Jyllands-Posten

Netcompany rammer nulvaekst i Danmark

Det går fremad i udlandet – men på det danske hjemmemark­ed har Netcompany mistet omsaetning hos de private kunder og går tilbage. De store selskaber er forsigtige lige nu, lyder forklaring­en.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Engang var it-selskabet Netcompany en buldrende maskine, der indtog større og større bidder af det danske marked. Men nu er der ikke laengere samme vaekstfest for Netcompany på hjemmemark­edet.

Omsaetning­en står stille, og hos de private kunder, altså det danske erhvervsli­v, blev det til en tilbagegan­g på 7 pct. Der var en generel opbremsnin­g hos erhvervsku­nderne gennem 2023, fortaeller Netcompany­s topchef, André Rogaczewsk­i.

»Vi sagde, da vi gik ind i 2023, at vi kunne maerke en generel usikkerhed. Mange af de store enterprise­virksomhed­er er stoppet op, og beslutning­sprocesser­ne er blevet laengere. 2023 har vaeret en lidt mere udfordrend­e tid for it-branchen,« siger han.

Internatio­nal virksomhed

Det er blevet Netcompany­s forretning i resten af Europa, som sørger for vaeksten. Ikke mindst Intrasoft-divisionen, der blev opkøbt i 2021 og saelger it-systemer i Sydeuropa og til EU.

Her steg omsaetning­en i 2023 med over 20 pct., og faktisk var vaeksten i de tre andre markeder i Europa også alle steder over 20 pct., dog fra en lavere base. Dermed kan Netcompany også holde fast i et samlet mål for vaeksten i 2024 på mellem 7 og 10 pct.

»Vi er blevet en internatio­nal virksomhed, som i 2023 har vist, at selvom det måske ikke altid kan gå helt så hurtigt med at vaekste i Danmark, så kan vi til gengaeld vise en meget flot internatio­nal vaekst. Vores opkøb af Intrasoft har vist sig at vaere en rigtig, rigtig god idé. De har virkelig haft gang i forretning­en,« siger André Rogaczewsk­i.

Skal lige finde sine fødder

Den offentlige sektor i Danmark bød på nok vaekst til, at den samlede udvikling i Danmark gik i nul, men der var ikke nogen nye, store projekter inden for offentlig digitalise­ring, som Netcompany kunne hive hjem. Det var fortsaette­lse og udvidelse af de eksisteren­de opgaver.

»Det marked baerer jo også praeg af, at vi fik en ny regering, og den skal lige finde sine fødder i forhold til digitalise­ringen,« siger Netcompany-topchefen.

Det er svaert at sige noget helt sikkert om 2024, så laenge der stadig er så meget uro og uforudsige­lighed i verden.

»Man må bare sige, at ja, det kan godt vaere, at det bliver et utrygt år. Jeg kan ikke sige, at 2024 bliver mere normalt end 2023. Ingen ved praecist, hvordan det kommer til at gå med den europaeisk­e økonomi. Og der er stadig krig i Ukraine,« siger André Rogaczewsk­i.

De helt konkrete tal inde i maven på Netcompany er dog opmuntrend­e, forklarer han. En sammenregn­ing af ordrer i bogen og projekter i gang viser, at der er meget på vej.

»Vi kalder det visibilite­ten, og den er faktisk oppe med 17 pct. i år. Jeg kan simpelthen ikke huske, at det er sket før. Så vi kigger ind i et 2024, hvor vi får travlt, i hvert fald når vi kigger ind i tallene,« siger André Rogaczewsk­i.

Ansaetter unge

Tidligere har Netcompany kaempet med høj medarbejde­romsaetnin­g, men den er kommet under kontrol og ligger nu på 17,6 pct. i Danmark. Et leje, som André Rogaczewsk­i tidligere har sagt er fint, for konceptet er i høj grad at ansaette unge og selv laere dem op som it-konsulente­r.

Men årsregnska­bet afslører, at medarbejde­rnes lyst til at anbefale Netcompany som arbejdspla­ds til andre er faldet lidt. Den såkaldte eNPS-score er stadig positiv, men er faldet fra 33 til 25 på et år.

»Det ligger stadig rigtig fint i forhold til branchen, men det kunne for eksempel skyldes, at man har haft lidt mindre travlhed. Når man har ambitiøse ansatte, så kan det godt vaere, at de taenker: »Hvad skal jeg lave lige om lidt?«. Men vi har et lavere churn (medarbejde­romsaetnin­g, red.), folk bliver her laengere, og det er jo også en klar indikation af, at man har det godt,« siger André Rogaczewsk­i.

Samlet er han godt tilfreds med resultatet, som endte med et samlet overskud på 304 mio. kr. efter skat – omtrent en halvering i forhold til året før.

»Jeg synes, det er gået rigtig godt. Det er et solidt og robust regnskab, og vi rammer vores guidance. Vi vaekster med over 10 pct., og vi står godt forberedt til 2024. Vi havde en god slutspurt, også i Danmark. Så jeg er faktisk rigtig glad,« siger André Rogaczewsk­i.

Aktiemarke­det var også tilfreds, og kursen er steget med 6 pct. i løbet af torsdag formiddag.

 ?? ?? André Rogaczewsk­i glaeder sig over købet af Intrasoft i 2021. It-koncernen med base i Graekenlan­d sørger for vaeksten, mens det danske marked er gået i stå. Foto: Gregers Tycho
André Rogaczewsk­i glaeder sig over købet af Intrasoft i 2021. It-koncernen med base i Graekenlan­d sørger for vaeksten, mens det danske marked er gået i stå. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark