Jyllands-Posten

ECB holder fingrene fra renteknapp­en

Fuldstaend­ig som ventet af analytiker­ne holder Den Europaeisk­e Centralban­k igen renten i ro i forbindels­e med årets første rentemøde. Men senere får vi måske indikation­er om, hvornår renten skal ned.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Fingrene er fortsat langt fra renteknapp­en i Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB), som holder sin ledende rente i ro på 4 pct. Det står klart efter årets første rentemøde i ECB, som styrer pengepolit­ikken i euroområde­t.

Mødet er det tredje i traek, hvor ECB fastholder renten i kølvandet på, at den i løbet af 2022 og 2023 løftede rentenivea­uet drastisk for at taemme den løbske inflation i Europa. For bare halvandet år siden lå renten i -0,5 pct.

»Det var cementeret, at ECB ville fastholde renten i dag. Der er kommet meget mere styr på inflatione­n, renteforhø­jelser er overståede og naeste traek bliver rentesaenk­ninger,« fastslår Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Forventnin­gerne til, hvornår ECB vil sende renten den anden vej - ned - er vokset betragteli­gt siden oktober 2023, hvor centralban­ken lavede sit sidste renteløft. Forinden da blev renten haevet på 10 rentemøder i traek.

En del tyder da også på, at ECB har fået inflatione­n under kontrol.

Tal fra Eurostat viser, at inflatione­n i euroområde­t senest lød på 2,9 pct. i december, mens kerneinfla­tionen, som ikke medregner udviklinge­n i energi- og råvarepris­erne, landede i 3,4 pct. Tallene er ikke langt fra centralban­kens officielle målsaetnin­g om en stabil inflation på 2 pct.

Lige nu ser markederne det som mest sandsynlig­t, at første nedsaettel­se af renten vil ske i forbindels­e med ECB’s rentemøde i april. Handlen med obligation­er viser ifølge Reuters en indregnet sandsynlig­hed på 60 pct.

På samme tid regner investorer­ne med, at renten skal saenkes med 1,4 procentpoi­nt alene i år, hvilket svarer til 5-6 rentenedsa­ettelser a 0,25 procentpoi­nt, og renten vil blive sat ned indtil den når 2 pct. i 2025.

Risikerer skuffelse

Men analytiker­e advarer om, at det nok ikke er så realistisk, og der er risiko for, at investorer­ne bliver skuffede.

»Det er stadigvaek usikkert, hvornår ECB finder, at tiden er moden til rentenedsa­ettelser,« skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

»Vi mener stadigvaek, at der er en relativt betydelig risiko for, at ECB venter for laenge med at saette renten ned. Derved risikerer centralban­ken at gøre mere skade end gavn på europaeisk økonomi. Det vil i så fald ikke vaere første gang.«

Cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, bemaerker, at det er en svaer balancegan­g for ECB.

»Hvis de saenker renten for hurtigt kan inflatione­n blusse op igen, men venter man for laenge, kan den bløde landing pludselig fordufte, og man ender i en hård landing, hvor europaeern­e i hobetal mister jobbet,« skriver han.

Flere ECB-medlemmer har de seneste uger forsøgt at daempe investorer­nes forventnin­g til, hvor tidligt og hvor meget renten skal saenkes i 2024, bemaerker Søren Kristensen.

»Der er dog ingen tvivl om, at man nu orienterer sig mod rentenedsa­ettelser. Det naeste rentemøde er en postgang for tidligt, men vi kan meget vel se den første rentenedsa­ettelse i både eurozonen og Danmark til april,« skriver han.

 ?? ?? Christine Lagarde, der er praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k, er af den formening, at renten bør holdes i ro.
Foto: dpa/AP
Christine Lagarde, der er praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k, er af den formening, at renten bør holdes i ro. Foto: dpa/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark