Jyllands-Posten

Storbank: Dansk økonomi hører til verdenseli­ten

Til trods for en vaekstafma­tning og teknisk recession står dansk økonomi bomstaerkt, mener Nordea, som ser vaeksten accelerere i løbet af 2024 og 2025.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Vaeksten er ikke, hvad den har vaeret i Danmark, der er inde i en teknisk recession og står til at få behersket medvind både i 2024 og i 2025. Men ikke desto mindre hører dansk økonomi til eliten i Norden og verden.

Sådan lyder budskabet fra Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, i forbindels­e med at storbanken har udgivet en ny økonomisk prognose, hvor økonomien ventes at både bremse ned og accelerere i løbet af året.

»Vi ser en dansk økonomi, som er i en vaekstafma­tning. Men det fortsat bundsolide arbejdsmar­ked, hvor mange er i beskaeftig­else, og et kaempe overskud på betalingsb­alancen og de offentlige finanser har medført, at Danmark faktisk tilhører verdenseli­ten makroøkono­misk,« fastslår han.

Årsagen til det vender vi tilbage til.

For når man ser vaekstudsi­gterne for dansk økonomi i 2024, er billedet ikke prangende. Her regner Nordea med en vaekst i bnp på 1,0 pct. Til gengaeld ventes vaeksten at stige til 1,7 pct. i 2025. Forudsigel­serne er de samme som i storbanken­s seneste prognose for Danmark fra september.

Til gengaeld nedjustere­s vaeksten for 2023, hvor Nordea ser, at Danmarks bnp er vokset med blot 0,7 pct. i forhold til 1,3 pct. i det tidligere skøn.

Helge Pedersen bemaerker, at den danske økonomi står midt i en teknisk recession, hvilket er et udtryk for, at vaeksten har vaeret negativ mindst to kvartaler i traek. Men cheføkonom­en bemaerker, at det mest af alt skyldes en tilbagegan­g i produktion­en i medicinali­ndustrien i 3. kvartal af 2023.

Han er med andre ord ikke så bekymret for en dyb økonomisk nedtur.

»Vi regner med, at jobskabels­en og ledigheden vil stige lidt, men at det danske arbejdsmar­ked fortsat vil vaere staerkt. Privatforb­ruget kan derfor blive en drivkraft for økonomien fra 2025,« konstatere­r Helge Pedersen.

Forventnin­gen i Nordea er, at arbejdsløs­heden i Danmark vil stige lidt fra 2,8 pct. i 2023 til 3,1 pct. i 2024 og dernaest dale til 2,9 pct. i 2025.

På samme tid ventes det stramme arbejdsmar­ked at føre til lønstignin­ger på omtrent 5 pct. i år, mens inflatione­n ventes at aftage til naesten 2 pct.

Vigtigt privatforb­rug

»Kombinatio­nen af staerke lønstignin­ger og lavere inflation betyder, at det tab af købekraft, som vi har vaeret vidner til de seneste to år, bliver indhentet hurtigere, end man regnede med,« fortaeller Helge Pedersen.

Privatforb­ruget kommer isaer til at spille en vigtig rolle i en tid, hvor Danmarks naermeste eksportmar­keder er i strid økonomisk modvind. Tyskland, som er den største kilde til arbejdspla­dser inden for dansk eksport, står naermest stille økonomisk, og i Sverige ser det sort ud.

Her er man også tynget af teknisk recession, men ifølge Helge Pedersen er situatione­n dårligere end i Danmark. Sverige har vaeret hårdere ramt af de stigende renter, som har slået bunden ud af boligmarke­det, mens svaekkelse­n af den svenske krone har medført importeret inflation.

»Så Sverige har vaesentlig­t større udfordring­er end Danmark – også i forhold til befolkning­ens købekraft,« siger Helge Pedersen, som til gengaeld spår, at rentefald i år vil hjaelpe både Tyskland og Sverige.

Helge Pedersen påpeger, at situatione­n ser ok ud i Norge, hvor man har positiv vaekst og er begunstige­t af den store eksport af olie og naturgas til Europa. Men der er fortsat udfordring­er med inflatione­n og ikke samme fremgang for købekrafte­n, som man ser i Danmark. På samme tid er der den finske økonomi, som står over for nogle af de samme udfordring­er som Sverige i forhold til industrien og boligmarke­det, konstatere­r han.

Selvom dansk økonomi står solidt sammenlign­et med andre lande, er der fortsat malurt i baegeret, mener Helge Pedersen. For der er risici derude, og cheføkonom­en peger saerligt på to: boligmarke­det og geopolitis­k uro.

»Spørgsmåle­t er, om situatione­n er holdbar på boligmarke­det, hvor man har oplevet en korrektion og derefter stigninger op til skatterefo­rmen. Er det holdbart, eller risikerer vi, at der kommer et tilbagesla­g i storbyerne, hvor ejendomssk­atterne stiger kraftigt?« lyder det fra Nordeas økonom.

Geopolitis­k uro

Til sidst er der den geopolitis­ke uro, som ikke er blevet mindre med de seneste måneders angreb i Det Røde Hav og konflikter­ne i Mellemøste­n, der risikerer at få maerkbare negative konsekvens­er for verdenshan­dlen.

»Fragtrater­ne er steget, og det medfører laengere leveringst­ider. Sådanne haendelser rammer alle – og isaer Danmark, der er en lille åben økonomi. Derudover kan det avle mere usikkerhed om inflatione­n, og hvorvidt centralban­kerne saenker deres renter i 2024,« siger Helge Pedersen.

Men det er mest af alt risici og får ikke cheføkonom­en til at aendre sin mening om, at dansk økonomi står i en favorabel situation fremadrett­et – ikke mindst som følge af en buffer i form af det staerke arbejdsmar­ked, men også den rekordlave statsgaeld på i dag 10,5 pct. af Danmarks bnp.

»Men der er også sorte svaner, som risikerer at opstå fra den ene dag til den anden, og de er svaere at forudse. Lige nu er min største frygt på det geopolitis­ke område, hvor spaendinge­rne er store,« siger Helge Pedersen.

 ?? ?? Arbejdsmar­kedet og de offentlige finanser er blot to af årsagerne til, at dansk økonomi står bomstaerkt ifølge Nordea. Foto: Anton Unger
Arbejdsmar­kedet og de offentlige finanser er blot to af årsagerne til, at dansk økonomi står bomstaerkt ifølge Nordea. Foto: Anton Unger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark