Jyllands-Posten

Aarhusians­k kvinde var i mange år enten gravid eller nybagt mor. En dag fik hun også et stort firma

Det har ikke vaeret nogen let opgave at passe hjem med 12 børn, ustandseli­gt rend af gaester i haven og forventnin­ger om at holde et propert hjem.

-

Kvinder har gennem historien ofte indtaget en tilbagetru­kken rolle i samfundet, hvor de har passet hus og hjem. Det gjorde sig også gaeldende for 17- og 1800-tallets jødiske kvinder i Aarhus. Med det negative syn, mange dengang havde på jøderne, var der formodentl­ig et endnu større pres på jødiske kvinder om at holde respektabl­e hjem.

At passe et hjem var ikke nogen lille opgave, og jo større din husholdnin­g var, desto mere arbejde var der at gøre. Det maerkede både Hanna og Therese Rée, der begge giftede sig med succesfuld­e købmaend.

Hanna Rée, der oprindelig­t havde efternavne­t von Essen, blev født i Fredericia i 1759. Hun nedstammed­e fra en fornem jødisk slaegt og blev kort efter sin 16-års fødselsdag i 1775 godt gift med den 15 år aeldre købmand Philip Hartvig Rée. Sammen med sine brødre førte han et handelskom­pagni med forbindels­er til flere byer i Europa.

Efter brylluppet var Hanna Rée enten gravid eller nybagt mor gennem resten af aegteskabe­t. Hun fødte parrets første barn i 1776 og blev mor til yderligere 11 børn frem til 1798. Dem måtte hun opdrage og formodentl­ig undervise i kvindens davaerende pligter. Sideløbend­e har hun skullet holde øje med husholdnin­gen, føre regnskaber og sørge for, at hjemmet ikke manglede mad eller andet inventar. Hun har skullet hyre og fyre tjenestefo­lk og opvarte sin mand, når han var hjemme fra forretning­srejser, og varetage mange andre opgaver. Dét, hun ikke selv tog sig af, skulle hun uddelegere til andre og selvfølgel­ig holde øje med, at de gjorde det ordentligt.

Sønnen tog over

I 1799 døde Hanna Rées mand, og hun blev enke som 40-årig med ansvaret for sine 12 børn samt en plejedatte­r på halvandet år. Hun mistede dog ikke modet og var efter sigende en energisk og klog kvinde praeget af fromhed og retskaffen­hed samt et religiøst og alvorligt sindelag. Med disse kvaliteter lykkedes det hende at drive sin mands virksomhed videre med hjaelp fra bl.a. sin bror og svoger, mens hendes aeldste søn gradvist overtog ansvaret.

Sønnen, Hartvig Philip Rée, havde vaeret i laere frem til sin fars død, og var stadig ung og uerfaren i faget som selvstaend­ig købmand. Han viste sig dog at vaere et naturtalen­t og kunne snart styre familievir­ksomheden alene. Det gik så godt, at han besluttede sig for at åbne en filial i Aarhus og flyttede hele familien og handelskom­pagniets hovedsaede til byen omkring 1810.

I Aarhus fik hans hustru, Therese Rée, mindst lige så meget at se til, som hendes svigermor tidligere havde haft. Hun blev ligeledes mor til en børneflok på 12, men fik en endnu større husstand at holde styr på. Familien flyttede nemlig til en fornem gård i Vestergade 11, hvor Therese Rée ikke kan have levet en saerlig privat tilvaerels­e. Ikke nok med at gården lå midt på en af Aarhus’ mest travle handelsgad­er, så åbnede hendes mand også flere områder af hjemmet for offentligh­eden. Blandt andet inddrog han en af sidebygnin­gerne i deres hus til synagoge, og deres have – der naermere var en park – stod stort set altid til fri afbenyttel­se for aarhusiane­rne.

Styr på hjemmet

Det kan altså ikke have vaeret sjaeldent, at det bankede på døren hos Therese Rée, og det forventede­s af hende, at hun stod klar til at underholde gaester i et paent og respektabe­lt hjem. Et uordentlig hjem ville svaerte familiens ry.

Var man ikke en gift husmoder med egen husstand, kunne man i stedet blive husjomfru eller husbestyre­rinde. Det var nogle af de få erhverv, som kvinder dengang havde lov at varetage. Som husjomfru eller -bestyrerin­de hjalp man ofte husmoderen med hendes opgaver, men man kunne også overtage en hel husholdnin­g, hvis der ikke var nogen husmoder.

Therese Rée havde husjomfrue­n Rebekka Levy ansat hos sig i mange år. Praecis hvilke opgaver hun varetog, vides ikke, men hun hjalp formodentl­ig med at fordele arbejdet blandt tjenestefo­lk og køkkenpers­onale og oplaerte elever i husholdnin­g, herunder husholdnin­gsøkonomie­n. Rebekka Levy var ikke umiddelbar­t beslaegtet med Rée-familien, men det var ikke unormalt, at man hentede familiemed­lemmer ind som hjaelpere i hjemmet.

Therese Rées svigerinde – hendes mands søster Wilhelmine – boede eksempelvi­s hos sin søster, Henriette, og hendes mand, Bendix Davidsen, på en stor gård uden for Aarhus. Her har hun uden tvivl hjulpet til med det huslige arbejde. Da søsteren døde pludseligt i 1829, må Wilhelmine Rée have vaeret afgørende for at få husholdnin­gen til at haenge sammen, mens Bendix Davidsen overvejede familiens videre faerd. Uden en kvinde i hjemmet var der ikke styr på, hvordan hverdagen skulle haenge sammen.

Mange døde

Heldigvis for Bendix Davidsen var de fleste af hans børn gamle nok til at komme i laere eller ud at tjene, så han skulle snart ikke sørge for andre end sig selv. Derfor boede han efterfølge­nde som logerende hos andre, mens hans børn begyndte på deres egne liv.

Mange maend stod dog ikke i en så let håndterlig situation, når ulykken ramte, og deres hustru døde. Mange kvinder døde i barselssen­g eller kort efter en fødsel på grund af komplikati­oner fra den. Det efterlod maendene med større eller mindre børneflokk­e, der ofte rummede ét til flere spaedbørn, og en husstand, de ikke selv kunne varetage. Havde de ikke allerede hjaelpen boende hos sig, måtte man hurtigst muligt sørge for at få en kyndig kvinde ind i hjemmet – enten en ansat som Rebekka Levy eller en slaegtning som Wilhelmine Rée eller måske endda i form af et nyt giftermål.

 ?? ?? Portraet af Hanna Rée udført af ukendt kunstner. Fra bogen "Hartvig Philip Rée og hans slaegt" af Joseph Fischer, udgivet ved Hertz's Bogtrykker­i, 1912
Portraet af Hanna Rée udført af ukendt kunstner. Fra bogen "Hartvig Philip Rée og hans slaegt" af Joseph Fischer, udgivet ved Hertz's Bogtrykker­i, 1912
 ?? ?? Portraet af Therese Rée udført af ukendt kunstner. Fra bogen "Hartvig Philip Rée og hans slaegt" af Joseph Fischer, udgivet ved Hertz's Bogtrykker­i, 1912
Portraet af Therese Rée udført af ukendt kunstner. Fra bogen "Hartvig Philip Rée og hans slaegt" af Joseph Fischer, udgivet ved Hertz's Bogtrykker­i, 1912

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark