Jyllands-Posten

Frygten for Trump skal ikke skygge for, at Europa har sit eget at slås med

- LYKKE FRIIS Direktør for Taenketank­en Europa

Rundtomkri­ng i Europa er frygten for en sejr til Trump i november udtalt. For det anses for sandsynlig­t, at Europa med ham i Det Hvide Hus kan komme til at stå alene med udfordring­erne med Putin. Men Trump er ikke den eneste udfordring – der er masser af andre i selve Europa.

Konsekvens­erne for Europa afhaenger altså i høj grad også af, hvordan vi selv reagerer i Europa.

Opera-fans kan ikke

få nok af opera. Kongehusin­teressered­e vil høre endnu mere om kong Frederik X.

Og naturligvi­s ønsker en direktør for en taenketank med speciale i Europa endnu mere fokus her. Hvor forudsigel­igt kan det blive? Men derfor kan det jo godt vaere rigtigt alligevel.

Lad det vaere sagt med det samme: I det globale supervalgå­r, hvor 4 mia. mennesker skal til valg, er det amerikansk­e det vigtigste. Her kan hverken Indien, Sydafrika eller Indonesien vaere med.

På vores egne breddegrad­er vil Europa-parlaments­valget til juni også blive overskygge­t. En Donald Trump-sejr vil ikke alene gøre det overvejend­e sandsynlig­t, at europaeern­e skal løfte mere i Ukraine, vi risikerer også at vaere alene hjemme med Putin, hvis Trump saetter store spørgsmåls­tegn ved Natos musketered.

Men konsekvens­erne for Europa afhaenger altså i høj grad også af, hvordan vi selv reagerer i Europa. Praecis derfor bør vi alle – og ikke mindst danske medier – holde et skarpt øje med, hvad der foregår taettere på os selv. Tag bare tre aktuelle europaeisk­e begivenhed­er.

er der Frankrig. I sidste uge fyrede Emmanuel Macron sin premiermin­ister og lod

For det første

stafetten gå videre til Gabriel Attal. Hovedforkl­aringen er, at Macron frygter at lave en ”Obama II”.

Da Barack Obama efter sine to perioder som amerikansk praesident ikke kunne stille op igen, vandt Trump praesident­valget.

Skal man tro målingerne i Frankrig, kan Macrons afløser i Elyseepala­eet meget vel blive højrefløjs­politikere­n Marine Le Pen.

Valget finder sted i 2027, men Europa-parlaments­valget til sommer vil allerede give et vigtigt fingerpeg. Derfor er det nu, Macron reagerer. Som bekendt vil Le Pen nemlig vaere en vigtig allieret for Trump.

For det andet er der situatione­n i

Tyskland. For nylig kunne et tysk gravermedi­e afsløre, at dele af Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) har forbindels­er til det yderste højre. Lige rundt om hjørnet venter tre delstatsva­lg i det tidligere Østtysklan­d, hvor AfD står til at blive det største parti.

Meningsmål­ingerne har for laengst vist, at den nuvaerende koalitions­regering har mistet sit flertal. At Tyskland er i opbrud, ses også af, at der er kommet to nye partier på landkortet: Sahra Wagenknech­ts BSW og den såkaldte ”Werteunion” med rødder i kristendem­okraterne (CDU/CSU).

Her og nu er det derfor ganske uklart, hvem der efter naeste valg i 2025 vil vaere ved magten syd for graensen. Det kan få konsekvens­er for bl.a. Danmarks samhandel og våbenlever­ancer til Ukraine, hvor Tyskland i dag er naeststørs­te leverandør efter USA.

Endelig er der en ny potentiel alliance i EU mellem Ungarn og Slovakiet. I sidste uge mødtes Ungarns Viktor Orbán nemlig med sin nye slovakiske kollega, Robert Fico. I den forbindels­e slog Fico fast, at Ukraine ikke er et suveraent land, men fuldstaend­igt domineret af USA.

Helt i tråd med Orbáns politik skal Ukraine under alle omstaendig­heder snart finde et forhandlin­gsbord og afgive en del af sit territoriu­m for at få fred. Ligesom Orbán er Fico også kritisk over for, at EU på topmødet den 1. februar skal blive enige om en ny hjaelpepak­ke til Ukraine. Hermed er der på ny sået tvivl om, hvorvidt EU er villig til at stå skulder ved skulder med Ukraine.

Så ja, en Trump-sejr får uden tvivl stor betydning for Europa. Men hvor omfattende konsekvens­erne bliver, afhaenger i høj grad også af os selv. Og praecis derfor bør Trump ikke løbe med al vores opmaerksom­hed.

 ?? ??
 ?? ?? Selv om valget i USA med en mulig tilbageven­den af Donald Trump til Det Hvide Hus naturlig stjaeler den største opmaerksom­hed, bør vi i Europa ikke overse problemern­e taettest på os, bl.a. det gryende partnerska­b mellem Ungarns Viktor Orbán og Sloveniens Robert Fico, mener Lykke Friis. Arkivfoto: Attila Kisbenedek
Selv om valget i USA med en mulig tilbageven­den af Donald Trump til Det Hvide Hus naturlig stjaeler den største opmaerksom­hed, bør vi i Europa ikke overse problemern­e taettest på os, bl.a. det gryende partnerska­b mellem Ungarns Viktor Orbán og Sloveniens Robert Fico, mener Lykke Friis. Arkivfoto: Attila Kisbenedek

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark