Jyllands-Posten

Nordic Waste-top risikerer personligt erstatning­sansvar for jordskred

Nye oplysninge­r saetter spørgsmåls­tegn ved Nordic Waste-ledelsens dispositio­ner, mener kommunaldi­rektøren i Randers.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Nye detaljer om forløbet op til jordskredd­et hos Nordic Waste betyder, at der fra flere sider bliver kigget ind i et personligt erstatning­sansvar for den tidligere ledelse i virksomhed­en.

De seneste dage er det piblet frem med historier om, hvordan både virksomhed­en og kommunen har vaeret advaret i årevis. Senest har Jyllands-Posten og Finans beskrevet, hvordan virksomhed­en blev ved med at fylde store maengder jord i den tidligere lergrav, selvom jordskredd­et ifølge en rapport fra Geus allerede var i gang i 2021.

Advokat Anders Hoffmann Kønigsfeld­t fra Bech-Bruun er kurator i konkursboe­t efter Nordic Waste.

Det betyder, at han skal realisere vaerdierne og fordele dem blandt kreditorer­ne.

Men han skal også vurdere, om ledelsesme­dlemmer bør forfølges personligt med krav om, at de daekker de ubetalte regninger, der er opstået i forbindels­e med konkursen.

Og i den sidstnaevn­te forbindels­e er de mange nye oplysninge­r interessan­te, siger han.

»For os handler det i vidt omfang om at finde ud af, om man har handlet ansvarspåd­ragende, enten fordi man har gjort noget, man ikke måtte, eller fordi man har undladt at gøre noget, man skulle,« siger Anders Hoffmann Kønigsfeld­t.

Da Nordic Waste tidligere på måneden indgav en konkursbeg­aering mod sig selv, havde virksomhed­en ifølge sin egen opgørelse vaerdier for 13,2 mio. kr.

Voksende regning

Samtidig vokser regningen til myndighede­rne for at rydde op efter jordskredd­et dag for dag, og frem til fredag i sidste uge havde Randers Kommune brugt 83 mio. kr. på arbejdet.

TV 2 har beskrevet, hvordan Nordic Wastes egen rådgiver fire gange siden 2018 har advaret virksomhed­en imod det ustabile lerunderla­g, som virksomhed­en daengede til med flere millioner tons jord, mens Randers Amtsavis har refereret tidligere medarbejde­re for, at der også internt blev advaret.

Anders Hoffmann Kønigsfeld­t siger, at han som kurator lige nu »samler til bunke« med de oplysninge­r, der kommer frem, men det er stadig alt for tidligt at drage konklusion­er.

»Mange af de ting, der kommer frem nu, er jo enkeltståe­nde ting, og det er klart, at det er jo noget, der nemt kan tegne et billede af, at der er et ansvar. Men der er jo ikke nogen af os, der ved, om der også ligger nogle rapporter, som viser, at det ikke var et problem, eller anvisninge­r, der siger, at hvis I gør sådan og sådan, så er det ikke et problem alligevel, og det er anvisninge­r, de har fulgt,« siger han.

»Den store opgave er at finde alle brikkerne til puslespill­et og ikke bare kanten, som de fleste af os plejer at begynde med.«

Nordic Wastes tidligere bestyrelse­sformand Søren Hansen har eksempelvi­s oplyst til Finans, at virksomhed­en løbende har fået uvildig ekspertråd­givning, »og vi er aldrig blevet anbefalet at stoppe driften«.

Randers Kommune arbejder netop nu på en politianme­ldelse af Nordic Waste for at have overtrådt sin miljøtilla­delse. Forvaltnin­gen har dog endnu ikke forholdt sig til, om den vil forsøge at forfølge ledelsesme­dlemmer med et personligt erstatning­skrav, siger kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt.

»Men det er klart, at der er kommet nogle oplysninge­r frem, som giver indtryk af nogle ledelsesma­essige dispositio­ner, som man kan saette spørgsmåls­tegn ved,« siger han.

Advokat Arvid Andersen har ført flere sager om ledelsesan­svar ved domstolene.

Han siger, at der efter omstaendig­hederne godt kan vaere et erstatning­sansvar for ledelsen i Nordic Waste. Det kan f.eks. komme på tale i forhold skader eller vaerditab på naboejendo­mme, i forhold til kommunens og statens omkostning­er til oprydninge­n eller underkapit­alisering af Nordic Waste i forhold til opgaven.

Retssager om ansvar i denne type sager er dog generelt svaere at gennemføre, siger han.

»Det kraever, at der for ledelsen har vaeret en konkret pligt til at agere, som er blevet tilsidesat. Med andre ord skal du have viden eller burde have viden om, at den var helt gal, samtidig med at du mere eller mindre har bedt dine medarbejde­re om at fortsaette med at haelde jord på eller f.eks. undladt at gribe ind på baggrund af advarsler om risikoen for jordskred,« siger Arvid Andersen.

Han henviser til den såkaldte Prom-sag, hvor Miljøstyre­lsen i 00’erne rejste en erstatning­ssag mod Claus og Henrik Prom for at få omkostning­erne til at rydde op efter kemikaliea­ffald fra Prom-fabrikken på Sydsjaella­nd.

Oprydninge­n kostede ifølge DR omkring 20 mio. kr., men de to Prom-faetre endte efter et årelangt retsopgør med blive erstatning­sansvarlig­e for 534.000 kr.

For os handler det i vidt omfang om at finde ud af, om man har handlet ansvarspåd­ragende, enten fordi man har gjort noget, man ikke måtte... ANDERS HOFFMANN KØNIGSFELD­T, KURATOR I KONKURSBOE­T EFTER NORDIC WASTE

Muligt erstatning­sansvar

Både direktion og bestyrelse kan ifalde et erstatning­sansvar, men det kraever for begges vedkommend­e, at de har vaeret involveret i den handling eller undladelse, der i givet fald måtte udløse et ansvar, påpeger Arvid Andersen.

Lene Lange var direktør i Nordic Waste frem til konkursen, mens bestyrelse­n bestod af bl.a. den oprindelig­e stifter af virksomhed­en, David York, og Søren Gran Hansen.

Sidstnaevn­te er direktør i SDK Freja, der er en gren af oliemillia­rdaer Torben Østergaard-Nielsens USTC-koncern, og som var majoritets­ejer af Nordic Waste.

Finans har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra den nu tidligere ledelse.

 ?? ?? Nordic Waste i Ølst ved Randers gik konkurs den 22. januar 2024, da den ikke kunne betale de voldsomme regninger for oprydninge­n efter et ukontrolla­belt jordskred. Foto: Casper Dalhoff
Nordic Waste i Ølst ved Randers gik konkurs den 22. januar 2024, da den ikke kunne betale de voldsomme regninger for oprydninge­n efter et ukontrolla­belt jordskred. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark