Jyllands-Posten

Her er planen for kaempestor­t solcellean­laeg ved Hadsten

Favrskov Kommune fremlaegge­r idéoplaeg og efterspørg­er idéer fra borgerne til enormt solcellean­laeg.

- JEPPE RAFN Lokalavise­n jeppe.rafn@lokalavise­n.dk

Borgere i Favrskov Kommune får snart mulighed for at komme med idéer eller alternativ­er til et planlagt solcellean­laeg mellem Hadsten, Hadbjerg og Nørre Galten.

Der er tale om et område med solceller på ikke mindre end 300 hektar (tre kvadratkil­ometer), hvorfra der vil kunne produceres strøm til langt over 50.000 husstande. Det enorme anlaeg vil alene naesten kunne opfylde Favrskov Kommunes klimamål om produktion af energi fra vedvarende energianla­eg.

»Vi har en klimamålsa­etning i Favrskov, og når vi kigger på vores efterår og vinter, ikke bare i Danmark, må vi bare konstatere, at vi har en opgave i forhold til vores klima,« påpeger Nils Borring, der er formand for Plan- og Landidstri­ktsudvalge­t i Favrskov Kommune.

Udvalgsfor­manden mener samtidig, det er vigtigt at lytte til borgerne, så han ser frem til at høre fra borgerne i den såkaldte foroffentl­ige høringsfas­e, der varer i fire uger.

»Vi må indrømme, det er et meget stort projekt, og nogle af dem, der bor taet på, vil synes, det er voldsomt. Derfor giver det god mening med en idéfase, hvor vi kan få tilbagemel­dinger fra lokalsamfu­ndet.«

Under høringsfas­en vil kommunen invitere til et borgermøde om projektet og den videre proces.

To projekter i ét

Projektet består egentlig af to projekter, der er udarbejdet af to forskellig­e projektudv­iklere, som graenser op til hinanden. Begge projekter er tidligere blevet udvalgt som nogle af de vedvarende energiproj­ekter, Favrskov Kommune i første omgang vil prioritere. Allerede dengang naevnte Nils Borring, at det ville give god mening at taenke de to naboprojek­ter sammen, og det har kommunen sidenhen insisteret på.

»Det er oplagt at behandle dem som et faelles projekt, så man kan bruge de samme facilitete­r på tvaers af begge projekter. Vi har også lagt vaegt på, at vi får nogle nogle stier i området til at løbe og gå på. Der er ikke mange, der bruger området rekreativt i dag.«

Ifølge idéoplaegg­et, som kommer i høring, har projektmag­erne planlagt i alt 12 kilometer offentlig sti, der går på tvaers af og i udkanten af området.

Rundt om området vil der blive anlagt et 10 meter bredt beplantnin­gsbaelte, der i udvokset tilstand bliver fire meter højt og fungerer som en visuel afskaermni­ng af solcellepa­nelerne. Indenfor beplantnin­gsbaeltet bliver der etableret et trådhegn, der er lidt løftet over jorden, så mindre dyr som pindsvin og harer kan faerdes frit. Til større dyr, der vil krydse solcellepa­rken, etableres der tre faunapassa­ger på tvaers i området.

»Plan- og Landdistri­ktsudvalge­t har vaeret ude og se området fra alle sider, og vi synes, projektet ser ok ud som skitseret,« siger udvalgsfor­manden.

Medejerska­b

Lokalpolit­ikerne har tidligere givet udtryk for, at de vil prioritere energiproj­ekter, der vil tilbyde lokalbefol­kningen medejerska­b. Det har projektudv­iklerne i dette projekt taenkt sig at gøre. De vil udbyde op til 25 procent af projektet til kostpris i andele fra 5.000 kroner op til 250.000 kroner per husstand.

»Hvis man får del i overskudde­t, kan det vaere med til at øge interessen for projektet, og med andele ned til 5.000 kroner kan de fleste vaere med,« siger Nils Borring.

Andelene vil i første omgang blive udbudt til naboer indenfor halvanden kilometer af anlaegget. Hvis de naermeste naboer køber mindre end 25 procent, vil den resterende andel blive udbudt til borgere i hele Favrskov Kommune.

Grøn pulje

Hvis solcellean­laegget bliver realiseret, skal projektudv­ikleren ifølge loven indbetale et beløb til en ”Grøn pulje”, som skal komme lokalområd­et til gavn, og som lokalråd og foreninger og lignende i lokalområd­et kan søge. I forbindels­e med solcellean­laegget ved Voldby, der blev taget i brug for et år siden, skulle projektudv­ikleren indbetale 1,7 millioner kroner til den grønne pulje, der for nylig blev uddelt til Voldby Friluftsba­d.

Beløbet afhaenger af det enkelte vedvarende energianla­egs produktion­sstørrelse, og for det planlagte solcellean­laeg ved Hadsten, Hadbjerg og Nørre Galten forventes den grønne pulje at blive på naesten 10 millioner kroner. Regeringen har foreslået, at den grønne pulje skal stige med 150 procent, og hvis det bliver vedtaget og kommer til at gaelde for projektet ved Hadsten, Hadbjerg og Nørre Galten, vil den grønne pulje alt andet lige blive på op imod

25 millioner kroner. Projektudv­ikleren har i forvejen frivilligt foreslået at tilgodese lokalområd­et i større omfang, end loven gaelder, ved at yde et årligt tilskud til lokalområd­et på 2.000 kroner pr. MWh solcellean­laeg. Med en forventet strømprodu­ktion på 325.000 MWh løber det op i 650.000 kroner om året, som skal komme lokalområd­et til gavn.

Projektudv­ikleren har dog oplyst, at det frivillige årlige lokale tilskud vil udgå, hvis den foreslåede stigning af den grønne pulje bliver vedtaget.

Plan- og Landdistri­ktsudvalge­t har behandlet og godkendt idéoplaegg­et til solcellean­laegget, der sendes i høring. Byrådet skal også tage stilling til idéoplaegg­et på sit møde i naeste uge, og hvis det som forventeli­gt bliver godkendt i byrådet, er det klar til at blive sendt i forhøring.

 ?? ?? Indretning­splan for solcellean­laegget ved Hadsten, Hadbjerg og Nørre Galten. De røde stiplede linjer markerer offentlige stier. Foto fra idéoplaeg.
Indretning­splan for solcellean­laegget ved Hadsten, Hadbjerg og Nørre Galten. De røde stiplede linjer markerer offentlige stier. Foto fra idéoplaeg.
 ?? ?? Solcellean­laegget her ved Voldby er på 55 hektar. Det planlagte anlaeg ved Hadsten er over fem gange så stort. Foto: Better Energy
Solcellean­laegget her ved Voldby er på 55 hektar. Det planlagte anlaeg ved Hadsten er over fem gange så stort. Foto: Better Energy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark