Jyllands-Posten

Saudi-Arabien vil for første gang i 70 år saelge alkohol

Nyheden har pustet til spekulatio­ner om, at saudierne vil følge i deres naboers fodspor.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul

Saudi-Arabiens fungerende regent, Mohammed bin Salman, har i de seneste år gjort meget for at reformere sit ultrakonse­rvative kongedømme. Nu tager kronprinse­n endnu et stort skridt.

For første gang i 70 år åbner den stenrige oliestat for salget af alkohol.

Der er kun tale om én butik i hovedstade­n, Riyadh, som kun ikke-muslimske diplomater vil få adgang til at handle i.

Det kommer i forbindels­e med, at regeringen har vedtaget nye regler for at »begraense den ukontrolle­rede import« af alkohol i diplomatis­ke forsendels­er og »stoppe den upassende handel« med varer i kongedømme­t, rapportere­de Arab News; en avis, der er ejet af den statsstøtt­ede Saudi Research and Media Group. De nye regler trådte i kraft mandag.

Flere ambassader har i dag butikker, der saelger alkohol til deres ansatte. Derfor har det trods forbuddet vaeret muligt for diplomater at drikke alkohol i Saudi-Arabien, men også at servere det for gaester ved fester på ambassader­ne. Der er også et blomstrend­e sort marked, der angiveligt både får forsyninge­r fra ulovlige hjemmebrae­nderier og via diplomater og ambassader­nes leverandør­er, der tager det med i deres bagage.

Men selvom målet er at slå ned på det sorte marked, er det alligevel et opsigtsvae­kkende skridt.

Fuld prins skød diplomat

Saudi-Arabien er hjemsted for de to mest hellige steder i Islam og har opretholdt et strengt alkoholfor­bud siden 1952.

Det blev indført, efter at prins Mishari, søn af SaudiArabi­ens grundlaegg­er, kong Abdulaziz, rettede et haglgevaer mod den britiske vicekonsul i Jeddah og draebte ham – angiveligt fordi den uheldige diplomat havde naegtet at servere mere alkohol for den berusede prins.

Landet tog endnu en konservati­v drejning i 1979 efter Irans islamiske revolution og en belejring af Den Store Moské i Mekka, som varede i 15 dage og udsprang af militante islamister­s utilfredsh­ed med moderniser­inger af landet i vestlige retning. Det har i mange år betyder kønsadskil­lelse og strenge krav til kvinder om at gå tildaekket.

I dag er Saudi-Arabien også en af få nationer i verden, der stadig forbyder alkohol. Mange af dens naboer, herunder dele af De Forenede Arabiske Emirater, har for laengst slaekket på de strenge regler og tillader udskaenkni­ng til ikke-muslimer på hoteller og restaurant­er.

Mohammed bin Salman har imidlertid sat sig for at føre Saudi-Arabien ind i en ny tid. Han har en ambitiøs dagsorden om at gøre landet til et regionalt knudepunkt for handel, finans og turisme. I den forbindels­e har han også stået i spidsen for en social liberalise­ring, hvor SaudiArabi­en er vaert for store musikfesti­valer, og kvinder har fået lov til at køre bil.

Svaer balance

At en butik nu må saelge alkohol, puster derfor til spekulatio­ner om, at Saudi-Arabien vil følge i sine naboers fodspor. Rygter i den retning har allerede fået flere restaurant­er og nye hotelresor­ts ved Det Røde Hav til at indrette såkaldte ”tørlagte barer,” så de er klar, hvis tilladelse­n kommer. Der har også laenge cirkuleret historier om, at det saudiske flyselskab, Riyadh Air, vil begynde at servere alkohol.

Men det er et følsomt emne. Da en regeringsr­epraesenta­nt for to år siden antydede, at der var overvejels­er om at tillade alkohol i Neom, et kaempestor­t, nyt futuristis­ke byprojekt til 500 mia. dollars, blev vedkommend­e fjernet fra projektet. Det udstillede, at kronprinse­n stadig må balancere mellem at taekkes landets konservati­ve og ønsket om at reformere landet og gøre det til et nyt turisttrae­kplaster.

Den nye butik i det diplomatis­ke kvarter i Riyadh vil blive strengt reguleret, rapportere­r flere medier på baggrund af anonyme diplomatis­ke kilder. Kunder skal downloade en applikatio­n for at blive lukket ind. Muslimer er forment adgang. Alle andre skal aflevere deres telefoner, mens de handler, for at sikre, at ingen tager billeder af hylderne med vin og øl.

Da en regeringsr­epraesenta­nt for to år siden antydede, at der var overvejels­er om at tillade alkohol i Neom, et kaempestor­t, nyt futuristis­ke byprojekt til 500 mia. dollars, blev vedkommend­e fjernet fra projektet.

 ?? ?? Saudi-Arabien vil gerne tiltraekke turister, men giver stadig ikke hoteller lov til at saelge alkohol. Foto: Kamran Jebreili/AP
Saudi-Arabien vil gerne tiltraekke turister, men giver stadig ikke hoteller lov til at saelge alkohol. Foto: Kamran Jebreili/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark