Jyllands-Posten

Hvorfor vente, før vi dropper verdens mest skadelige gas?

Et totalforbu­d mod verdens mest potente drivhusgas fra 2050 er en realitet. Alligevel mangler flere af vores store forsynings­selskaber at følge trop. Skal det virkelig vaere forbudt, før vi stopper op?

- HENRIK WILHØFT Project Sales Engineer, Eaton Danmark

EU-Parlamente­t tog i sidste uge et vigtigt skridt for klimaet. I 2050 skal det vaere helt slut med at bruge F-gasser.

Det er godt nyt på SF6fronten. For nu rykker energibran­chens hemmelige klimasynde­re endnu et skridt naermere en udfasning.

I årevis har FN kendt til SF6’s skadelige klimapåvir­kning, men gassen har levet et stille liv blandt andet som isolerings­middel inde i vores mellemspae­ndingsanla­eg.

Alene 1 kilo SF6-gas svarer til 25.200 kg CO2, så bare små udslip af gassen kan få store konsekvens­er for klimaet langt ude i fremtiden. For SF6’s drivhuseff­ekt varer i op til 3.200 år, når det først slipper ud i atmosfaere­n.

Når det er sagt, er der laenge til 2050. Heldigvis er Europaråde­t og Europa-Parlamente­t i mellemtide­n blevet enige om en ny stramning af lovforslag­et om at forbyde SF6-gas i al nyinstalle­ret elektrisk koblingsud­styr til og med 24 kV i hele EU. ikke få armene ned – og dog!

Danmark er verdensber­ømt

for sin vindenergi og ambitiøse klimamål. Og det skal vi fortsat vaere stolte over. Mindre opløftende er det dog, at der inde i det udstyr, som energisekt­oren bruger til at forsyne os med CO2neutral energi, ligger en risiko for yderligere global opvarmning og lurer.

Det er vel at maerke udledninge­r, der ovenikøbet er helt unødvendig­e. Vi har allerede flere gode, velafprøve­de alternativ­er til SF6-holdigt udstyr på det danske marked.

Efter at have arbejdet med SF6-fri løsninger i mere end 20 år kan jeg heldigvis nu begynde at se et betydeligt traek imod at bidrage til en grøn forsyning i branchen.

For hvad nytter det med grøn energi, hvis der stadig er klimaskade­lig gas i rørene?

Det er saerligt de små og mellemstor­e forsynings­selskaber, der har de grønne briller på og investerer i SF6frit udstyr.

Dog er der stadig sorte pletter på landkortet: For vi mangler at få en del af de store spillere med – hvis vi for alvor skal eliminere SF6 i den danske forsynings­branche.

jeg det ikke. Udover at der allerede findes gode, og grønne alternativ­er, er det faktisk ikke dyrere at producere elektricit­et uden SF6 – for de nye anlaeg er ofte billigere i drift og har en langt laengere levetid.

Jeg er med på, at EU’s totalforbu­d mod hverken Fgasser eller SF6 i mellemspae­ndingsudst­yr

AErlig talt forstår

er trådt i kraft. Men helt aerligt – behøver det at vaere forbudt, før vi begynder at reagere?

Ja, spørgsmåle­t lyder måske retorisk, men opråbet er desvaerre reelt. Jeg håber inderligt, at de store forsynings­selskaber stopper med at sidde på haenderne og vente.

brug for, at de går i gang med at indtaenke SF6-fri løsninger i deres udbud og udstyr allerede nu. For vi ved, at forbuddet kommer, og vi ved, at det kommer snart!

Der er ingen grund til at vente på, at det er EU, der siger stop.

Vi har virkelig

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark