Jyllands-Posten

Kriminelle bander har overtaget landet

Landet har vaeret plaget af bander i flere år, men i sidste uge overtog de endnu en bid af Haitis hovedstad, mens beboerne var spaerret inde i deres hjem.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk

Braendende barrikader og skud fra automatvåb­en holdt i sidste uge beboere indespaerr­et i bydelen Solino i Haitis hovedstad, Port-auPrince.

Kriminelle bander har i de senere år tilkaempet sig en større og større rolle i landet, og de kontroller­er nu omkring 80 pct. af hovedstade­n.

Fredag blev seks nonner så kidnappet i en bus, og selvom den katolske kirke med paven i spidsen har kraevet nonnerne løsladt, sidder de fortsat fanget.

Flere tusinde indbyggere i Solino var i sidste uge fanger i deres eget hjem, mens banderne sluttede ring om bydelen med skud og med ild.

Ifølge Pierre Esperance fra menneskere­ttighedsne­tvaerket RNDDH har mindst 24 personer mistet livet siden forrige weekend, og det skyldes i saerdelesh­ed myndighede­rnes passivitet, siger han til The Guardian.

»Politiet er fravaerend­e,« siger han.

Flere indbyggere i området beskriver, hvordan de har vaeret nervøse og bange for, hvad der ville ske.

»Hvis politiet ikke kommer, så dør vi i dag,« sagde en anonym beboer, som ringede ind til en lokal radiostati­on for at bede om hjaelp, skriver The Guardian.

En anden beboer i området, 52-årige Lita Saintil, beskriver, hvordan hun på flugt fra sit hjem sidste torsdag så mindst seks døde mennesker, der lå i gaderne.

»Det er meget skraemmend­e, og jeg ved ikke, hvor jeg skal tage hen,« siger hun.

Mangel på politibetj­ente

Tal fra FN viser, at der fra januar til og med september sidste år blev registrere­t 3.156 banderelat­erede drab og 1.284 kidnapning­er.

Ifølge Humans Rights

Watch er situatione­n med banderne i Haiti blevet forvaerret over det seneste år, og myndighede­rnes modsvar kritiseres for at vaere for svagt.

En ny rapport udarbejdet af politiets fagforenin­g i Haiti

viser, at naesten 3.300 politibetj­ente har forladt styrken over de seneste tre år. En del af dem er fyret – 9 af 10, fordi de under tjenesten forlod deres post, skriver Reuters.

Af de 3.300 betjente har 123 selv sagt op, og det anslås, at

godt 80 betjente enten er blevet draebt, har mistet livet i et uheld eller er forsvundet.

Der har også tidligere vaeret stor kritik af politiets ringe lønvilkår i Haiti.

»Regeringen bør påtage sig ansvaret. Det handler ikke kun om indkøb af udstyr, men politiet skal også have økonomi til at kunne planlaegge operatione­r og til at betale de politifolk, der arbejder dag ud og dag ind i områder kontroller­et af banditter,« siger generalkoo­rdinator ved politiets fagforenin­g i Haiti Lionel Lazzare til Reuters.

Nonner bortført

De seks nonner, der fredag blev bortført, var passagerer i en bus, der blev kapret af bevaebnede maend, som kørte dem vaek.

Paven udtalte ifølge Reuters søndag, at han bad til Gud for social harmoni i Haiti, og opfordrede alle til at bringe volden til ophør.

I slutningen af november blev sønnen af en landskendt laege i Haiti ligeledes bortført. På trods af adskillige betalinger til gidseltage­rne er han endnu ikke blevet løsladt, skriver AP.

Fredag vil en kenyansk domstol vurdere, om Kenya må sende militaere styrker til Haiti, som kan bistå de lokale myndighede­r og politi i arbejdet med at få bugt med banderne.

 ?? Foto: Reuters/Ralph Tedy Erol ?? En kvinde og et barn må gå forbi braendende barrikader i Port-au-Princes gader.
Foto: Reuters/Ralph Tedy Erol En kvinde og et barn må gå forbi braendende barrikader i Port-au-Princes gader.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark