Jyllands-Posten

Coop-toppen nedtoner fortiden og fokuserer på Pernille Skippers staerke stemme

Formanden for Coops landsråd fastslår, at den tidligere politiker fra Enhedslist­en er udpeget efter en langvarig proces med flere mulige kandidater i spil til formandspo­sten.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Coops demokratis­ke bagland erkender, at Pernille Skipper kan møde modstand visse steder som formandska­ndidat for andelskonc­ernen i kraft af sin politiske baggrund.

Det understreg­es dog, at hun er valgt blandt flere kandidater på baggrund af sin personlige ageren – og ikke i kraft af fortiden i Enhedslist­en.

Et enigt indstillin­gsudvalg på 18 medlemmer fra Coops højeste myndighed, landsrådet, og det øvrige bagland foreslår, at Pernille Skipper overtager posten som formand for andelsfore­ningen Coop.

Det skal ske på et møde i april, når den nuvaerende formand, Lasse Bolander, traeder tilbage. Han har siddet siden 2008, men meddelte i fjor, at han stopper, når den nuvaerende valgperiod­e udløber i år.

Valget af Pernille Skipper har på bl.a. sociale medier skabt debat, da hun tidligere var medlem af Folketinge­t for Enhedslist­en gennem 11 år – bl.a. som politisk ordfører.

Til det siger formanden for Coops landsråd, Niels Mayland:

»Vi har altså ikke valgt at pege på Pernille Skipper ud fra hendes politisk baggrund, men fra det forløb, som vi har vaeret igennem i udvaelgels­en. Vi har klart overvejet, at politikere uanset partifarve kommer med et rygmaerke, som nogle ikke kan lide eller vil saette spørgsmåls­tegn ved. Alligevel er det en rigtig god idé. Pernille Skipper køber ind på Coops vaerdier, og hun vil vaere en staerk direkte talsmand for det, som vi står for.«

En staerk forbrugers­temme

Formanden fastslår, at udvalget er bevidst om, at nogle fortsat vil forbinde Pernille Skipper med Enhedslist­ens politik og dermed en venstreori­enteret fløj. Også selvom hun siden 2022 har vaeret helt ude af Folketinge­t og nu agerer som politisk kommentato­r på TV 2.

Han erkender, at den 39årige cand.jur.-uddannede formandska­ndidat ikke kommer med direkte erfaring fra erhvervsli­vet til rollen.

»Med den nye opdeling, som vi har lavet i koncernen, har vi i Coop brug for en staerk forbrugers­temme. En, som tydeligere end hidtil kan komme ud med, hvad vi står for. Det bliver Pernille Skippers primaere rolle som formand. Coop skal have en staerkere stemme på det område, og det får vi med hende,« mener Niels Mayland.

Coop, der er igennem en periode med en ny plan, som skal forenkle koncernen efter et historisk stort underskud i 2022, har lagt en ny struktur. Tidligere var Lasse Bolander formand for både ejerselska­bet og driftssels­kaberne med dagligvare­r, bank og investerin­gsselskab.

Nu er rollerne delt, så erhvervsma­nden Jeff Gravenhors­t i efteråret 2023 overtog posten som formand for Coop Danmark A/S, der driver de ca. 1.000 butikker samt kaederne bag.

Fra Coop Amba fastslås, at der også skal findes nye formaend for Coop Bank samt Coop Invest, når Lasse Bolander i foråret traeder tilbage der.

På samme tid oplyses det, at det endnu ikke er fastlagt, hvem fra ejerkoncer­nen der skal traede ind i bestyrelse­n for driftssels­kaberne, men at ejeren vil vaere repraesent­eret.

Ingen novice

Det er heller ikke afgjort, om det bliver Pernille Skipper eller andre fra Amba-bestyrelse­n, som efter landsrådsm­ødet skal sidde fra ejersiden i de bestyrelse­r.

»Pernille Skipper er jo ikke novice i at sidde for enden af bordet og kommer med masser af erfaringer fra bl.a. politiske forhandlin­ger. Vi har testet hende under forløbet de seneste måneder og ser, at hun er skarp. Hun skal sammen med resten af bestyrelse­n styre forretning­sbenene efter ledelsesma­ndater. Det er hun superdygti­g til. På samme tid er hun staerk til at saette gang i at få folk med på den demokratis­ke vej. Det er en kaempe force at kunne skabe resultater gennem andre,« mener Niels Mayland.

Pernille Skipper har selv om den nye rolle i Coop fastslået i et interview med Finans, at hun jo stiller op som formand for foreningen bag koncernen – og ikke selve dagligvare­forretning­en.

»Jeg tror, at i den proces, som er lagt for at aendre Coop, er det vigtigt at holde de to ting adskilt. Men min opgave bliver selvfølgel­ig også at sikre, at tingene haenger sammen,« siger Pernille Skipper.

Niels Mayland fastslår, at indstillin­gsudvalget gennem adskillige måneder har arbejdet med processen om at udpege en formandska­ndidat.

En raekke kandidater har vaeret i spil og gennem forløb med samtaler, test og andet. Til allersidst var der ifølge ham få kandidater tilbage, og et enstemmigt udvalg står bag Pernille Skipper.

Om situatione­n hos Coop med bl.a. et historisk stort underskud i det seneste offentligg­jorte regnskabså­r fastslog Pernille Skipper onsdag over for Finans:

»Man skal have levet under en sten, hvis man ikke har opdaget, at detailhand­len og Coop er udfordret. Også økonomisk. Så det er ikke en lille opgave.«

 ?? ?? Foto: Gregers Tycho
Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark