Jyllands-Posten

Det er velfaerdsm­odellen, der er på spil: Kritik skyder forbi målet

- KRISTIAN VENDELBO Administre­rende direktør, KL

Jeg blev noget forbavset, da jeg laeste Jyllands-Postens debatsider tirsdag.

Her kunne jeg laese, at senioranal­ytiker i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) Gustav Dahl gik i rette med det debatindla­eg, som KL’s formand og naestforma­nd, Martin Damm og Jacob Bundsgaard, fik bragt i Jyllands-Posten den 11. januar i år.

beskriver Martin Damm og Jacob Bundsgaard, hvordan gabet mellem den velfaerd, den offentlige sektor har økonomi

I indlaegget

til at levere, og den velfaerd, borgerne forventer, er vokset, i takt med at borgernes private velstand og forbrugsmu­ligheder er steget.

Det er ikke en udvikling, der er grebet ud af den blå luft.

Finansmini­steriet har selv dokumenter­et i et svar til Finansudva­lget sidste år, at der fra 2010 til 2023 er opbygget et gab mellem udviklinge­n i henholdsvi­s den private velstand og den offentlige sektors økonomi på 49,5 mia. kr., fordi der ikke som i de 40 år forud har vaeret sammenhaen­g mellem udviklinge­n i privat og offentligt forbrug.

Dette selvom skiftende regeringer i sine fremskrivn­inger har forudsat en højere udgiftsvae­kst, end der faktisk er realiseret.

er det rigtigt, som Gustav Dahl skriver, at regeringen­s fremskrivn­inger bygger på en forudsaetn­ing om at kunne følge med velstanden. Men det gab, der er skabt mellem velfaerd og velstand og dermed befolkning­ens forventnin­ger, består.

Taenketank­en Kraka har i øvrigt vist, at der frem mod 2050 forventes at skulle realiseres en udgiftsvae­kst på 104 mia. kr. udover det fulde demografis­ke traek for at kunne følge med forventnin­gerne.

Det er et skraemmend­e stort tal,

Også i de kommende år

og man kan også diskutere, om det vil vaere realistisk at kunne rekruttere i det omfang.

er der den indbyggede usikkerhed i fremskrivn­ingerne, at det teknisk forudsaett­es, at arbejdstid­en som gennemsnit ikke falder, og at tilbagetra­ekningsald­eren fortsaette­r med at stige, i takt med at vi som befolkning bliver sundere. Det kan man diskutere, hvorvidt er realistisk. Så det er ret uomgaengel­igt, at vi står over for meget store udfordring­er i vores velfaerdss­amfund. Selv hvis den udgiftspol­itik, som forudsaett­es i fremskrivn­ingerne, skulle vise sig

Herudover

at blive realiseret. Det er de udfordring­er, vi i KL er bekymrede over, og det ville undre mig meget, hvis AE ikke delte disse bekymringe­r.

den danske velfaerdsm­odel, der er på spil, hvis befolkning­ens opbakning til samfundsko­ntrakten langsomt smuldrer, og hvis danskerne bliver mere og mere opdelt i et A- og et B-hold, alt efter om man har råd til at købe private velfaerdsy­delser eller ej.

Jeg håber derfor også, at AE fremadrett­et vil kaste sig ind i arbejdet for at belyse udfordring­erne. For skal vi finde løsninger, har vi brug for alle gode kraefter.

For det er selve

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark