Jyllands-Posten

Det står ikke skrevet i stjernerne, at hun skal vende tilbage til politik og ministre

Sofie Findling, der er blevet underdirek­tør i Dansk Erhverv, har rådgivet S-ministre og arbejdet for Socialdemo­kratiet. Hun forsikrer, at fortiden ikke vil påvirke hendes beslutning­er i erhvervsor­ganisation­en.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

2024 har fået en hektisk begyndelse for Sofie Findling. Det siger ikke så lidt om en, der har vaeret taet på regeringst­oppen under coronakris­en, og da krigen brød ud i Ukraine.

Sammen med familien er hun flyttet fra lejlighede­n på Vesterbro i København til et lille hus i Valby.

Samtidig skal hun lande i et nyt job, hvor hun som underdirek­tør i Dansk Erhverv for første gang får ansvaret for over 20 ansatte.

Med jobbet får hun en lobbyistro­lle, der bringer hende på den anden side af bordet i forhold til tidligere i karrieren, hvor hun var saerlig rådgiver for landets statsminis­ter, Mette Frederikse­n (S).

»Min tid i politik har laert mig, at man aldrig skal svare kategorisk på noget, man ikke ved,« siger Sofie Findling.

»Men lige nu står det ikke skrevet i stjernerne, at jeg vender tilbage til politik. Jeg er superglad for den her chance.«

Hun er gift med Adam ElZayat, der arbejder i modebranch­en. Sammen har de to døtre, Hannah og Barbara, som er henholdsvi­s ni og fem år.

Sofie Findling, der er 40 år, får ansvaret for afdelingen erhvervspo­litik og analyse i erhvervsor­ganisation­en, der har til huse i Børsen-bygningen på Slotsholme­n lige over for Christians­borg.

Hun vender reelt tilbage til Dansk Erhverv. For her havde hun sit første job i 2012-2016, hvorefter hun blev ansat i Socialdemo­kratiet som erhvervspo­litisk analytiker.

Da coronakris­en haergede

Hun var en del af den følgende valgkamp, og da Socialdemo­kratiet vandt magten, var hun fra 2019 saerlig rådgiver for davaerende erhvervsmi­nister Simon Kollerup.

»Det er et af de få opkald, jeg virkelig husker tydeligt. Hvor jeg taenkte: Det her vil virkelig vaere en chance,« siger Sofie Findling.

Som ministeren­s rådgiver sad hun med, da coronakris­en haergede, og der blev vedtaget flere hjaelpepak­ker til erhvervsli­vet.

»Noget af det, der gjorde allermest indtryk på mig, var den meget direkte dialog, jeg under corona havde med rigtig mange virksomhed­er i alle lag og størrelser,« siger hun.

I 2020 blev hun ringet op af statsminis­teren, der hentede hende til sin egen rådgiverst­ab.

Siden var Sofie Findling med i maskinrumm­et under valgkampen i 2022, og da det seneste regeringsg­rundlag og SVM-samarbejde­t blev skabt.

»Det er et projekt, som jeg er enormt stolt af at have spillet en rolle i. Men efter nogle hektiske år kunne jeg også maerke der på Marienborg, at nu var det tid til at prøve noget andet,« siger Sofie Findling.

Hendes fritid går med at løbe, og så lytter hun til en del podcasts saerligt om samfund og politik.

Det er for eksempel ”Under gulvtaeppe­t” på jp.dk og ”Stjerner og Striber” i DR Lyd.

»Jeg har holdt fast i de vaner, man får af at vaere i politik, og har et ret stort medieforbr­ug,« siger Sofie Findling.

»Jeg orienterer mig for eksempel altid i medierne, inden jeg går i seng. Og så lytter jeg meget til podcast om ting, jeg ikke ved så meget om. AI (kunstig intelligen­s, red.) og hele den her tech-bølge har jeg for eksempel brugt lang tid på at prøve at forstå.«

Hun trykkede på pause

I 2023 tog Sofie Findling en pause på nogle måneder, inden hun fik et tilbud om at blive public affairs-chef i Vipps Mobilepay.

»Jeg er uddannet på Copenhagen Business School og er ikke gået den slagne vej ind i politik,« siger hun.

»Min interesse gennem hele min karriere har vaeret virksomhed­ernes rolle, og i det lys var det spaendende at skabe en faelles nordisk fintech-stemme.«

Efter knap et år er Sofie Findling tilbage i en rolle, hvor fokus er erhvervspo­litik. Dog fra en anden kant end tidligere.

»Jeg har fået en helt unik mulighed, synes jeg, for at bidrage til, at der bliver skabt gode vilkår for virksomhed­erne, som jo skal vaere med til at løse nogle af for eksempel de store demografis­ke udfordring­er, vi står med i velfaerdss­amfundet.«

I Dansk Erhverv skal Sofie Findling vaere en stemme for hele erhvervsli­vet.

Det mener hun godt, at hun kan vaere, selvom hun har vaeret en del af inderkreds­en i S-regeringen.

»Jeg kan godt forstå, at man spørger. Men for mig er der ingen modsaetnin­g i det, jeg har lavet før, og det, jeg laver nu,« siger Sofie Findling.

»Jeg har altid haft en profession­el tilgang til meget af mit politiske arbejde. At sikre virksomhed­erne de bedste rammer arbejdede jeg både for, da S var i opposition og regering.«

Puls og energi

Til spørgsmåle­t, om Sofie Findling er bange for at komme til at savne at sidde så taet på magten, lyder svaret:

»Det aerlige svar er, at jeg føler, at jeg får lov til at beskaeftig­e mig med det, jeg synes er allermest spaendende, og hvor jeg samtidig stadig har god berøring til det politiske og får den puls og energi, som der selvfølgel­ig er her.«

 ?? ?? Sofie Findling, 40 år, er i Dansk Erhverv blevet underdirek­tør. Hun har tidligere vaeret konsulent i erhvervsor­ganisation­en. Foto: Christian Lykking
Sofie Findling, 40 år, er i Dansk Erhverv blevet underdirek­tør. Hun har tidligere vaeret konsulent i erhvervsor­ganisation­en. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark