Jyllands-Posten

Macron trues af et bondeoprør mod dårlige lønninger og miljøkrav

Oprøret minder om de gule veste, der blev et mareridt for Frankrigs praesident, Emmanuel Macron.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Barrikader på motorveje, spredning af gødning foran offentlige bygninger og bildaek i flammer.

Vrede bønder har kastet Frankrigs nye, unge premiermin­ister ud i hans første alvorlige krise.

Torsdag indkaldte Gabriel Attal sine ministre til krisemøde for at finde løsninger, der kan gøre kort proces med et bondeoprør, der også har ramt andre europaeisk­e lande.

Også i Tyskland, Holland, Polen og Rumaenien protestere­r landmaend. Få måneder før det naeste valg til Europa-Parlamente­t rettes vreden mod høje priser på diesel og EU’s stramme og bureaukrat­iske miljø- og klimakrav, der bl.a. begraenser brugen af pesticider.

I Frankrig har adskillige hovedveje og motorveje i den seneste uge vaeret blokeret af landmaend, der bag mure af halmballer og traktorer kraever konkrete tiltag for at forbedre deres situation.

Konflikten blev yderligere skaerpet efter en tragisk ulykke ved en blokade i Pyrenaeern­e, hvor en 35-årig demonstran­t og hendes 12-årige datter omkom efter at vaere blevet påkørt af en bilist.

Befolkning­en bakker op

Det har sat den franske regering i alarmbered­skab. Belaert af oprøret fra de såkaldt gule veste, der fra efteråret 2018 med voldsomme sammenstød overskygge­de alt andet i fransk politik i mange måneder, kan det ikke gå hurtigt nok for praesident Macron med at få kvalt oprøret.

Ligesom de gule veste, der også protestere­de mod høje benzinpris­er og forringede levevilkår, har landmaende­ne overvaelde­nde folkelig opbakning. I en måling fra Odoxa-Backbone Consulting for Le Figaro støtter hele 89 pct. af de adspurgte protestern­e.

Landmaende­nes største organisati­oner, FNSEA og Jeunes Agriculteu­rs (JA), har sendt regeringen en liste med 24 konkrete krav, der ikke er til forhandlin­g og vil koste flere hundrede mio. euro at indfri. Premiermin­ister Attal har lovet at komme med et svar fredag.

De mange krav er udtryk for, at situatione­n for de 390.000 franske landmaend varierer alt efter, om de er maelkeprod­ucenter, kødproduce­nter eller dyrker korn eller grøntsager. Men faelles for dem er en voldsom utilfredsh­ed med stigende udgifter og lange arbejdsdag­e til lave lønninger, der ifølge statistikk­er ligger langt under gennemsnit­tet i Frankrig.

Blandt kravene er en klaekkelig rabat på braendstof og hurtigere udbetaling af tilskud fra EU’s landbrugsp­olitik. Samtidig kritiserer landmaende­ne EU for at have indført et virvar af standarder, der forvandler landmaende­nes hverdag til en kronisk bureaukrat­isk hovedpine.

»At indføre et krav om at genindføre graesareal­er, selv på gårde, der ikke laengere har dyr, er blot en idé fra Bruxelles,« naevner formanden for FNSEA, Arnaud Rousseau, som et eksempel over for Le Figaro.

Han kraever en forenkling af de mange regler i landbrugsl­oven, miljøloven, skovbrugsl­oven og fra EU’s grønne pagt, der beskriver klimaaendr­inger og belastning af miljøet som en eksistenti­el trussel mod Europa og resten af verden.

Landmaende­ne føler, at mange af de grønne regler er en eksistenti­el trussel mod dem, fordi reduktione­n af brugen af pesticider og øget braklaegni­ng uundgåelig­t fører til et fald i landbruget­s produktivi­tet.

Vreden styrkes kun af, at EU importerer masser af fødevarer, som ikke respektere­r EU’s egne regler for pesticider eller dyrevelfae­rd.

Oprøret begyndte i det sydvestlig­e Frankrig, men spredte sig hurtigt. Demonstran­terne har barrikader­et veje tvaers over Frankrig i stort set alle 96 departemen­ter. Det har ført til omdirigeri­ng af trafikken og skabt enorme køer, fordi tusinder af tunge lastbiler er tvunget ud på hovedog landeveje.

På vej mod Paris

Traktorer har også sat kurs mod Paris og ventes at nå frem enten fredag eller i weekenden.

Foreløbig er planerne ikke at blokere hovedstade­n, men at dømme på udtalelser fra mange af demonstran­terne kan de planer meget hurtigt aendres. Det kan udvikle sig voldsomt, selv om politiet indtil videre har fået ordre til ikke at gribe ind mod blokaderne.

Mange steder er situatione­n eksplosiv. Uden for praefektur­et i Agen mellem Toulouse og Bordeaux satte landmaend forleden ild til bildaek og halmballer pakket ind i plastic og skabte frygt for, at det ville føre til nedbraendi­ng af bygningen som i Puy-enVelay i 2022, da praefektur­et blev sat i brand af gule veste.

I andre byer har landmaend spredt gylle og gødning ud over officielle bygninger.

Oprøret har inspireret landmaend i andre europaeisk­e lande.

Foran Rigsdagsby­gningen i Berlin demonstrer­ede tyske landmaend lørdag i deres traktorer mod regeringen­s plan om at afskaffe en skatteraba­t på dieselolie til landbruget, fordi den vurderes som skadelig for klimaet.

I Holland begyndte protestern­e helt tilbage i 2019 på grund af et forslag om at halvere husdyrbrug­et. Protestern­e tog fart i 2022, da en minister fastslog, at kvaelstofu­dledningen fra landbruget skal reduceres drastisk med op til 70 pct. Ligesom i Frankrig har det fået hollandske landmaend til at blokere vejene og at protestere foran politikere­s hjem.

I Rumaenien, Polen og andre lande, der graenser op til Ukraine, fordømmer landmaende­ne EU for ikke at beskytte dem mod unfair konkurrenc­e fra Ukraine, der beskyldes for at underbyde kornpriser­ne.

Mange steder i Frankrig en situatione­n eksplosiv.

 ?? ?? Med deres traktorer blokerer franske landmaend motorvejen A16. Foto: Yves Herman/Reuters
Med deres traktorer blokerer franske landmaend motorvejen A16. Foto: Yves Herman/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark