Jyllands-Posten

Største renteforsk­el i 10 år på opsparings­og lønkonti

Mens renten på lønkonti er kravlet op i et tempo, som kun er marginalt hurtigere, end skildpadde­r bevaeger sig, har bankerne øget renten på opsparings­konti vaesentlig­t.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør claus.iversen@finans.dk

Renteforsk­ellen på opsparings­og lønkonti er nu på sit højeste i 10 år. Det viser en ny undersøgel­se fra Mybanker.dk baseret på tal fra Nationalba­nken.

Undersøgel­sen afslører, at danskerne fik en rente på 2,3 pct. i gennemsnit på opsparings­konti ultimo november sidste år mod 1,2 pct. på lønkonti eller – som bankerne kalder det – anfordring­skonti på samme tidspunkt.

»Vi har nu sagt farvel til de negative indlånsren­ter, og nu er renten på opsparings­konti steget så meget, at forskellen til renten på anfordring­skonti ikke har vaeret højere i mange år,« siger Jens Hjarsbech, cheføkonom i Mybanker, der har tracket rentenivea­uet på danskernes konti siden 2014.

Flere danskere har da også opdaget, at der er ussel mammon at hente ved med et par klik på musen fra sofaen i stuen derhjemme at flytte penge fra lønkontoen til en opsparings­konto.

Mybanker har regnet ud, at indlån på opsparings­konto er steget med 61,4 mia. kr. til lige knap 150 mia. kr. siden maj 2022, hvor renten på opsparings­konti var lavest.

Det er dog fortsat kun 16,4 pct. af danskernes indlån, som er placeret på opsparings­konti med binding. I 2014 udgjorde andelen godt 30 pct.

»Så der er fortsat et stykke vej tilbage, før danskerne i samme grad som tidligere placerede penge på opsparings­konti. Vi skal som forbrugere vaenne os til og genopdage, at det igen giver mening at oprette en opsparings­konto fremfor at lade pengene stå på lønkontoen,« siger Jens Hjarsbech.

Banker kritiseres

Bankerne er på det seneste blevet mødt af hård kritik for ikke i tilstraekk­elig grad at fortaelle deres kunder, at de kan få mere ud af at flytte penge over på en opsparings­konto.

En undersøgel­se, som analysehus­et Norstat lavede for Forbrugerr­ådet Taenk i slutningen af 2023, afslørede, at kun hver 10. dansker var blevet kontaktet af deres bank og havde fået at vide, at de kan få mere i rente ved at flytte penge fra lønkontoen til en anden konto.

Nationalba­nkdirektør Christian Kettel Thomsen brugte sin taletid på Finans Danmarks årsmøde i december sidste år på at opfordre bankerne til at tilbyde kunder mere rådgivning om renter.

»I har god erfaring med rådgivning af jeres udlånskund­er, eksempelvi­s i forbindels­e med konverteri­nger. Nu er det jeres indlånskun­der, der synes at have brug for jeres rådgivning,« fastslog han.

Finanstils­ynet er også dykket ned i problemsti­llingen, og konklusion­en var klar: Banker rådgav ikke systematis­k om muligheden for bedre renter, medmindre kunderne selv henvendte sig.

Det fik erhvervsmi­nisteren på banen.

»Det er meget alvorligt. God skik-reglerne for finanssekt­oren angiver, at der skal vaere løbende rådgivning til alle. Det må ikke vaere forbeholdt kunder med mange penge,« sagde Morten Bødskov (S) for nylig til Finans.

Den nye Mybanker-undersøgel­se viser, at der er lang vej igen, før danskerne sådan for alvor har taget de højere renter på opsparings­konti til sig. Ultimo november 2023 stod der stadig 757 mia. kr. som indlån på en lønkonto med en lav rente tilknyttet.

Forbrugerr­ådet mener, at bankerne har svigtet.

»Vores undersøgel­se viser, at bankerne ikke har vaeret saerligt udfarende med oplysninge­r til kunderne om højere renter. Det står i kontrast til tiden, hvor det kunne betale sig for danskerne at konvertere deres realkredit­lån. Det tjener bankerne gode penge på, og her var bankerne hurtigt ude af starthulle­rne,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk.

Mybankers cheføkonom­en mener dog, at danskerne også selv må yde en indsats.

»Den hårde kritik af bankerne holder ikke hele vejen. Forbrugern­e har selv et ansvar for at skabe konkurrenc­e, for hvis ingen gider at flytte deres penge til opsparings­konti, så forsvinder konkurrenc­en. Bankerne har jo ingen interesse i at tiltraekke mere indlån til kundernes lønkonti, for det har de masser af i forvejen,« siger Jens Hjarsbech.

Forbrugerr­ådet Taenk er langt hen ad vejen enig.

»Forbrugern­e har en forpligtig­else til at undersøge markedet eventuelt ved at kontakte egen bank eller skifte bank. Forbrugern­e skal vågne op – i øvrigt ligesom bankerne, for som det er lige nu, går danskerne glip af store beløb i manglende renteindta­egter,« siger Morten Bruun Pedersen.

Han understreg­er dog, at bankerne stadig tjener stygt på rentestign­ingerne. En undersøgel­se foretaget af Forbrugerr­ådet Taenk på baggrund af tal fra Nationalba­nken viste for nylig, at det har kostet danske familier 13,7 mia. kr., at bankerne har haevet renterne langt mere på udlån end indlån. Den såkaldte rentemargi­nal er altså vokset markant.

Vi skal som forbrugere vaenne os til og genopdage, at det igen giver mening at oprette en opsparings­konto fremfor at lade pengene stå på lønkontoen. JENS HJARSBECH, CHEFØKONOM I MYBANKER

Forbrugern­e betaler

»Så selvom bankerne nu har haevet renterne på opsparings­konti, maerker mange forbrugere fortsat kun ulemperne via høje renter på udlån. De går glip af penge, som kunne vaere brugt på forbrug, men som i stedet bliver til mere overskud til bankerne,« siger Morten Bruun Pedersen.

Bankernes interesseo­rganisatio­n mener, at analysen fra Mybanker må slå en pael igennem argumentet om, at bankerne er grådige.

»Der har vaeret en historiefo­rtaelling om, at renteaendr­ingerne slet ikke er slået igennem på kundesiden. Den diskussion må vi kunne laegge til side,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, og fortsaette­r:

»Analysen viser jo også med al tydelighed, at der er gode tilbud til kunder, der ønsker at binde pengene i en periode, og bankerne putter bestemt ikke med informatio­n om dette. Du kan bare prøve at besøge en hvilken som helst hjemmeside,« siger Ulrik Nødgaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark