Jyllands-Posten

Sommerhusu­dlejer og direktør glaeder sig til »landvindin­g«

Et nyt vaerktøj for hele den danske turistbran­che får ros fra to i branchen på den jyske vestkyst. Fordelene handler blandt andet om ikke at løbe tør for is og have den rette maengde arbejdskra­ft.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

I mange år måtte direktør Michael Madsen gaette sig lidt til, hvor mange besøgende der ville vaere ved hans akvarium i Thyborøn.

Nu er et nyt vaerktøj på vej, som med høj praecision vil kunne fortaelle, hvor mange turister der er i området; et stort projekt på tvaers af hele den danske turistbran­che, som bliver rullet ud i år.

»Da jeg startede denne forretning for 27 år siden, gik jeg i banken for at låne penge, og jeg kunne ingenting sige om, hvor mange gaester jeg forventede. Det var et totalt gaet. Og indtil nu har det også vaeret meget en finger i luften, nogle tal fra sidste år og noget erfaring. Men det er jo bare gaet og fornemmels­er. Det er slet ikke altid, jeg rammer rigtigt,« siger han.

Fremover kan han i langt højere grad tage beslutning­er ud fra hårde data.

»Jeg glaeder mig meget til at slippe for at gaette. Jeg tror, at det bliver en rigtig stor ting for os alle sammen i branchen,« siger Michael Madsen.

Et praecist billede

Visitdata-projektet handler om, at alle deltagere kan dele data og på den måde hjaelpe hinanden. Samtidig bliver der købt data fra blandt andet Telia og betalingss­elskaber som Nets og Visa.

Tilsammen giver det et meget praecist billede af, hvor mange turister der er ankommet i et område.

Det er isaer de virksomhed­er, som saelger overnatnin­g i forskellig form, der leverer datafundam­entet for alle andre. Og det gør John Brügmann gerne. Han er direktør for Esmark, som udlejer 4.400 feriehuse i Vestjyllan­d.

»Det her er virkelig en landvindin­g for turismen i Danmark. Man får et faelles sprog og kan se, ned til den enkelte uge og dag, hvilken effekt det har, når der kommer gaester til Danmark. Det synes jeg er helt genialt,« siger han.

Faktisk er det ikke nyt for ham at hjaelpe andre i branchen med friske tal om antallet af gaester i sommerhuse­ne. Det har bare tidligere vaeret helt uformelt.

»Vi har altid vaeret i taet dialog med de lokale aktører, for eksempel restaurant­er og supermarke­der. Så kunne vi fortaelle, hvornår gaesterne kom, og så vidste de, at de skulle købe godt ind af grillpølse­r. Det har vaeret meget håndholdt. Men nu har vi et faelles vaerktøj til det,« siger John Brügmann.

En bedre oplevelse

Folk i branchen har masser af erfaring, så de har styr på de forskellig­e tyske delstaters sommerferi­e og andre faktorer, der spillede ind på antallet af turister i Danmark.

Men det er blevet svaerere, ikke mindst på grund af corona-årene, der vendte op og ned på alting.

Ved at hjaelpe med data om antal gaester – både nu på den nye dataplatfo­rm og tidligere med tips til købmanden – kunne John Brügmann hjaelpe hele området, men også sikre sine gaester en bedre service.

»Jeg synes, jeg har en forpligtel­se til det. Og så ved jeg, at supermarke­det har alt det rigtige på hylderne og er klar. Det giver en bedre oplevelse for alle,« siger han.

At vide mere praecist, hvor mange besøgende man kan forvente, har en helt konkret økonomisk betydning, fortaeller Michael Madsen.

»Det bliver et planlaegni­ngsvaerktø­j for os, og det er virkelig vigtigt. Vi vil kunne se på antallet af udlejninge­r af sommerhuse, om der bliver travlt eller ej, og så skal vi måske kun have to unge mennesker på arbejde i en weekend i stedet for fire,« siger han.

Han har ikke en café i Jyllandsak­variet, men saelger for eksempel is. Og der kan godt blive udsolgt, hvis der er flere forbi end forventet.

»Vi bestiller to gange om ugen, men er flere gange løbet tør, hvis vi er blevet overrasked­e. Det kan man også se i vores lokale købmand. Hvis der har vaeret mange kunder, så er det ligesom en butik i de gamle østlande, og så går der to dage, før der er nye varer,« siger Michael Madsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark