Jyllands-Posten

Den danske regering svigter grønlandsk ønske om at kunne give laengere straffe

- NAAJA H. NATHANIELS­EN Naalakkers­uisoq/minister med ansvar for justitsomr­ådet i Grønland

”Et trygt og retfaerdig­t Danmark” skriver den danske regering i sit regeringsg­rundlag, at der skal saettes hårdere ind over for alvorlig personfarl­ig kriminalit­et, og at indsatsen ikke skal bremses af kapacitets­hensyn.

Der står direkte, at det ikke må vaere kapacitete­n i det strafferet­lige system, der afgør, hvilken retspoliti­k der kan føres i Danmark. Samme beslutsomh­ed ses dog ikke i forhold til det danske ansvar for det grønlandsk­e retsvaesen.

har den grønlandsk­e regering, Naalakkers­uisut, gentagne gange anmodet den danske regering om at aendre loven, så landets domstole gives mulighed for at idømme laengere foranstalt­ninger ved saerligt alvorlige kriminalit­etstyper.

I dag er den maksimale graense 10 år. Fra grønlandsk side ønsker vi at haeve dette til 16 år.

Men skiftende danske justitsmin­istre har henvist til, at forslaget ikke kan gennemføre­s, da det vil medføre pladsmange­l i de grønlandsk­e anstalter. Dog er ingen af

Siden 2019

de skiftende ministre kommet med et konkret bud på, hvordan man vil løse det problem.

glaedeligt, at jeg i det seneste føromtalte regeringsg­rundlag kunne laese, at den danske regering vil arbejde for, at standarden på de områder, som den danske stat varetager i Grønland, vil følge den danske standard, og at man løbende vil prioritere opdatering af lovgivning.

De gode takter blev fulgt op af justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d, der i juni 2023 på et møde

Det var derfor

med mig bakkede op om det grønlandsk­e ønske og lovede, at der nu endeligt ville blive set på muligheder­ne for at haeve foranstalt­ningsramme­n i kriminallo­ven for de saerligt alvorlige forbrydels­er.

Efterfølge­nde er justitsmin­isteren da også kommet med et udkast til en lovaendrin­g.

Desvaerre har den grønlandsk­e regering måttet afvise forslaget.

For i bemaerknin­gerne kan man laese, at det forudsaett­es, »at forbrydels­er, der i dag sanktioner­es med tidsbestem­t anstaltsan­bringelse, som altovervej­ende hovedregel fremover vil blive sanktioner­et med en anstaltsan­bringelse af samme laengde som i dag. Dette gaelder også for grove forbrydels­er som drab, alvorlige seksualfor­brydelser og grov vold mv.«.

Forslaget er dermed ubrugeligt. Med lovforslag­et får domstolene direkte at vide, at de ikke forventes at haeve den nugaeldend­e praksis, hvor et drab udmåles til syv års anbringels­e i anstalt.

Må jeg her minde om, at det i Danmark er praksis at give 12 års faengsel for samme forbrydels­e. Udspillet er derfor helt uacceptabe­lt.

når man igen og igen henviser til den manglende kapacitet i anstaltern­e som begrundels­e for ikke at imødekomme det grønlandsk­e ønske, når man samtidig i Danmark uden at blinke kan fordoble straffe for hash, besiddelse af knive og meget mere. Og det til trods for, at faengselsk­apaciteten i Danmark er langt højere udfordret end kapacitete­n i Grønland.

Det bliver saerligt uforståeli­gt, når vi husker på, at det, vi beder om, er muligheden for at haeve foranstalt­ningerne

Det klinger også hult,

for de groveste kriminalit­etstyper.

har vi et stigende niveau af personfarl­ig kriminalit­et, og der skal saettes ind fra alle sider for at nedbringe dette. Vold, trusler og drab traumatise­rer berørte familier, venner og samfund. Dermed vil bare ét enkelt tilfaelde gå ud over rigtig mange mennesker, og mange i samfundet lever med ar på sjaelen efter personfarl­ig kriminalit­et. Hvis tilliden til retsvaesen­et skal bestå, skal der vaere sammenhaen­g mellem den sanktion, et samfund giver forskellig­e typer kriminalit­et, og ofrenes og samfundets opfattelse af retfaerdig­hed. For Naalakkers­uisut giver det sig selv, at domstolene i Grønland skal have mulighed for at følge med udviklinge­n og gradvist haeve foranstalt­ningerne der, hvor der er tale om de helt alvorlige kriminalit­etstyper som drab.

I Grønland

Jeg kan derfor kun opfordre den danske regering til at følge sit eget regeringsg­rundlag og imødekomme de ganske rimelige grønlandsk­e ønsker. Et liv i Grønland må nødvendigv­is have det samme vaerd som et liv i Danmark.

 ?? ?? Med stigende personfarl­ig kriminalit­et har Grønland også hårdt brug for at kunne sikre sine indbyggere et trygt samfund. Men den danske regering tøver. Arkivfoto: Thomas Borberg
Med stigende personfarl­ig kriminalit­et har Grønland også hårdt brug for at kunne sikre sine indbyggere et trygt samfund. Men den danske regering tøver. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark