Jyllands-Posten

Undersøgel­se afslører højere priser på daek og faelge til elbiler

Ny tal viser, at daek og faelge til mange elbiler er markant dyrere end til almindelig­e bilmodelle­r, der typisk kører på mindre hjul. Samtidig slider mange elbiler mere på daekkene.

- CHRISTIAN SCHACHT

Sidste år var et gennembrud­sår for elbiler med over 85.000 solgte eksemplare­r, og vi har passeret mere end 200.000 rent elektriske biler i Danmark. Mange undersøgel­ser viser, at der kan vaere penge at spare på driften, da strøm er billigere end benzin og diesel, og serviceudg­ifterne er lavere.

Men der er et område, hvor elbilerne driver omkostning­erne op – nemlig daek.

Den store kaede af daekcentre Euromaster har sammenlign­et omkostning­erne ved køb af nye vinterhjul og daek til både elbiler og traditione­lle biler.

Ifølge data fra Daekbranch­en vaelger ca. 75 pct. af bilisterne to saet hjul, ét til hver saeson. Mange nye elbilejere bliver derfor overrasked­e over daekregnin­gen.

Det forklarer Thomas Harbo, direktør i Euromaster.

»Vores beregninge­r viser en markant prisforske­l på at udstyre en Tesla Model Y og en VW Passat med nye vinterhjul, ofte over 9.000 kr. afhaengigt af daek- og faelgvalg. Det skyldes primaert de større hjuldimens­ioner, som elbiler typisk har,« siger han.

Hvis man vaelger Pirelli Winter Sottozero i størrelsen 255/45 19 til sin Tesla Model Y og alufaelge sammen med en obligatori­sk TPMS-ventil, der holder øje med daektrykke­t, så koster det ifølge undersøgel­sen 22.753 kr.

Har man i stedet en VW Passat og skal køre med Michelin Alpin i størrelsen 215/55 17 og faelge, så er prisen 12.827 kr. Her er TPMS-ventilen indbygget. En konkret forskel på 9.926 kr.

Den samme prisforske­l optraeder, da JyllandsPo­sten selv foretager sammenlign­ingen på den store daekportal daekonline.dk og vaelger andre producente­r af daek og faelge.

Store hjul er kostbare

Blandt faktorerne, der bidrager til en stigning i vaerksteds­omsaetning­en i takt med den stigende andel af elbiler, er størrelsen af hjulene på mange elbilmodel­ler. Det er ikke usaedvanli­gt at se elbiler, isaer de kraftigere modeller, udstyret med hjul, der måler 20, 21, 22, eller endda 23 tommer, som tilfaeldet f.eks. er med Fisker Ocean.

Derudover kommer mange nye elbiler med forskellig­e hjulstørre­lser på for- og bagakslen. Det betyder, at den tidligere almindelig­e praksis med at rotere hjulene for at udjaevne slid ikke laengere er mulig. Resultatet er, at når forhjulene på en forhjulsdr­evet elbil med stor motorkraft slides ned, er det ikke laengere en option at skifte hjulene fra for- til bagaksel. Det øger behovet for hyppigere daekskift, hvilket igen påvirker omkostning­erne ved vedligehol­delse af elbiler.

Euromaster har også undersøgt omkostning­erne ved at udstyre en Tesla Model 3 og en Peugeot 2008 med nye kvalitetsv­interdaek.

For Tesla Model 3 er prisen for fire Pirelli Winter Sottozero 3-daek i størrelsen 235/45 R18 9.319 kr., og faelgene koster 5.949 kr. Tilføjer vi herudover udgifterne for TPMS og montering på 2.986 kr., en miljøafgif­t på 60 kr. og en monterings­pakke til 1.069 kr., ender vi med en totalpris på 19.383 kr.

Ser vi på Peugeot 2008, er prisen for fire Michelin Alpin 6-daek i størrelsen 205/55 R16 4.339 kr., mens faelgene koster 4.909 kr. Da der ikke er angivet nogen omkostning­er til TPMS og montering for denne bilmodel, og med de samme yderligere omkostning­er for miljøafgif­t og monterings­pakke, er det samlede beløb 10.377 kr.

Elbiler slider samtidig daekkene hurtigere end traditione­lle biler.

Jyllands-Posten fortalte for et par måneder siden, at elbiler generelt har en tendens til at vaere hårdere ved daekkene.

Hos daekproduc­enterne har der lydt forskellig­e meldinger om, hvorvidt elbiler slider daekkene hurtigere, men så tonede Michelin rent flag og vurderede, at sliddet er mindst 20 pct. højere på elbiler.

»Vi har i en raekke interne test undersøgt, hvordan elbiler påvirker forskellig­e daekvarian­ter med hensyn til slitage. Selvom det ikke er strengt videnskabe­lige test, så indikerer de, at nogle typer af daek på elbiler slides mere end 20 pct. hurtigere end på en fossil bil,« siger Marika Hofflund, nordisk direktør i Michelin.

Michelin understreg­er, at der er stor forskel fra bil til bil og fra daektype til daektype.

Elbiler er generelt tungere og har kraftigere motorer end de fleste biler med forbraendi­ngsmotorer. Deres regenereri­ngssysteme­r, der opsamler bremseener­gi, bidrager yderligere til øget daekslid. Det betyder, at elbilejere skal forvente hyppigere og dyrere daekskift.

Euromaster har også analyseret, hvad en 20 pct. kortere daekleveti­d betyder, baseret på data fra FDM’s Vinterdaek­test 2023.

Resultater­ne viser, at et ellers holdbart daek som Michelin Alpin 6’s forventede levetid på en elbil falder fra 53.300 km til 42.640 km, og for Continenta­l WinterCont­act TS 870 fra 41.700 km til 33.360 km.

Mange elbilejere er derfor givetvis overrasked­e over de højere daekudgift­er, som de reelt står over for.

Vores beregninge­r viser en markant prisforske­l på at udstyre en Tesla Model Y og en VW Passat med nye vinterhjul. Thomas Harbo, direktør i Euromaster

 ?? ?? Mange elbiler kører på store hjul, og det forhold alene gør, at prisen på daek og faelge er større end på andre typer biler. Foto: PR
Mange elbiler kører på store hjul, og det forhold alene gør, at prisen på daek og faelge er større end på andre typer biler. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark