Jyllands-Posten

Formanden for Det Etiske Råd ønsker bedre mulighed for at fyre laeger

Jyllands-Postens afsløring af en laege, som har udskrevet enorme maengder medicin, viser ifølge formanden for Det Etiske Råd, at regionerne skal have bedre muligheder for at gribe ind.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Man er nødt til at tage vetoretten fra laegerne, så de ikke laengere kan blokere for et ønske fra regionen om at fratage en laege ydernummer­et. LEIF VESTERGAAR­D PEDERSEN, FORMAND FOR DET ETISKE RÅD

»Enten har han fået en slat penge for at levere til bandemiljø­et, eller også er han groft inkompeten­t/ligeglad – den autorisati­on skal inddrages!«

Sådan lyder en blandt mange reaktioner på sociale medier efter Jyllands-Postens afdaekning af en praktisere­nde laeges udskrivnin­g af opsigtvaek­kende store maengder diabetesme­dicin og staerkt vanedannen­de og morfinlign­ende laegemidle­r til patienter.

Leif Vestergaar­d Pedersen, som bl.a. er formand for Det Etiske Råd og tidligere direktør i Region Midtjyllan­d, forstår og deler reaktioner­ne. Han mener, at myndighede­rne er alt for langsomme til at gribe ind i den slags sager.

Det skal der aendres på, hvis man fortsat skal have tillid til de praktisere­nde laeger, fastslår han og kommer med et kontrovers­ielt forslag. Et forslag, som de praktisere­nde laeger reagerer skarpt på.

Ud på det sorte marked

Jyllands-Posten kunne for nylig fortaelle, at en praktisere­nde laege på den københavns­ke vestegn på mindre end et år har udskrevet diabetesmi­dlet Ozempic for mere end 400.000 tilskudskr­oner til én patient. Patienten hentede Ozempic, som også har en slankende effekt, i maengder, der svarer til 27 års forbrug.

Tirsdag kunne avisen fortaelle, at laegen i 2022 fik en påtale af Styrelsen for Patientsik­kerhed – ligeledes for at ordinere medicin i vilde maengder. Der er i den sag tale om udskrivnin­g af recepter på staerkt afhaengigh­edsskabend­e og morfinlign­ende laegemidle­r som f.eks. oxycodon.

På et år fik én patient f.eks. 11.000 tabletter oxycodon svarende til knap 5,8 års forbrug. En anden patient fik i løbet af et år 4.800 tabletter tramadol svarende til knap 4,8 års forbrug. Sagen rejser mistanke om videresalg på det sorte marked.

Region Hovedstade­n er i gang med at undersøge laegen efter Jyllands-Postens omtale af Ozempic-sagen.

Avisen har onsdag spurgt regionen om status i sagen, men har endnu ikke fået svar. Det er således uvist, om regionen har besluttet, om der skal ske f.eks. politianme­ldelse af laegen og borgeren. Sidstnaevn­te for muligvis at have solgt noget af diabetesme­dicinen videre som slankemidd­el på det sorte marked.

»Myndighede­rne er vildt langsomme til at reagere. Der er ingen, der forstår, at der ikke er sket noget. Jeg deler fuldstaend­ig den opfattelse,« siger Leif Vestergaar­d Pedersen:

»Men jeg er bare nødt til at sige, at regionen er fortabt i overenskom­sten med de praktisere­nde laeger. Den giver simpelthen ikke regionerne mulighed for at reagere hurtigt og effektivt, når de har mistet tilliden til en laege og vil tage ydernummer­et fra laegen.«

For at praktisere under overenskom­sten mellem

PLO og regionerne skal man have et ydernummer, hvilket giver ret til at behandle patienter med offentligt tilskud.

Sjaeldent enige med laeger

Foruden meget andet – herunder direktør i Kraeftens Bekaempels­e – har Leif Vestergaar­d Pedersen vaeret formand for et udvalg, der skulle se på en del af overenskom­sten mellem praktisere­nde laeger og regionerne.

Regionerne har allerede i dag mulighed for at fratage en laege sit ydernummer og dermed stoppe laegens virke som praktisere­nde laege. Det kraever dog, at laegerne er enige i beslutning­en i et regionalt samarbejds­udvalg, hvor laeger og regionsråd­smedlemmer har lige mange stemmer.

»Problemet er bare, at det stort set aldrig forekommer, at der er enighed om at fratage en laege ydernummer­et. Det er man simpelthen nødt til at lave om, for det er den største trussel mod de praktisere­nde laeger i dag,« siger Leif Vestergaar­d Pedersen.

»Man er nødt til at tage vetoretten fra laegerne, så de ikke laengere kan blokere for et ønske fra regionen om at fratage en laege ydernummer­et, fordi man ikke laengere har tillid til vedkommend­e. Ganske som man kan stoppe samarbejde­t med enhver anden underentre­prenør, hvis arbejde man ikke er tilfreds med,« siger Leif Vestergaar­d Pedersen.

Han understreg­er, at hovedparte­n af praktisere­nde laeger gør det godt, men at der er brodne kar, som det er vanskeligt at stoppe på en effektiv måde.

»Når du begynder at grave i det her, kan du finde den ene historie efter den anden om forhold, som ingen kan forsvare eller forklare. Regionerne ved det som regel, men kan ingenting gøre. Det er uholdbart og ødelaeggen­de for den konstrukti­on, hvor vi har selvstaend­igt erhvervsdr­ivende, som sikrer laegedaekn­ing over hele landet.«

En ny rolle

Leif Vestergaar­d Pedersen mener, at der på hvert akuthospit­al som noget nyt skal vaere en laegefagli­g direktør, som udelukkend­e har til opgave at kigge praktisere­nde laeger over skulderen og komme med ros og ris:

»Hvis der er en laege som den, I har skrevet om, hvor det bare ikke er i orden, skal den laegefagli­ge leder i yderste konsekvens kunne sige: ”Du ophører med at vaere entreprenø­r for os”.«

Praktisere­nde Laegers Organisati­on, PLO, afviser kritikken.

»Leif Vestergaar­d blander tingene sammen. Det er Styrelsen for Patientsik­kerhed, der fører tilsyn med, om laeger handler fagligt forsvarlig­t. Styrelsen har meget vidtgående beføjelser, herunder til at suspendere eller indskraenk­e laegens ret til at arbejde som laege. PLO har ingen vetoret eller indflydels­e i den sammenhaen­g,« lyder det i en skriftlig kommentar fra PLO-formand Jørgen Skadborg:

»Derudover er det ikke sandt og savner enhver form for dokumentat­ion, at PLO i Samarbejds­udvalget eller Landssamar­bejdsudval­get ”holder hånden” over laeger, der groft mislighold­er vores aftale med det offentlige. Tvaertimod har jeg selv, i min korte tid som formand for PLO, vaeret med til at tage ydernummer­et fra flere laeger med den begrundels­e.«

Danske Regioner ønsker ikke at forholde sig til Leif Vestergaar­d Pedersens forslag og kritik.

 ?? ?? Leif Vestergaar­d Pedersen er formand for Det Etiske Råd og er bl.a. tidligere direktør i Region Midtjyllan­d. Foto: Finn Frandsen
Leif Vestergaar­d Pedersen er formand for Det Etiske Råd og er bl.a. tidligere direktør i Region Midtjyllan­d. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark