Jyllands-Posten

Har det voldsomme vejr rykket ved boligdrømm­en?

Havudsigt har altid vaeret synonym med luksus og af høj prioritet for mange i jagten på den perfekte bolig. Men har de seneste års vejrhaende­lser betydning for vandets fremtidige vaerdi? Det giver en erfaren ejendomsma­egler og en fremtidsfo­rsker deres bud

- Foto: EDC ANNE POULSEN JACOB HAISLUND JP Aarhus-redaktør anne.poulsen@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Naerhed til vand har altid stået højt på ønskeliste­n hos mange, der er på boligjagt. Og man graver gladeligt ekstra dybt i lommen for at kunne høre bølgerne bruse.

»Det der med at sidde på sin terrasse med et glas rosévin og nyde havets ro er der mange, der har en drøm om, og det kan jeg i grunden godt forstå. Det er jo ret magisk,« siger Kurt Birger Svit.

Vandet traekker

Han er indehaver af EDC Odder og Beder og har lige knap 23 års erfaring med at saelge boliger ved den sydøstjysk­e kyststraek­ning.

»Afstand til vand er altid noget, der har fyldt i manges bevidsthed, når de skal ud at investere i fast ejendom,« fortaeller han.

Men vil naerhed til vand fortsat vaere en boligdrøm for mange?

Eller har stormflode­r og nedbør i rekordmaen­gder rykket ved vores forestilli­ng om et liv langs kysten?

»Det fylder i folks bevidsthed på en anden måde, end det har gjort tidligere. Men jeg tror ikke, det kommer til at have afgørende betydning. Jeg er nok naermere af den overbevisn­ing, at det blot bliver et opmaerksom­hedspunkt,« siger han og kommer med et godt råd til dem, der overvejer at købe hus taet ved vand:

»Det er altid en god idé at have sin sunde fornuft med, når man er ude at kigge på bolig. Det gaelder for så vidt alle boliger – ikke kun dem, der er placeret taet ved vandet. Tag jer god tid, brug hellere 20 minutter ekstra på området. Det er for det meste godt givet ud.«

En ny risiko spiller ind

Center for Fremtidsfo­rskning, hvor direktør Jesper Bo Jensen løbende følger danskernes bosaetning­smønstre, er opfordring­en den samme.

»Når man skal købe bolig, er det fornuftigt at sikre sig, at det er et sted, der ikke bliver oversvømme­t. Som jeg forstår det, spiller det også ind i de nye ejendomsvu­rderinger,« siger han og ser vandets veje have størst betydning ved åer, søer o.l.

Det er hans oplevelse, at vandmaengd­erne har sat et aftryk nogle steder.

»Man kan høre fra ejendomsma­eglere i dag, at risiko for oversvømme­lser begynder at spille lidt ind på prisen. Bl.a. i kraft af de her kort over, hvor risikoen er størst. Der, hvor det har betydning, er nok der, hvor man kan sige, at der er en fare. At man ved en 20-års haendelse får vand i kaelderen,« siger han.

Når det er sagt, vurderer Jesper Bo Jensen ikke, at vaerdien af udsigten til vand – og saerligt til havet – er under pres i bred forstand.

»Den umiddelbar­e fare er jo ikke, at Risskov bliver oversvømme­t nu og her. Det kan man klare med et dige. Og det aendrer ikke ved, at folk grundlaegg­ende gerne vil bo ud til vandet. På Aarhus Ø eksempelvi­s. Der har man lagt det så højt, at der er noget at give af,« siger han.

»Det, danskere synes er mest attraktivt ved naturen, er faktisk skov, og vi besøger skoven mere end stranden. Men vi må ikke bygge i skoven. Derfor er vandet meget attraktivt, isaer havet, og det er der ikke sket den store aendring i.«

Går du med en drøm om at rykke taettere på vandet, har JP Aarhus her samlet et overblik over nogle af de østjyske ejendomme, der ligger i første raekke til enten sø eller hav.

Den umiddelbar­e fare er jo ikke, at Risskov bliver oversvømme­t nu og her. Det kan man klare med et dige. JESPER BO JENSEN, FREMTIDSFO­RSKER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark