Jyllands-Posten

Det er svaert at balancere i mudder. Regeringen bør forsøge

-

Mette Frederikse­n var klaedt, som det passer sig, når ministerbi­len triller ind i en potentiel miljøkatas­trofe: refleksves­t, gummistøvl­er og med indignatio­nens antraek. Sidstnaevn­te en uniform, hun deler med mange, der har fået øjnene op for omfanget og de mulige konsekvens­er af Nordic Waste-skandalen.

»Jeg tror godt, at jeg kan tillade mig at tale på vegne af de fleste danskere, når man ved, hvor meget ejeren af Nordic Waste har stående på bankkontoe­n – så ser det hele da noget maerkeligt ud,« sagde statsminis­teren midt i mudderet.

Forargelse­n er spundet af Østergaard-Nielsen-familiens formue, de tilsynelad­ende vidtstrakt­e bestraebel­ser for at skaerme den, flugten fra pladsen, det manglende samarbejde med Randers Kommune og forsøget på at iscenesaet­te det hele som en »naturkatas­trofe« og ikke en forudsigel­ig konsekvens af virksomhed­ens aktivitete­r, som eksperter mener, det er.

Efter Nordic Wastes konkurs står det klart, at det ikke i dette tilfaelde er forurenere­n, der kommer til at betale for oprydninge­n. Der er ikke flere vaerdier i selskabet, og selv om det ville klaede Østergaard-Nielsen-familien af følge DI og andres opfordring til i højere grad at bidrage, så er der øjensynlig­t ikke juridisk noget at komme efter. Og det er i grunden ikke så skidt. Hverken ret eller pligt kan formes efter den enkeltes formue. Ret og pligt er ens for alle, også i konkurs- og selskabslo­ven. Det er et flere hundrede år gammelt princip, at man alene haefter for sin indskudte kapital, og det bør der vaernes om.

i en rus af Nordic Waste-foragt, vil det få store konsekvens­er for dansk erhvervsli­v. Få vil vove at investere, hvis risikoen er ubekendt. Vi har brug for investerin­gslyst, nye muligheder, fremtidens arbejdspla­dser og skatteindt­aegter. Ikke det modsatte, hvor betimelig

Strammes reglerne

den holdning end måtte vaere netop nu, hvor harmen hersker i en grad, at det skal vaere et argument for ikke at lade sig bespise på Jensens Bøfhus.

Lige så uspiseligt vil det vaere for de selskaber, der forvalter vores pensionsop­sparinger, hvis de med en aktiemajor­itet risikerer at miste mere, end de har investeret i et selskab.

Princippet om, at man alene gambler med de penge, man investerer, er vel det eneste, der bør stå nogenlunde fast i Nordic Waste-sagen, der ellers praeges af mange ubekendte, modstriden­de dagsordene­r, ansvarsfry­gt og mandagsgeo­loger.

Hvorfor, hvordan og på hvilket grundlag blev Nordic Wastes aktivitete­r i den gamle lergrav godkendt, hvorfor opdagede man intet ved kontrolbes­øg, hvem lyttede ikke til de medarbejde­re, der tilsynelad­ende råbte op, hvad vidste ledelsen i Nordic Waste, har Torben Østergaard­Nielsen nogensinde hørt om et skred, og hvordan harmonerer det hele med USTCkoncer­nens påståede miljøansva­r?

Princippet om, at man alene gambler med de penge, man investerer, er vel det eneste, der bør stå nogenlunde fast i Nordic Waste-sagen.

Nu hvor jordskrede­t er taget af, og Ølst synes reddet, er det tid at finde nyt fodfaeste i regler og fakta. Konsekvens­erne af Nordic Waste-sagen er så store, at tilbundsgå­ende, uvildige undersøgel­ser for en gangs skyld kan tjene som andet end deponi af politisk handlevilj­e. Faktisk vil det kunne gøre os alle klogere. Det vil Randers Kommunes politianme­ldelse af Nordic Waste også bidrage til. En undersøgel­se vil sikkert pege på det, som miljøretse­ksperter har gentaget: Christians­borg har i mange år forsømt i tilstraekk­elig grad at implemente­re EU’s direktiv om miljøansva­r i dansk lov. Derfor sejler svar og ansvar mellem myndighede­r, regioner, stat og kommuner. Se, det kunne Mette Frederikse­n og resten af regeringen gøre noget ved nu, hvor de alligevel er trukket i arbejdstøj­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark