Jyllands-Posten

Her er tre teser, der kan vaere helt forkerte

Antagelser om Apples strategi inden for kunstig intelligen­s, udviklinge­n i den grønne omstilling og vedvarende energi samt inflatione­n kan vise sig at vaere langt fra skiven.

-

I det følgende vil jeg gennemgå tre populaere, økonomiske teser, der kan vise sig at vaere helt forkerte:

Kaere investor i 2024:

Ud af the Magnificen­t Seven-selskabern­e - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Tesla og Meta - er førstnaevn­te det eneste, der ikke har en solid strategi for kunstig intelligen­s (AI):

Ja, måske. Men det kan vise sig, at Apple faktisk har den bedste AI-strategi af dem alle i 2024. Apple kan nemlig lave såkaldt personlig AI og laegge en del af det direkte på telefonen. Gør de det, kan hver kunstig intelligen­s laere sin bruger (dig!) meget godt at kende, uden at dele denne viden med andre.

Telefonen bliver dermed din personlige butler, som samtidig formår at holde mund om dine hemmelighe­der. Det vil i givet fald knytte dig endnu taettere til Apple-systemet. Og det vil ikke, som GPT, Bard og andre systemer udbudt til masserne, vaere underlagt intens pris- og kvalitetsk­onkurrence. Din personlige AI vil nemlig blive traenet af dig og vil derfor vaere helt unik i verden.

”Den grønne omstilling vil fortsat storme derudaf, og vi begynder heldigvis at ane en vedvarende verden”:

Nej. Som i et stort nej.

Den vedvarende del af verdens energifors­yning udgør i dag ca. 10 pct. - det samme som for 20 år siden. Men i mellemtide­n er den globale energifors­yning steget med 42 pct., og størstedel­en kom primaert fra vaeksten i fossile braendstof­fer.

Årsagen til, at andelen af vedvarende energi i energifors­yningen ikke er steget, er, at mens der er blevet opført flere vindmøller og solpaneler, har de andre vedvarende energikild­er (primaert biomasse og vandkraft) mistet tilsvarend­e markedsand­el. Det skyldes, at de ikke kan skaleres.

Men det er ikke hele historien. Sol og vind er saerdeles ustabilt, og jo større en andel af energifors­yningen de leverer, desto mere backup-energi er nødvendig. Hvis backuppen ikke må komme fra fossile braendstof­fer, kraeves energilagr­ing. I dag har verden energilagr­ing med kapacitet til ca. 3 minutters forbrug. I en totalt vedvarende verden vil vi snarere have brug for en måneds backup, hvilket vil koste ca. 60 gange det globale BNP og desuden vaere slidt op efter ca. 20 år. Go figure.

Historien bliver vaerre endnu, for ”vedvarende energi” er nemlig ikke saerlig vedvarende. De gigantiske sol- og vindmaskin­er har en gennemsnit­lig levetid på ca. 20 år, hvorefter de skal udskiftes. Det samme gaelder i øvrigt elbiler. Ved udskiftnin­g kan en smule af materialet genbruges, men det meste bliver affald. Der dannes således gigantiske bjerge af affald. Det nye materiale skal også komme fra miner, som miljøaktiv­ister ofte forsøger at få lukket.

Investerin­gsfonde med ESG-filtre (Environmen­t, Social & Governance) fjerner ofte mineselska­ber fra porføljen, da de forurener. Vedvarende, eller hvad vi nu skal kalde det, kraever store maengder metal. Og for mange metaller vil det kraeve flere hundrede års produktion - i hvert fald mere end mineindust­rien kan levere i de kommende årtier. Den forudsigel­ige konsekvens er, at kernekraft bliver accepteret, uranpriser­ne stiger, og industrime­taller måske stiger endnu mere. Om dette sker i 2024 eller senere, må vi se. Men jeg har svaert ved at forestille mig, at det ikke sker.

”Inflation og høje priser er

kommet for at blive”:

Fra begyndelse­n af 1980’erne til 2022 faldt den globale inflation naesten konstant. Efter min mening af tre årsager. For det første gjorde globaliser­ingen det muligt at flytte produktion­en til de billigste steder. For det andet var der eksponenti­elle teknologie­r, der medførte betydelige og vedvarende prisfald, f.eks. inden for IT og telekommun­ikation. Og for det tredje spillede den grå bølge en rolle. Unge, der traeder ind på arbejdsmar­kedet, låner ofte til køb af bil, bolig osv., hvilket presser pengenes omsaetning­shastighed op. Men det modsatte skete på grund af befolkning­ens aldring.

Jeg kan ikke se, at disse faktorer pludselig er forsvundet. Selvfølgel­ig traekker virksomhed­er i øjeblikket noget produktion ud af Kina, som i øvrigt oplever deflation og har en svag valuta. Men produktion­en flytter så til andre lavprisomr­åder som f.eks. Vietnam. Udover det, er kunstig intelligen­s (AI) nok verdens hidtil mest inflations­haemmende teknologi, og det traekker inflatione­n nedad.

Inflatione­n de seneste to år kom efter min mening udelukkend­e, fordi centralban­ker under covid-nedlukning­erne postede penge ud uden en tilsvarend­e stigning i produktion­en. Det er ikke baeredygti­gt, og konsekvens­en har vaeret en prisstigni­ng på 10-20 pct. i de fleste lande over de seneste to år.

Efterfølge­nde er der blevet kompensere­t for den overskyden­de likviditet, og personligt vil jeg ikke blive overrasket, hvis mange økonomier oplever deflation i anden halvdel af 2024. I så fald vil centralban­kerne sandsynlig­vis forsøge at imødegå ved at halse efter med rentenedsa­ettelser.

Personligt vil jeg ikke blive overrasket, hvis mange økonomier oplever deflation i anden halvdel af 2024. LARS TVEDE

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark