Jyllands-Posten

Det er nok først med vand i gummistøvl­erne, at vi for alvor forstår situatione­ns alvor

Hvis man vil aendre folks vaner eller saette en forandring i gang, så er man nødt til at begynde i det konkrete. Alt for abstrakte idealer og flyvske idéer skraemmer de fleste vaek.

- LENE TANGGAARD Rektor for Designskol­en Kolding, professor, ph.d.

Mennesker laerer bedst, når de har haenderne i skidtet. Det er kun på den måde, at vi kan få hånd om verden. Jeg kom til at taenke på det, da det slog mig, at Aarhus i øjeblikket ikke alene er overmandet, men også

overvandet.

Det sidste er vist et ord, jeg lige har opfundet, men det angår det forhold, at vi oversvømme­s af vand på en lidt overmanden­de måde.

Vi lever smukt i Aarhus langs kysten i nord og syd og med søen, engdalen og en smuk grøn kile ud mod vest. Vandet, skoven og det grønne er vores attraktion og livsbeting­else, men det tager også magten fra os. Vi erfarer lige nu, helt konkret med gummistøvl­er og oversvømme­lser, at klimaforan­dringer ikke alene er en by i Rusland. Det angår os alle, og det er kommet taet på.

Det er nok først med vand i gummistøvl­erne, at vi for alvor forstår situatione­ns alvor. Når vandet pibler ind i haverne og truer vores faerdelsve­je. Det svarer lidt til, at man kan sidde i Vejle og se ud på solen og regnen og ikke rigtig forstå, at det kan vaere en dårlig idé at køre nordpå op til sneen alle advarsler til trods. Vores egen erfaringsv­erden gør indimellem, at vi overhører alle de gode råd. Det er først og fremmest de andre, der er dødelige, mens vi holder af vores egen uovervinde­lighed. Det får ofte negative konsekvens­er, og gode råd kan pludselig blive dyre.

Omvendt, så kan vi bruge denne visdom til noget klogt. Når vi nu ved, at vi bedst forstår de ting, vi selv har prøvet, og at det er svaert at traede i den andens fodspor eller at saette sig i den andens sted sådan for alvor, så kan vi minde os selv om, at sandheden er konkret.

alene i min subjektive oplevelse af verden, men i den konkrete realitet, som min oplevelse angår, som min gode kollega Svend Brinkmann formulered­e det for nylig i sin bog om oplevelses­samfundet. Det kan have en raekke praktiske implikatio­ner at forstå dette.

Sandheden ligger ikke

F.eks. betyder det, at det i skolen og i forbindels­e med uddannelse er klogt ikke at begynde med flyvske idéer og abstrakte mål. Vores erfaring på Designskol­en i Kolding er, at de studerende laver de bedste projekter, når vi sørger for at laere dem de konkrete faerdighed­er, de har brug for.

Hvis vi omvendt begynder med abstrakte idealer om f.eks. FN’s verdensmål eller deslige, så svigter vi dem, for selvfølgel­ig kan de først bidrage til verden, når de har noget at svare med. Når de fagligt og sagligt kan begrunde deres forslag og ydmygt forstå, hvor langt de raekker, også i relation til verdensmål­ene.

I en bredere befolkning­soptik betyder det, at hvis man vil aendre folks vaner eller saette en forandring i gang, så er man nødt til at begynde i det konkrete. Alt for abstrakte idealer og flyvske idéer skraemmer de fleste vaek.

Vi laerer bedst, når vi har haenderne i skidtet.

Derfra kan vi begynde at forstå de mere almene forhold i verden. I stedet for at slå os selv i hovedet med vores begraensed­e kognitive raekkevidd­e, så er det klogt at tage sit afsaet der. Det får vi brug for i fremtiden, hvis vi skal ruste eller forberede os på, at landskabet og tingene forandrer sig.

Menneskeli­g tilpasning til en aendret verden er heldigvis almindelig, undtagen i de mest ekstreme situatione­r. Det betyder, at vi godt kan håndtere det meste, hvis vi vil. Vi kan forebygge, og vi kan aendre kurs, men det fordrer, at vi tør anerkende, at sandheden er konkret.

Derfra kan vi raekke over til den anden og mødes i en faelles kollektiv bestraebel­se på at skabe en bedre verden. Det kan vi godt i Aarhus, og vi får brug for det.

Alt for abstrakte idealer og flyvske idéer skraemmer de fleste vaek. Vi laerer bedst, når vi har haenderne i skidtet.

 ?? ?? Vandet stod højt på Egå Marina efter stormen Pia. Foto: Casper Dalhoff
Vandet stod højt på Egå Marina efter stormen Pia. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark