Jyllands-Posten

Teknologis­k løsning fra landbruget kan halvere Danmarks klimaprobl­em

Selskabet Agri Energy går i luften med en tårnhøj ambition om at blive landbruget­s store energisels­kab, der både kan løse klimaprobl­emerne og sikre indtjening­en i det traengte erhverv.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør

Daniel Overgaard Pedersen har omkring 50.000 slagtesvin på sin gård i den nordjyske by Vrå, og han har for laengst konstatere­t, at den del af hans landbrugsf­orretning er under pres.

Alligevel skruer han op for ambitioner­ne.

Den 36-årige landmand har nemlig slået pjalterne sammen med teknologiv­irksomhede­n Stiesdal A/S for at servere en double whopper af en teknologis­k klimaløsni­ng, der ifølge Daniel Overgaard Pedersen har potentiale til at vende op og ned på landbruget­s rolle i Danmarks grønne omstilling.

»Det er jo egentlig ret genialt, at man kan løse en kaempestor del af Danmarks klimaudfor­dringer med noget, der også er en økonomisk god forretning (for landbruget, red.),« siger Daniel Overgaard Pedersen.

Visionen skal føres ud i livet via det nystiftede selskab Agri Energy. Det skal bane vej for en raekke grønne milliardan­laeg i det danske landskab og på sigt blive til landbruget­s nye store andelssels­kab med fokus på grøn energi.

Hele visionen bygger på at kombinere kendte teknologie­r inden for biogas og såkaldt pyrolyse. På den måde vil Agri Energy omdanne enorme maengder halm til grønt braendstof og biokul, der kan lagre CO2 i flere hundrede år.

Både biogas og biokul kan sikre betydelig indtjening, og samtidig er den potentiell­e klimagevin­st til at få øje på. Ifølge selskabets egne beregninge­r kan hvert af de nye anlaeg reducere CO2-udledninge­n med 400.000 tons.

»Det er ca. 1 pct. af Danmarks udledning, som et enkelt anlaeg kan fjerne, og der er altså et teoretisk potentiale på 40 anlaeg. Det her kan blive kaempestor­t,« siger Daniel Overgaard Pedersen.

Han ved godt, at der ikke kommer 40 anlaeg af den type, som Agri Energy tilbyder. Andre aktører vil også melde sig på banen. Men regnestykk­et illustrere­r, at teknologie­n har potentiale til at fjerne naesten halvdelen af Danmarks samlede udledning af drivhusgas­ser.

Løsningen, ikke problemet

Ser man isoleret på landbruget, vil 40 nye anlaeg kunne løse hele branchens klimaprobl­em og mere til. Landbruget har i dag en årlig udledning på ca. 15 mio. tons, og

hvis man byggede 40 nye storskalaa­nlaeg med pyrolyse og biogas, ville den samlede CO2-gevinst vaere op mod 20 mio. tons.

»Det er hele essensen. Når vi snakker klima, så er landbruget ikke et problem. Det er løsningen. Men det er der ikke mange, der er opmaerksom­me på,« siger Daniel Overgaard Pedersen.

Selvom han er svineprodu­cent, har han over de senere år satset massivt på en biogastekn­ologi, der benytter halmrester i stedet for f.eks. gylle.

Netop denne form for biogasprod­uktion passer perfekt sammen med den pyrolysete­knologi, som Stiesdal har specialise­ret sig i under navnet Skyclean.

De to aktører er allerede i gang med at binde deres teknologie­r sammen i Vrå. Her er Stiesdal Skyclean ved at faerdiggør­e Danmarks største pyrolysean­laeg, der netop benytter restproduk­ter fra Daniel Overgaard Pedersens biogasanla­eg.

Pyrolyse er i sig selv blevet spået en lovende fremtid af både eksperter, politikere og landbruget. Når Stiesdal nu kobler biogassen på, handler det om at taenke teknologie­n ind i en større sammenhaen­g – både for klimaet og for landbruget.

»Vi spiller ind med en teknologis­k løsning, der kan give landbruget en bedre indtjening. I fremtidens landbrug tror vi på, at en del af forretning­en ligger i at producere grøn energi og lagre CO2,« siger Peder Nickelsen, der er direktør i Stiesdal Skyclean.

Penge fra leverandør­er

Hverken Peder Nickelsen eller Daniel Overgaard Pedersen

ønsker at oplyse, hvor mange penge de har skudt i Agri Energy på nuvaerende tidspunkt, men i første omgang er det taenkt som et udviklings­selskab, der byder ind med den teknologis­ke løsning.

De rigtig store investerin­ger skal først falde i takt med, at man samler opbakning til de enkelte anlaeg rundtomkri­ng i Danmark.

Der er tale om anlaeg, der skal vaere betydelig større end projektet i Vrå, og de vil hver isaer koste i naerheden af 1 mia. kr.

Tanken er, at en betydelig del af finansieri­ngen skal komme fra en gruppe af landmaend, der samtidig skal levere biomassen til anlaegget. Samtidig bliver det efter alt at dømme nødvendigt at få eksterne investorer på banen, hvis visionen skal lykkes.

Det er dog ikke kun finansieri­ngen, der mangler at falde på plads.

Der er også flere lovgivning­smaessige forhindrin­ger, der skal fjernes, før vejen er banet for de nye anlaeg. Det blev bl.a. kortlagt for nylig i en stor rapport fra taenketank­en CIP Fonden, der ser et stort potentiale for pyrolyse.

I den forbindels­e kritisered­e CIP Fonden, at den nuvaerende lovgivning er en bremseklod­s for udviklinge­n, og fødevaremi­nister Jacob Jensen (V) har lovet at se på problemet.

»Det skal bestemt ikke vaere regler og bureaukrat­i, der spaender ben for brug af teknologie­n, når den er klar,« sagde han for nylig til Finans.

Peder Nickelsen laegger ikke skjul på, at der er lang vej endnu, før de nye storskalaa­nlaeg kommer til at skyde op på stribe, men han oplever en stor interesse fra både politikere og landmaend, fordi gevinstern­e er enormt store, hvis det lykkes.

»Vi tror, at det kan give et så stort boost, at landbruget kan gå fra at vaere det store problembar­n til at vaere en vigtig del af løsningen,« siger Peder Nickelsen.

Andelstank­en

Med sine 50.000 slagtesvin er Daniel Overgaard Pedersen eksemplet på en landmand, der i dag er en del af problemet. Men han har samtidig vist vejen til at løse det.

Det er efterhånde­n mere end 10 år siden, han mere eller mindre tilfaeldig­t så lyset i pyrolysete­knologien.

I forbindels­e med sin afsluttend­e eksamensop­gave på agrarøkono­muddannels­en kastede han sig over den dengang ret ubeskrevne klimatekno­logi.

Over årene har han gået og udtaenkt, hvordan det kunne taenkes sammen med biogas, som han selv har satset massivt på. Og derfor bar han idéen ind til Stiesdal, da teknologiv­irksomhede­n knaekkede koden til at få pyrolyse op i stor skala.

For Daniel Overgaard Pedersen er det ikke ligegyldig­t, hvem der tager ejerskabet på et potentielt nyt industriev­entyr for biogas og pyrolyse.

»Fra min side er der et stort ønske om at få landbruget placeret rigtigt,« siger han og uddyber:

»Der er et stort behov for, at landbruget bliver koblet på de nye vaerdistrø­mme, ligesom vi kender det fra andelstank­en. Hvis ikke vi gør det, så får vi en stor afvikling i landbruget og en stor afvikling af udkantsomr­åderne.«

Daniel Overgaard Pedersen kan sagtens forestille sig, at kapitalfon­de og andre tunge investorer vil melde sig på banen, men hvis ikke landbrugen­e får et medejerska­b, vil pengene sive ud af landområde­rne.

Det er derfor, han vil kaempe for et setup, der minder om dengang, hvor landmaend gik sammen om at etablere lokale mejerier rundtomkri­ng i Danmark.

Den helt store udfordring er, at det skal gå staerkt, hvis de nye energianla­eg skal vaere svaret på landbruget­s klimaudfor­dringer.

»Det her skal vaere oppe at stå om 15-20 år. Det er en enorm udfordring, men også en stor mulighed,« siger Daniel Overgaard Pedersen.

 ?? ??
 ?? ?? Daniel Overgaard Pedersen i sit biogasanla­eg i Vrå. Foto: Claus Haagensen
Daniel Overgaard Pedersen i sit biogasanla­eg i Vrå. Foto: Claus Haagensen
 ?? ?? På en mark i Nordjyllan­d er landmanden Daniel Overgaard Pedersen og teknologiv­irksomhede­n Stiesdal Skyclean ved at bygge et stort anlaeg, som kombinerer teknologie­r inden for biogas og pyrolyse. I et nyt selskab vil de bane vej for en stribe endnu større anlaeg rundtomkri­ng i Danmark. Foto: Claus Haagensen
På en mark i Nordjyllan­d er landmanden Daniel Overgaard Pedersen og teknologiv­irksomhede­n Stiesdal Skyclean ved at bygge et stort anlaeg, som kombinerer teknologie­r inden for biogas og pyrolyse. I et nyt selskab vil de bane vej for en stribe endnu større anlaeg rundtomkri­ng i Danmark. Foto: Claus Haagensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark