Jyllands-Posten

Derfor er Mikkel Hansen pludselig blevet baenkevarm­er

Historiens nok bedste danske håndboldsp­iller er ikke lige så dominerend­e som tidligere. Spilletide­n ved EM har vaeret overrasken­de minimal.

-

Han er ikke skadet. Han er heller ikke et nyt, uprøvet talent, der lige skal vaenne sig til omgivelser­ne ved håndbolden­s voksenbord. Tvaertimod.

Den 36-årige Mikkel Hansen, Danmarks nok bedste håndboldsp­iller i historien, har prøvet og vundet det hele. Flere gange endda. Oftest som hovedrolle­indehaver.

Sådan er det ikke laengere. Få forklaring­en her:

1 Hvad er anderledes?

Mikkel Hansen har spillet 20 slutrunder i traek siden 2008 og vaeret den altoversky­ggende profil i mange af dem.

I 9 af 20 slutrunder er han blevet kåret til turneringe­ns bedste spiller eller udtaget til turneringe­ns hold. I 7 af 20 slutrunder har han vaeret blandt turneringe­ns tre mest scorende spillere.

Senest ved EM for to år siden.

Men ved dette EM i Tyskland har hans rolle aendret sig markant. Før semifinale­n har kun fire spillere i den danske trup spillet faerre minutter end Mikkel Hansen, der har siddet over i én kamp og i de øvrige seks blot har vaeret på banen i gennemsnit­ligt 11 minutter.

Foruden sine 15 scoringer på straffekas­t har han scoret seks mål i åbent spil – svarende til i alt 21 scoringer.

2 Hvorfor spiller han ikke?

Det kan der vaere mange grunde til. Landsholde­ts bredde er større end nogensinde, og aldrig har kampen om spilletid vaeret hårdere.

Nikolaj Jacobsen freder tydeligvis ikke Hansen, selvom han har scoret 1.300 mål på landsholde­t. I en af de seneste EM-kampe fik Mikkel Hansen endda voksenskae­ldud, da landstraen­eren mente, at Hansen var for passiv i sit spil. Han angreb ikke direkte nok mod målet.

Det har vaeret en af bagspiller­ens udfordring­er. Mikkel Hansen har stadig en unik spilforstå­else, og meget få spillere matcher hans evne til at få sendt bolden det rigtige sted hen. De evner har han dog kun vist i få perioder.

Veteranen har tydeligvis ikke samme fart i fødderne som tidligere. Hans gennembrud­skraft er heller ikke den samme, og et af hans varemaerke­r, skuddet fra distancen, vises kun i glimt.

3 Hvad er Nikolaj Jacobsens forklaring?

For et år siden var konstellat­ionen i bagkaeden med Mikkel Hansen, Mathias Gidsel og Simon Pytlick en af nøglerne til Danmarks VM-guld. Samme succes har trioen ikke haft i år.

Mikkel Hansen er ifølge Jacobsen bedst mod defensive forsvar. Da landstraen­eren oplever, at flere modstander­hold har vaeret mere aggressive og offensive i deres forsvarssp­il, har han skiftet Hansen ud, da den type forsvar kaster mange dueller af sig – og det er ikke den 36årige stjernes favoritdis­ciplin.

»Når Simon (Pytlick, red.) og Mathias (Gidsel, red.) spiller så meget, har de indimellem brug for hjaelp til at tage nogle dueller med forsvaret, så de ikke løber helt tør for energi. Mikkel kan ikke hjaelpe med duellerne. Der prioritere­r jeg Rasmus (Lauge, red.) eller Mads Mensah i midten,« sagde Nikolaj Jacobsen forleden.

Det er ikke et tema, at Mikkel Hansen skal spille en anden position end playmaker, siger Nikolaj Jacobsen. Hans rolle er at styre spillet fra midtzonen.

KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk

4 Hvordan reagerer Mikkel Hansen på sin nye rolle?

Enhver sportsmand på højeste niveau ønsker at bidrage til og vaere afgørende for sit hold. Hansen er bestemt ingen undtagelse. Han har altid vaeret kendt for sin vinderment­alitet, så det vil undre, hvis han ikke er aergerlig og småfrustre­ret.

Det har han dog ikke antydet i sine svar til pressen. Hver gang han er blevet spurgt til sin rolle, har han sagt, at han er den forkerte at spørge.

»Jeg vil meget gerne spille, og når jeg bliver bedt om at spille, løber jeg glad på banen. Det er traeneren, der blander kortene og finder ud af, hvordan han vil lykkes med tingene,« sagde Mikkel Hansen forleden.

 ?? ?? Mikkel Hansen har scoret 21 gange på 28 forsøg ved EM. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mikkel Hansen har scoret 21 gange på 28 forsøg ved EM. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark