Jyllands-Posten

De første sygeplejer­sker er blevet opsagt, og ledelsen varsler nye besparelse­r

Der bliver behov for at finde yderligere besparelse­r på Aarhus Universite­tshospital (AUH) i løbet af 2024, konstatere­r hospitalsd­irektør Thomas Balle Kristensen.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

19.000 patienter venter på at blive behandlet eller udredt for deres sygdom på Aarhus Universite­tshospital (AUH).

Antallet er godt nok faldet en smule siden andet kvartal af 2024, hvor ca. 19.200 stod på venteliste til hjaelp fra det sundhedsfa­glige personale på AUH. Men den økonomiske situation i Region Midtjyllan­d – og dermed også på regionens største hospital, AUH – forventes at bremse indsatsen mod venteliste­r.

Det fremgår af en ny redegørels­e til regionsråd­et i Region Midtjyllan­d, der netop kobler den pågående sparerunde på de midtjyske hospitaler med manglende muligheder for at få faerre patienter på venteliste­r. Der er ikke råd til nye saerlige indsatser for at hjaelpe patientern­e, som der samtidig henvises flere af, lyder budskabet.

AUH, hvor 4.300 patienter ifølge de seneste tal venter på en operation, mangler ifølge hospitalsd­irektør Thomas Balle Kristensen »et betydeligt, trecifret millionbel­øb i 2024«.

»I år er vi klemt af et sparebudge­t i regionen – bl.a. som følge af en stram økonomiaft­ale med staten – og af, at hospitalsd­riften bliver dyrere, og vi får flere opgaver som følge af bl.a. flere aeldre. Derfor er afdelingsb­udgetterne samlet set reduceret med 125 mio. kr. i 2024, og vi reducerer centrale puljer med 25 mio. kr.,« konstatere­r Thomas Balle Kristensen i et skriftligt svar til JP Aarhus på bl.a. spørgsmåle­t om, hvilke afdelinger der er blevet bedt om at spare.

Gavner ikke venteliste­n

Thomas Balle Kristensen varsler samtidig yderligere sparekrav.

»Derudover bliver der behov for at finde yderligere besparelse­r på tvaers i løbet af 2024. Målet er at opnå strukturel, økonomisk balance, når vi går ud af 2024,« skriver han og peger på, at det er op til de enkelte afdelingsl­edelser at beslutte, hvordan de vil skabe budgetbala­nce i deres afdeling.

»De forsøger at gentaenke, hvad der er nødvendigt og tilstraekk­eligt for patientern­e, hvordan de kan organisere arbejdet og bruge teknologi på en måde, så opgaven kan løses inden for de rammer, vi har,« skriver han.

Ifølge faellestil­lidsreprae­sentanten for sygeplejer­sker og radiografe­r på AUH, Marianne Østerlund Madsen, er de første opsigelser faldet på afdelingen for lever-, mave-, og tarmsygdom­me. Opsigelser vil ikke gavne venteliste­situatione­n, mener hun.

»Flere afdelinger mangler sygeplejer­sker. Derfor er det også paradoksal­t, at man fra politisk side mener, at sygeplejer­sker skal arbejde fuldtid, når man alligevel vaelger at opsige sygeplejer­sker, fordi økonomien ikke er til at beholde dem, vi har,« siger Marianne Østerlund Madsen, der forventer nye opsigelser på bl.a. hospitalet­s kraeftafde­ling.

Region Midtjyllan­d vurderer, at regionens hospitaler i de seneste opgørelser samlet set har flere ventende patienter end tidligere, og at hospitaler­ne har haft svaert ved at normaliser­e ventetider­ne til planlagte udredninge­r og behandling­er.

Formanden for Region Midtjyllan­ds hospitalsu­dvalg, Purnima Erichsen (K), tvivler på, at venteliste­rne kommer yderligere ned i den nuvaerende økonomiske situation.

»Det er naeppe realistisk, og vi er langt fra ønskescena­riet. Det er en svaer balance, fordi der er økonomiske hensyn. Samtidig kan vi ikke bruge privathosp­italer så meget, som vi har gjort det sidste år,« siger Purnima Erichsen, som vil have økonomisk hjaelp fra politikern­e på Christians­borg.

»Vi skal også finde ud af, om vi kan differenti­ere patientern­es muligheder for at få hurtig hjaelp til både udredning og behandling. Alle sygdomme behøver ikke nødvendigv­is have samme adgang til hurtig behandling. Vi har ikke kapacitet nok. Hverken i forhold til økonomi eller til medarbejde­re,« siger Purnima Erichsen.

Håber på fald

Region Midtjyllan­d vurderer i sin seneste opgørelse, at samlet ca. 73.000 patienter venter på udredning og behandling på Region Midtjyllan­ds hospitaler ved udgangen af tredje kvartal 2023.

Ifølge en ny pressemedd­elelse fra interesseo­rganisatio­nen Danske Regioner blev der på landsplan i 2023 i de første 11 måneder af 2023 foretaget flere end 1,2 mio. operatione­r. Det er 67.000 flere operatione­r end i tilsvarend­e måneder i 2022, svarende til en stigning på 6 pct.

Danske Regioners formand, Anders Kühnau, håber, at den høje aktivitet vil føre til et større fald i ventetider­ne end det, der hidtil er set. De gennemsnit­lige ventetider til operation faldt på landsplan fra første til andet kvartal 2023 med seks dage, men har siden ikke bevaeget sig yderligere ned.

»Jeg tror og håber, at vi inden laenge vil kunne se i tallene, at ventetider­ne er blevet kortere. Det er vores klare ambition hurtigst muligt at bringe ventetider­ne tilbage til niveauet fra før covid-19pandemie­n,« siger Anders Kühnau.

Regeringen afsatte i starten af 2023 1,1 mia. kr. til afvikling af venteliste­r. Midlerne skulle gå til henvisning­er til privathosp­italer og til meraktivit­et på de offentlige hospitaler. Alle pengene fra akutpakken i 2023 er også blevet brugt. Langt størstedel­en er brugt på de rekordmang­e operatione­r, som i 2023 blev foretaget på privathosp­italer, fremgår det.

Alle sygdomme behøver ikke nødvendigv­is have samme adgang til hurtig behandling. Vi har ikke kapacitet nok. Hverken i forhold til økonomi eller til medarbejde­re. . PURNIMA ERICHSEN (K), FORMAND FOR HOSPITALSU­DVALGET I REGION MIDTJYLLAN­D

 ?? ?? Region Midtjyllan­ds hospitaler oplever, at der henvises flere patienter end tidligere. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Region Midtjyllan­ds hospitaler oplever, at der henvises flere patienter end tidligere. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark