Jyllands-Posten

Kaempe tech-projekt skal hjaelpe turistbran­chen

Ved at pulje data om antal gaester og omsaetning kan man i den danske turistindu­stri fremover hjaelpe hinanden. Det store dataprojek­t vil for første gang give nogle håndfaste data i stedet for gaet, siger en af deltagerne.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Hvor mange gaester kommer der i dag eller i morgen? Og hvilke lande kommer de fra? Det er afgørende spørgsmål, der styrer alt fra bemanding og indkøb til markedsfør­ing.

Men den slags kan et nyt, storstilet dataprojek­t fremover hjaelpe den danske turismeind­ustri med. Ved at dele data på kryds og tvaers og købe data fra andre vil store udsving i antallet af turister på vej ikke laengere vaere en overraskel­se.

Og den slags data er virkelig noget, man kan bruge til noget, fortaeller Michael Madsen, indehaver af Jyllandsak­variet i Thyborøn, som han grundlagde for 27 år siden.

»Jeg synes, at det er noget af det allerstørs­te, der er sket inden for vores branche. Det er jo fuldstaend­ig vildt, at vi kan få nogle tal, så vi har en base for at drive vores forretning. Det er helt fantastisk,« siger han.

Fra iskiosk til ferieudlej­er

Projektet, der er døbt VisitData, er styret af VisitDenma­rk og udviklet af NTT Data, og det bliver nu rullet ud på tvaers af landet efter at have kørt som et pilotproje­kt på den jyske vestkyst. Konceptet er at dele oplysninge­r om for eksempel antal besøg eller omsaetning med hinanden på kryds og tvaers i branchen, fra iskiosken på stranden til de store feriehus-udlejere.

De data bliver suppleret med nyindkøbte data fra blandt andet Telia og betalingst­jenester som Nets og Visa. Det er et projekt, hvor nyttevaerd­ien stiger med hver ny deltager, der begynder at dele sine data, forklarer Jan Voetmann, chef for data og AI hos VisitDenma­rk.

»Jeg plejer at sige, når jeg skal fortaelle en virksomhed om projektet, at det er samme filosofi som andelstank­egangen. Alle bidrager med en flig af sandheden om gaesternes adfaerd. Så kan summen af disse data bruges til at skabe nye, vaerdifuld­e indsigter, som kommer os alle til gode,« siger han.

Hvis et lokalt museum melder sig ind i projektet, er der gjort klar til at traekke data direkte fra de mest almindelig­e it-systemer i branchen.

Museet kan så selv se sine egne data, mens data fra de andre vil vaere puljet sammen til et benchmark, der kan vise afvigelser fra området som helhed.

Hvis der for eksempel er flere overnatnin­ger end normalt i området for den del af saesonen, kan museet gøre sig klar til et større rykind end normalt.

Data fra blandt andet Telia skal hjaelpe med at give endnu bedre overblik over antallet af gaester og ikke mindst, hvor de er fra. Teleselska­bet har nemlig data om alle kunder og deres faerden rundt mellem de forskellig­e mobilmaste­r i landet og kan bruge de oplysninge­r i anonym form.

»Det kan blandt andet bruges til at sige, hvor mange gaester der er i området, hvornår de ankom, og hvor de er fra. Så kan en turistdest­ination bruge det i planlaegni­ngen, men også i markedsfør­ing. Hvis de for eksempel kan se, at der er områder i Danmark, hvor de ikke er så kendte, så kan de aendre deres markedsfør­ing,« siger Claus Jelle, forretning­sudvikler hos Telia.

Forskellig­e feriemønst­re

Teleselska­bet har omkring en femtedel af det danske marked, men kan så gange op til den samlede befolkning. På samme måde vil en del af turisterne fra udlandet roame på Telias netvaerk, og dermed er det muligt at se, hvilke lande de kommer fra.

Turisterne­s hjemland – og nogle gange også region – betyder noget, fordi der kan vaere forskel på deres ferieog forbrugsmø­nstre.

»Det er for eksempel relevant, hvor i Tyskland de kommer fra, for det kan have betydning for deres ferieønske­r og købekraft. Vi ved jo alle, at der kommer mange tyske turister til Danmark om sommeren, men vi har stadig meget at laere om de regionale forskelle blandt vores tyske gaester,« siger Jan Voetmann.

En forløber for den store dataplatfo­rm blev testet på

Rømø, og siden blev forsøget så udvidet til flere deltagere på den jyske vestkyst.

Blandt de erfaringer, man har gjort sig, er, at data skal praesenter­es så simpelt og intuitivt som muligt. Det er ikke alle, som har tid eller lyst til at logge på en platform og sammenlign­e benchmarks.

»Vi bliver løbende klogere. Og der vil helt sikkert også komme brugere i platformen, som bare vil have noget, som er så simpelt i hånden som en sms,« siger Jan Voetmann.

Fik sms en tidlig morgen

Under pilotproje­ktet på Rømø fik en bager en sms meget tidligt hver morgen, før arbejdet med at bage brød og boller var begyndt.

Den indeholdt nogle få tal: Hvor mange tyske og hvor mange svenske turister var på øen lige nu?

»Så kan han bruge sin erfaring til at bage det rette antal brød og boller. Det giver glade kunder, en bedre indtjening, og det minimerer madspild,« siger Jan Voetmann.

Mens det er lettere at spotte, hvis der holder mange tyske biler foran hotellet i en lille by, kan det vaere svaert at maerke i et sommerhuso­mråde, forklarer John Brügmann, direktør for Esmark, der udlejer feriehuse i Vestjyllan­d.

»Sommerhuse ligger spredt, så det er mere skjult. Det kan vaere svaert at vurdere for den enkelte aktør. Men nu får vi et billede af hele området. Vi får nogle reelle tal, så vi kan afdaekke den samlede aktivitet,« siger han.

Hos VisitDenma­rk glaeder Jan Voetmann sig over, at der er så stor samarbejds­vilje i branchen, som består af mange forskellig­e typer af virksomhed­er – fra iskiosken og museet til store, landsdaekk­ende selskaber.

»Det er ret unikt, at en hel branche vaelger at kigge på hinanden og siger: Lad os løse det her problem sammen. Turismebra­nchen er meget fragmenter­et og kompleks, og vi er potentielt det første land i verden, der lykkes med at skabe en løsning på det her store og kendte problem,« siger han.

Jeg plejer at sige, når jeg skal fortaelle en virksomhed om projektet, at det er samme filosofi som andelstank­egangen. JAN VOETMANN, CHEF FOR DATA OG AI HOS VISITDENMA­RK

 ?? ??
 ?? ?? Michael Madsen køber is ind to gange om ugen, men løber alligevel tør nogle gange, hvis der var flere gaester end forventet. Den slags håber han at kunne eliminere med det nye datasamarb­ejde.
Foto: Joachim Ladefoged
Michael Madsen køber is ind to gange om ugen, men løber alligevel tør nogle gange, hvis der var flere gaester end forventet. Den slags håber han at kunne eliminere med det nye datasamarb­ejde. Foto: Joachim Ladefoged
 ?? ?? Michael Madsen har drevet Jyllandsak­variet i Thyborøn i 27 år. Foto: Joachim Ladefoged
Michael Madsen har drevet Jyllandsak­variet i Thyborøn i 27 år. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark