Jyllands-Posten

Det skjulte har en saerlig plads i hans musik

-

Sanger og sangskrive­r Niels Skousen har kun skrevet sange på dansk. Det er vigtigt, for sproget binder os sammen, mener han.

For sanger og sangskrive­r Niels Skousen, der 28. januar fylder 80, er musikken ikke noget, han bliver for gammel til.

De mange sange, han i sin karriere har skrevet, er alle på dansk.

Alt det, der ligger bag sproget og billederne, har altid interesser­et ham. Om, hvordan vores traditione­r og begrebsver­den er skruet sammen, fortaeller han.

»Det er vigtigt for mig at skrive og synge på dansk. Et sprog, man kender indefra, der er ladet med skjulte betydninge­r, vi er faelles om. Jeg kan godt lide den levende situation, man står i, når man er ude og spille,« siger han.

Musikken har fulgt ham, siden han som 20-årig i 1964 købte en guitar og begyndte at skrive sange inspireret af Bob Dylan og Leonard Cohen.

Han skrev tekst og musik til pladen ”Herfra hvor vi står”, der blev hans store debut. Pladen udkom i 1971, efter at Skousen havde fundet sammen med Peter Ingemann i gruppen Skousen & Ingemann.

Pladen er efterfølge­nde blevet et billede på tiden med ungdomsopr­øret, som den unge Skousen var en del af. Blandt andet skrev han sange til bandet Young Flowers og var gaest hos teatergrup­pen Solvognen.

Pause fra musikken

Fra 1980 holdt han en pause fra musikken. Pausen skulle vise sig at vare 22 år. I stedet helligede han sig skuespille­t. Han har medvirket i adskillige film og blandt andet også tv-serien ”Landsbyen” fra 1991.

Men musikken kaldte på ham. I 2002 udkom albummet ”Dobbeltsyn”, der blev nomineret til otte musikprise­r.

Hans nyeste album, ”Blaesten og Regnen”, udkom i 2022. Det handler om tid, men også erindringe­r. For Skousen haenger de to uløseligt sammen.

»Som digter og forfatter forsøger man at lukke op for verden, der er komplicere­t og anstrengen­de. Nogle gange rigtig god, men også rigtig svaer. Det er sådan, det er at vaere menneske,« siger han.

Musikken blomstrer stadig for Skousen. Han bruger tiden på at skrive sange til kommende albummer. Blandt andet fortsaette­lsen af albummet ”Landet Rundt” - med undertitle­n del 1 - fra 1980.

Håbet er, at han kan blive ved med at lave musik og spille for et publikum så laenge som muligt.

»Det er jo derfor, man laver sange. Så man kan komme ud og spille dem for folk,« siger han.

Niels Skousen er gift med filminstru­ktør Linda Wendel. Han er far til tre voksne børn. Derudover har han også to børnebørn.

Det er vigtigt for mig at skrive og synge på dansk. Et sprog, man kender indefra, der er ladet med skjulte betydninge­r, vi er faelles om. NIELS SKOUSEN, SANGER OG SANGSKRIVE­R

 ?? ?? Niels Skousens seneste album, "Blaesten og Regnen", der udkom i 2022, handler om tid og erindringe­r. Som digter forsøger man at lukke op for verden gennem sine ord, fortaeller han. 28. januar fylder han 80. Arkivfoto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Niels Skousens seneste album, "Blaesten og Regnen", der udkom i 2022, handler om tid og erindringe­r. Som digter forsøger man at lukke op for verden gennem sine ord, fortaeller han. 28. januar fylder han 80. Arkivfoto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark