder fremtraede­nde republikan­ere sig under Trumps Make America Great Again-faner, nogle med et åbenlyst håb om at sikre sig en plads som supermagte­ns nummer to i de naeste fire år.

Interessen har efterladt mange fodspor i sneen i både Iowa og New Hampshire.

I stort tal strømmede håbefulde republikan­ere til de to nordlige stater for med deres støtte under primaerval­gene at vinde den republikan­ske konges gunst. Foreløbig er der frit slag for spekulatio­ner.

Trump sagde sidste år til NBC, at han godt kan lide idéen om at vaelge en kvinde, men at han selvfølgel­ig vil vaelge den bedste person. Amerikansk­e kommentato­rer er enige. De ser det som et smart traek at vaelge en kvinde eller en kandidat fra et af USA’s mindretal for at samle både partiet og nationen.

Med sine indiske rødder opfylder Nikki Haley begge krav, men lige nu, midt i en bitter kamp om at overleve i valgkampen, er hun et lidet sandsynlig­t valg. Det kan aendre sig senere.

Stort felt af kvinder

Blandt de favoritter, som Trump selv har naevnt, er guvernøren i South Dakota, Kristi Noem. Den 52-årige kom sidste år ind som nummer et på mediet The Hills liste over VP-favoritter.

Noem har som guvernør i en meget konservati­v stat indført skrappe restriktio­ner på retten til abort og forbudt transkønne­de at deltage i skolesport. Hun rejste til Iowa for at føre valgkamp for Trump og har aldrig lagt skjul på, at hun gerne vil have jobbet.

»Jeg ville sige ja uden at tøve,« sagde hun sidste år til det konservati­ve medie Newsmax.

Det yngste kvindelige bud er Elise Stefanik, en stigende stjerne i Det Republikan­ske Parti. Det 39-årige medlem af Repraesent­anternes Hus fra New York var med på det hold, der forsvarede Trump i hans rigsretssa­ger. Hun blev for alvor kendt, da hun under en kongreshør­ing for nylig grillede lederne af flere amerikansk­e topunivers­iteter om antisemiti­sme blandt deres studerende udløst af krigen i Gaza.

Fuld af beundring skulle Trump dengang ifølge Times have sagt til en af sine rådgivere, at »hun er en draeber«.

I New Hampshire svarede Stefanik, at det ville vaere en aere at tjene i Trumps naeste administra­tion, da hun blev spurgt, om hun går efter jobbet som vicepraesi­dent.

Endnu en mulighed er Trumps 41-årige tidligere pressetals­kvinde fra 2017 til 2019, Sarah Huckabee Sanders, datter af Arkansas tidligere guvernør Mike Huckabee. I 2023 blev hun selv valgt til guvernør i staten. Da hun for nylig i CBS-programmet ”Face the Nation” blev spurgt om sine VP-ambitioner, svarede den loyale Trump-støtte, at hun er glad for sit job som guvernør, og at hun gerne vil bevare det i de naeste syv år.

»Hun er en enestående person. Hun er måske lidt ung og uerfaren, men jeg tror, at hun vil kunne kompensere for det med sin usaedvanli­ge intelligen­s,« sagde en af Trumps advokater, Rudy Giuliani, til Times.

Til gengaeld er Marjorie Taylor Greene fra Georgia en klar outsider. Det 49-årige kongresmed­lem er 100 pct. loyal over for Trump, men hendes forkaerlig­hed for konspirati­onsteorier risikerer at sende mange vaelgere på flugt.

Også den tidligere tv-vaert Kari Lake på 54, der engang støttede Barack Obama, er en loyal Trump-støtte, men valget af hende som vicepraesi­dentkandid­at ville vaere en kolossal overraskel­se. Lake acceptered­e aldrig sit nederlag i kampen om at blive Arizonas guvernør i 2022, og den historie klaeber stadig til hende.

Sort senator favorit

Blandt de mandlige favoritter kommer den eneste sorte republikan­er i det amerikansk­e senat, Tim Scott, ind på en klar førsteplad­s.

Den 58-årige politiker fra South Carolina kan ellers takke Nikki Haley for sin plads i Senatet. Som guvernør udpegede Haley i 2013 Scott til en ledig plads i Senatet, hvorefter vaelgerne bekraefted­e valget i et supplering­svalg året efter. Til stor skuffelse for Haley valgte Scott, der i november opgav sine egne praesident­drømme, forleden at støtte Trump.

Scott nyder bred respekt i Senatet. Med en sort senator ved sin side ville Trump blive i stand til at tiltraekke tiltraengt­e stemmer fra USA’s sorte befolkning. På et valgmøde i New Hampshire søndag lod Scott forstå, at han er åben over for muligheden for at blive vicepraesi­dent.

»Jeg ønsker mig fire år mere med Donald Trump og et republikan­sk flertal i Senatet, Repraesent­anternes Hus og Det Hvide Hus, så fattige børn, der i dag vokser op i kvarterer, som jeg voksede op i, får en chance for at få en kvalitetsu­ddannelse,« sagde Scott til CNN, da han blev spurgt, om han vil vaere Trumps vicepraesi­dentkandid­at.

Blandt andre mandlige kandidater naevnes den 39årige senator J.D. Vance fra Ohio, rigmanden Vivek Ramaswamy, der trak sig ud af kampen efter en fjerdeplad­s i Iowa, og guvernøren i North Dakota, 67-årige Doug Burgum. Ligesom med Mike Pence i 2016 ville Trump vaere sikker på, at den stort set ukendte Burgum ikke ville stjaele spotlyset.

Trump sagde sidste år til NBC, at han godt kan lide idéen om at vaelge en kvinde, men at han selvfølgel­ig vil vaelge den bedste person.

 ?? ?? Guvernøren i South Dakota, Kristi Noem, er blandt favoritter­ne til jobbet som Donald Trumps vicepraesi­dentkandid­at. Foto: Johannes Skov Andersen/Pol
Den kun 39-årige New York-republikan­er Elise Stefanik naevnes som en mulig vicepraesi­dentkandid­at for Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque/
Reuters
Guvernøren i South Dakota, Kristi Noem, er blandt favoritter­ne til jobbet som Donald Trumps vicepraesi­dentkandid­at. Foto: Johannes Skov Andersen/Pol Den kun 39-årige New York-republikan­er Elise Stefanik naevnes som en mulig vicepraesi­dentkandid­at for Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque/ Reuters
 ?? ??
 ?? ?? Ved at vaelge den sorte senator Tim Scott som sin vicepraesi­dentkandid­at ville Donald Trump sikre sig stemmer fra USA's sorte befolkning. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters
Ved at vaelge den sorte senator Tim Scott som sin vicepraesi­dentkandid­at ville Donald Trump sikre sig stemmer fra USA's sorte befolkning. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters
 ?? ?? Lige nu ligner Nikki Haley ikke en vicepraesi­dentkandid­at for Donald Trump. Men meget kan ske inden det republikan­ske konvent i juli. Foto: Joseph Prezioso/AFP
Lige nu ligner Nikki Haley ikke en vicepraesi­dentkandid­at for Donald Trump. Men meget kan ske inden det republikan­ske konvent i juli. Foto: Joseph Prezioso/AFP
 ?? ?? Sideløbend­e med Donald Trumps kampagne for at blive republikan­sk praesident­kandidat, foregår der et køpløb om blive Trumps vicepraesi­dentkandid­at. Foto: AFP
Sideløbend­e med Donald Trumps kampagne for at blive republikan­sk praesident­kandidat, foregår der et køpløb om blive Trumps vicepraesi­dentkandid­at. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark